Filmstriben: The Babadook (2014)


En ung dreng med en livlig fantasti påstår hårdnakket, at et moster holder øje med ham om natten, mens der sker underlige ting i huset.

The Babadook er en anmelderrost gyser, der flittigt låner inspiration fra genrens hovedværker, men alligevel virker unik.

Filmstriben: The Babadook (2014)

Instruktør
Jennifer Kent
Manuskript
Jennifer Kent
Medvirkende
Essie Davis (Amelia Vanek), Noah Wiseman (Samuel Vanek) med flere
Spilletid
94 minutter

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Bøhmanden under sengen

Streaming: Amelia Vanek (Essie Davis) lever en ensom tilværelse med sin seksårige søn, Samuel (Noah Wiseman). Drengens far døde i en trafikulykke, da parret var på vej til fødegangen, og den enlige mor har isoleret sig i sin sorg. Samuel er en dreng med en livlig fantasi, og andre børn opfatter ham som sær og svær at omgås. En aften læser Amelia en uhyggelig godnathistorie for sønnen. Bogen handler om en den onde bøhmand kaldet Babadook, og kort tid efter begynder der at ske mærkelige og skræmmende ting i det lille hjem.

Den australske gyserfilm modtog ekstremt flotte anmeldelser fra pressen, og det er ikke ufortjent. Jennifer Kent har med sin debut som filminstruktør skabt en rigtig effektiv og uhyggelig film, der flittigt henter inspiration fra tidløse mesterværker som The Shining, Excorcisten og Rosemarys Baby, men som alligevel også skiller sig ud.

Modsat mange andre gyserfilm benytter The Babadook sig ikke af billige tricks, der skal få os til at skrige af skræk. I stedet for opbygges der en følelse af konstant frygt, og det er langt mere uhyggeligt, fordi den ondskabsfulde Babadook hele tiden er til stede til at terrorisere familien. Desuden er forholdet mellem mor og søn meget interessant, og det sættes på en hård prøve i takt med, at bøhmanden bliver mere og mere ondskabsfuld.

En anbefalelsesværdig gyser til dem, der kan holde til den slags.

Det begynder med en godnathistorie, men udvikler sig til et mareridt for mor og søn i gyserfilmen The Babadook. Foto: IFC Films/ Icon Production/ Entertainment One

 

 

Kommentarer: