Filmstriben: Timecrimes (2007)


Virkelig, virkelig syret spansk Sci-Fi/gyser om en mand, der ved et uheld rejser én time tilbage i tiden. Hans kamp for at vende tilbage til fortiden (!) er en vild og overraskende rutsjebanetur, hvor man skal være på mærkerne for at følge med.

Filmstriben: Timecrimes (2007)

Instruktør
Nacho Vigalondo
Manuskript
Nacho Vigalondo
Medvirkende
Karra Elejalde (Hector), Candela Fernández (Clara), Nacho Vigalondo (videnskabsmanden) med flere
Spilletid
92 minutter
Sprog
Spansk

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Du skulle være blevet hjemme

Regel nummer 1, hvis du rejser i tiden: Lav for Guds skyld ikke om på noget, for det får altid katastrofale konsekvenser.

Streaming: Science Fiction-nørder har altid været optaget af tidsrejser, for det føles som et fænomen, men på et eller andet tidspunkt må kunne opleve. I stort set alle historier, hvor mennesket rejser frem eller tilbage i tiden, ender det galt, fordi de rejsende ikke kan holde snitterne for sig selv, men absolut skal ændre på noget. Det er også tilfældet i den spanske Timecrimes (Los Cronocrímenes), hvor også skæbnen lægger hindringer i vejen.

Héctor (Karra Elejalde) holder ferie i sit sommerhus på landet. Mens han slænger sig i sin havestol, får han øje på en smuk ung kvinde i skoven bag hans hus. Hun lægger an til lidt topløs solslikning, og Héctor finder sin kikkert frem for at lure, men ud af det blå dukker en maskeret mand frem og overfalder kvinden. Héctor skynder sig af sted for at undersøge sagen og ender i en mystisk tom bygning, hvor han ved et uheld kommer til at gå ind i en maskine, der sender ham én time tilbage i tiden.

Timecrimes er en af de mest syrede og komplicerede Sci-Fi-film siden 2001: A Space Odyssey fra 1968. Ja, så vild er dens koncept. For da Héctor er rejst en time tilbage i tiden møder han videnskabsmanden bag tidsmaskinen (spillet af filmens instruktør og manuskripforfatter, Nacho Vigalondo), som fortæller ham, at han kan vende tilbage (eller frem) til sin egen tid, hvis han holder sig helt i ro. Det kan han selvfølgelig ikke, og han må igen rejse tilbage i tiden, indtil hele handlingen går i en cirkel, der får hovedet til at snurre.

Den mystiske skikkelse, der overfalder den solbadende pige, virker sært bekendt for Héctor, da han kommer tættere på under sin tidsrejse i den tankevækkende Timecrimes. Foto: Karbo Vantas Entertainment.

 

Den spanske film er meget minimalistisk, der medvirker kun fem skuespillere, og kun de to har et navn, men der er ekstremt effektiv, fordi den i den grad tvinger de små grå på arbejde. Og det er skønt, når Science Fiction gør sådan noget ved os.   

 

 

Kommentarer: