Netflix: Dødens gab (1975)


Steven Spielbergs gennembrudsfilm er et vidunderligt eventyr og den første rigtige ”sommerblockbuster”. 43 år efter er filmens magi stadig intakt.

Netflix: Dødens gab (1975)

Instruktør
Steven Spielberg
Manuskript
Peter Benchley og Carl Gottlieb
Medvirkende
Roy Scheider (Chief Brody), Robert Shaw (Quint), Richard Dreyfuss (Matt Hooper) med flere
Spilletid
124 minutter

 

Netflix er verdens største streamingtjeneste og den mest populære herhjemme. I løbet af de seneste år har Netflix satset massivt på selv at producere tv-serier og i mindre grad også film. Det gør tjenesten til en ny, stor spiller på markedet, som de etablerede filmselskaber skal tage alvorligt. På Movieboxen får du anbefalinger til de bedste film, som Netflix har at byde på.

 

En vild fangst!

Streaming: Tre mænd tager på fisketur. En privilegeret akademiker, der lever for at studere hajer. En vejrbidt fisker og krigsveteran, der lever for at slå hajerne, hans ærkefjender, ihjel. Og endelig en forskræmt politichef, der er bange for vand, men alligevel har slået sig ned på en ø.

En af Dødens gabs største styrker er dynamikken mellem forsker Matt Hooper (Richard Dreyfuss), fisker Quint (Robert Shaw) og politimester Martin Brody (Roy Scheider). På deres episke jagt efter den gigantiske hvidhaj med smag for menneskekød, kommer de tre mænd ud på en rejse, der giver associationer til både Moby Dick og En verdensomsejling under havet. Et eventyr af den gamle skole.

Martin Brody har fået nok af mord og røverier i New York og er derfor flyttet til idylliske Amity Island, hvor der ikke er blevet begået et drab i 25 år. Han får dog snart nok at se til, da en hvidhaj forvandler de frodige badestrande til en buffet, netop som sommersæsonen står for døren. Så Brody hyrer hjælp og sejler ud på åbent hav for at fange kræet.

Dødens gab er en af filmhistoriens største klassikere, og faktisk er filmen ældet forbløffende godt. Hajen er stadig skræmmende, og det faktum, at man først ser hele udyret ret sent i filmen, er et snedigt kneb. Det sætter nemlig fantasien på overarbejde. Vejen til stjerne var banet for Steven Spielberg efter Dødens gab. Siden da har han instrueret en næsten uendelig strøm af klassikere som Indiana Jones, E.T., Nærkontakt af 3. grad, Schindlers liste, Saving Private Ryan og så videre.       

 

Hajen, der gjorde Steven Spielberg til en stjerne. Jaws blev en uventet megasucces i biografer verden over, og selvom Steven Spielberg blev advaret mod at lave filmen, førte han sin beslutning ud i livet, og spændingsfilmen lagde fundamentet for hans meget succesfulde karriere. Foto: Universal Pictures.

 

Klik her for at streame filmen på Netflix (åbner i et nyt vindue)

 

 

Kommentarer: