Psycho (1960)


En kvinde stikker af med en hulens masse af chefens penge. På sin vej mod et nyt liv gør hun stop ved det afsidesliggende Bates Motel, hvor hun møder den karismatiske mors dreng Norman Bates…

Psycho (1960)

Instruktør
Alfred Hitchcock
Manuskript
Joseph Stefano
Medvirkende
Janet Leigh, Anthony Perkins, Vera Miles med flere
Spilletid
109 minutter

 

Netflix er verdens største streamingtjeneste og den mest populære herhjemme. I løbet af de seneste år har Netflix satset massivt på selv at producere tv-serier og i mindre grad også film. Det gør tjenesten til en stor spiller på markedet, som de etablerede filmselskaber tager alvorligt. På Movieboxen får du anbefalinger til de bedste film, som Netflix har at byde på.

 

Gysets mester

Streaming: Det er muligt, du endnu ikke har set Alfreds Hitchcocks mesterværk Psycho, men du kender med statsgaranti scenen, hvor den yppige blonde Janet Leigh står under bruseren og passer sig selv. Indtil forhænget pludselig bliver trukket for, og en drabelig kniv kommer til syne. Og violinernes skingre skrig går gennem marv og ben. Det bliver ikke mere klassisk end den scene.

Psycho er snart 60 år gammel. Den har inspireret et utal af film og serier. Og den er stadig uhyggelig. Hvor utroligt det end lyder, så formår det gamle, støvede filmklenodie stadig at skræmme. Hitchcock var nemlig gyset og spændingens mester, og i Psycho brugte han alle kneb. Musik, billeder og atmosfære – det hele emmer af uhygge.

Da Marion Crane (Janet Leigh) stikker af med sin chefs penge, gør hun stop ved Bates Motel. Motellet var engang et travlt sted med masser af kunder, men nu kommer der sjældent nogen. Det drives af den flotte, lidt kikse Norman Bates (Anthony Perkins), der bor alene sammen med sin mor i deres store, uhyggelige skrummel af et hus.

”A boy’s best friend is his mother”, siger Norman Bates i Psycho, og det klamme forhold mellem mor og søn er det mest uforglemmelige ved Hitchcocks mesterværk. Filmens slutning er overraskende, og de sidste billeder af Norman Bates’ ansigt har brændt sig fast på nethinden hos mig. Har du Har du ikke set Psycho er det altså bare om at komme i gang!

Anthony Perkins spillede i 1960 rollen som Norman Bates, bestyreren af Bates Motel i Hitchock-filmen Psycho. Karakteren Norman Bates har fået sin egen serie med Bates Motel, der nu kører på femte sæson. Foto: Paramount Pictures.

 

Klik her for at se filmen på Netflix. 

 

 

Kommentarer: