Filmstriben: Når vinden rejser sig (2013)


Animationens mester har lavet sin sidste film. Det er trist, men heldigvis er Når vinden rejser sig en smuk og fantasifuld film og et flot farvel fra Hayo Miyazaki, der i så mange år velsignede filmfans med den ene fantasifulde animationsfilm efter den anden

Filmstriben: Når vinden rejser sig (2013)

Instruktør
Hayao Miyazaki
Manuskript
Hayao Miyazaki
Medvirkende
Jiro (Hideaki Anno), Nahoko (Miori Takimoto), Kiro (Hidetoshi Nishijima) med flere
Spilletid
126 minutter

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Animationens mester har lavet sin sidste film. Det er trist, men heldigvis er Når vinden rejser sig en smuk og fantasifuld film og et flot farvel fra Hayo Miyazaki

 

Vi elsker flyvemaskiner

Streaming: Flere gange i løbet af sin lange, gloværdige karriere bedyrede den japanske instruktør Hayo Miyazaki, at han nu havde lavet sin sidste animationsfilm. Der var dog tale om falsk alarm, indtil han meddelte, at Når vinden rejser sig altså skulle blive hans endegyldigt sidste film.

Og hvilken svanesang, der dog er tale om. Den smukke animationsfilm fortæller historien om Jiro Horikoshi, ingeniøren bag det legendariske Mitsubishi Zero-kampfly, der spillede en afgørende rolle for det japanske militær under 2. Verdenskrig.

Det er fortællingen om geniet, der drømte om at skabe noget smukt og storslået – og som slet ikke ønskede at skabe et våben, der skulle få så mange af de allierede piloters liv på samvittigheden. Det er også historien om den store og svære kærlighed, om venskab og om en nation på randen af krig i en farlig og usikker tid.

Miyzakis film har aldrig henvendt sig til børn, og det gør Når vinden rejser sig heller ikke. Det er en kompliceret film, der elegant tackler svære emner og store spørgsmål, og mest af alt er det en historie om en mand, der både i sit professionelle virke og personlige liv var meget ambitiøs og passioneret – på samme måde som Hayo Miyazaki selv var det i de mere end 40 år, han sammen med Studio Ghibli skabte nogle af de smukkeste animationsfilm i historien.

Den store mesters farvel. Når vinden rejser sig er Hayao Miyazakis sidste film. Filmen handler om den japanske ingeniør, der udtænkte Zero-kampflyet, der ødelagde mange amerikanske fly under Anden Verdenskrig. Foto: Camerafilm/Toho Studios.

 

 

Kommentarer: