Netflix: Ekscorcisten (1973)


En af de mest kendte gyserfilm nogensinde har en svensker i hovedrollen som en præst, der må uddrive dæmonen, der har overtaget en lille piges krop. Grønt slim, krucifiks og en nakke, der kan dreje 180 grader – Eksorcisten er ikke for svage sjæle

Netflix: Eksorcisten (1973)

Instruktør
William Friedkin
Manuskript
William Peter Blatty
Medvirkende
Max von Sydow (Lankester Merrin) Ellen Burstyn (Chris MacNeil), Linda Blair (Regan MacNeil) med flere
Spilletid
121 minutter
Sprog
Engelsk

 

Netflix er verdens største streamingtjeneste og den mest populære herhjemme. I løbet af de seneste år har Netflix satset massivt på selv at producere tv-serier og i mindre grad også film. Det gør tjenesten til en ny, stor spiller på markedet, som de etablerede filmselskaber skal tage alvorligt. På Movieboxen får du anbefalinger til de bedste film, som Netflix har at byde på.

 

Uforglemmelige billeder

Streaming: Nogle filmscener er bestemt til at gå over i historien. Instruktør William Friedkin må have haft på fornemmelsen, at flere af billederne i hans film Eksorcisten, som bygger på en roman af samme navn, ville blive notoriske og udødelige i manges erindring – selv hos folk, der end ikke har set filmen.

Det er jo den risiko, man løber, når man i sin film lader en ondskabsfuld og vulgær dæmon overtage en sød og uskyldig piges krop. Når så dæmonen endda får pigen til at onanere med et krucifiks, tvinger hende til at spytte grønt slim og udstyrer hende med en krop, hvor nakken kan drejes 180 grader uden at knække, ja så skal det kaste vilde billeder af sig. Det gjorde det også.

I filmen får den katolske præst fader Merrin (Max von Sydow) til opgave at udføre eksorcisme og befri pigen Regan (Linda Blair) fra det uhyre, der har overtaget hendes krop. Det er et farligt ritual, og den ordknappe præst får kam til sit hår, hvis han ikke blot skal besejre dæmonen, men også redde pigebarnet fra en grum skæbne.

Gyserfilm bliver sjældent taget godt imod af anmelderne, men det gjorde Eksorcisten, og filmen var nomineret til vanvittige 10 Oscars, deriblandt bedste film. Den vandt for bedste manuskript baseret på et forlæg og regnes i dag som en af de bedste gysere nogensinde.

Åbningsbilledet fra Eksorcisten er let at genkende, da det også er det, der bruges på plakaten. Det ser da også uhyggeligt og ret ugæstfrit ud. Foto: Warner Bros.

 

Klik her for at streame filmen på Netflix (åbner i nyt vindue)

 

 

Kommentarer: