Filmstriben: Locke (2013)


Steven Knights Locke er en hyldest til den absolutte minimalisme og et vidnesbyrd om den enorme alsidighed, som Tom Hardy besidder.

Én skuespiller i en bil. En meget stærk historie. Og mere behøves der ikke for at lave en god film.

Filmstriben: Locke (2013)

Instruktør
Steven Knight
Manuskript
Steven Knight
Medvirkende
Tom Hardy (Ivan Locke)
Spilletid
85 minutter

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Vi klarer den lige over telefonen...

Streaming: Ivan Locke (Tom Hardy) sidder i lort til halsen. Han står foran den største arbejdsopgave i sin karriere, men alligevel sidder han i sin bil på motorvejen på vej mod London. Der skal en kvinde, han kun har mødt en enkelt gang, føde hans barn, og samtidig skal han så lige forklare konen derhjemme, at han altså skal være far til en horeunge, men stadig elsker hende og deres to store drenge.

Det lyder som opskriften til et rigtig godt drama, og man kan forestille sig de hjerteknusende scener, hvor Ivan må trygle konen om at give ham en chance mere, mens hans engangsaffære ligger på hospitalet, bange og alene. Men man må nøjes med at forestille sig det. For hele den brillante Locke foregår i en bil og viser kun en enkelt skuespiller.

Instruktør og manuskriptforfatter Steven Knight har lavet en stærk historie, og han viser, at den sagtens kan fortælles på en spartansk og minimalistisk facon, som for eksempel Sidney Lumet også gjorde med 12 Angry Men. Ivan prøver at redde stumperne af sit liv over telefonen i bilen, mens han giver ordrer til sin næstkommanderende på jobbet, beroliger kvinden på hospitalet og snakker med familien derhjemme, og mere får man ikke at se.

Takket være det stærke manuskript, og en Tom Hardy i absolut topform, lykkes det at skabe en overraskende underholdende og tankevækkende film, og selvom billederne ikke viser andet end trafik på motorvejen og Tom Hardys fjæs, er filmen ikke kedelig en eneste gang i løbet af de beskedne 85 minutter, den varer.     

Tom Hardy leverer en kraftpræstation i rollen som Ivan Locke, der har rigtig mange problemer om ørerne og meget kort tid til at løse dem. Det er en af skuespillerens bedste roller. Og det siger ikke så lidt endda. Foto: SF-film

 

 

Kommentarer: