Netflix: Gomorra (2008)


Italiensk filminstruktør giver det hidtil mindst flatterende indblik i mafiaens hverdag. Glemt alt om fashionable restauranter, store huse og røde løbere. Mafiaen anno det 21. århundrede lever i slummen.

Netflix: Gomorra (2008)

Instruktør
Matteo Garrone
Medvirkende
Franco (Toni Servillo), Marco (Marco Macor), Ciro (Ciro Petrone) med flere
Spilletid
137 minutter
Sprog
Italiensk

 

Netflix er verdens største streamingtjeneste og den mest populære herhjemme. I løbet af de seneste år har Netflix satset massivt på selv at producere tv-serier og i mindre grad også film. Det gør tjenesten til en ny, stor spiller på markedet, som de etablerede filmselskaber skal tage alvorligt. På Movieboxen får du anbefalinger til de bedste film, som Netflix har at byde på.

 

Ikke rosenrødt

Streaming: Francis Ford Coppola gjorde det med The Godfather-trilogien. Martin Scorsese gjorde det med GoodFellas og Casino. De to titaner i amerikansk film romantiserede den italienske mafia og dens historiske greb om USA. Lektien i begge mesterværker er i bund og grund, at forbrydelse ikke betaler sig, men det ser ud til at være en virkelig sjov tur – indtil den får en brat ende.

Mafiaen har i årtier fascineret filmskabere og forfattere, men få har givet et så råt og usødet portræt af den organiserede forbryderklub som den italienske instruktør Matteo Garrone gjorde det i 2008 med filmen Gomorra. Her er mafiaens mænd ikke konger af New York, men af det sydlige Italiens slum i byen Napoli.

Gomorra følger flere forskellige skæbner, hvis liv på den ene eller anden måde er påvirket af Mafiaens jerngreb om den sydlige del af støvlelandet. Vi møder blandt andet wanna be-gangstere, en desperat skrædder, en narkosmugler og en bundkorrupt embedsmand. De er alle fanget i en hverdag, hvor der er meget lidt håb om et bedre liv i en by, som resten af Italien, i særdeleshed det rige og industrialiserede nord, har glemt.

Den italienske mafia har det svært i dag, efter folkets holdning vendte i slutningen af 1980’erne, da statsadvokaten Giovanni Falcone og hans folk tog et stort slagsmål med mafiaen, der i deres desperation tog stadigt voldsommere magtmidler i brug. I dag er mafiaen ikke hellig eller gloværdig, og det ser man også i Gomorra.

Det fra sådanne betonhelveder, at mafiaen i Napoli styrer byen med hård hånd. Ingen kan vide sig sikre, og det er bedst at holde sig for sig selv.

 

Klik her for at streame filmen på Netflix (åbner i nyt vindue)

 

 

Kommentarer: