Filmstriben: GoodFellas (1990)


Martin Scorseses største mesterværk er stadig GoodFellas, den episke historie om Henry Hills storhed og fald som medlem af den italienske mafia i New York. Højt at flyve, dybt at falde.

 

Mafianens mænd er også mennesker

Francis Ford Coppola var en radikal nytænker, da han med sin episke The Godfather lavede en film, der viste mafiaens mænd og mordere som fædre, brødre og sønner. Som rigtige mennesker, ikke blot ansigtsløse dræbere og racistiske stereotyper. Resten er, som man siger, historie, og storfilmen fra 1972 er blandt de mest beundrede og elskede film i historien.

Martin Scorsese, der selv er af italienske afstamning, var også i gang med at slå sit navn fast i Hollywood i 1970’erne som en af ”The New Hollywood” sammen med blandt andre Coppola, Spielberg og Ridley Scott, men det var først i 1990, at han tog Coppolas koncept om mafiaens mænd til det næste niveau.

Med GoodFellas viste han dem nemlig som ikke blot mænd, men som mænd, man gerne ville lære at kende og drikke sig fuld med. Som sjove mænd, som ballademagere snarer end forbrydere. Men Scorsese gør sig alligevel ikke helt skyldig i at romantisere mafiaen, for med den geniale GoodFellas perfektionerede han nemlig den læresætning, han allerede havde taget hul på med Raging Bull og som han senere videreførte i film som Casino og The Wolf of Wall Street: Højt at flyve, dybt af falde.

Det er historie så gammel som Ikaros, der fløj for tæt på solen. Når man bliver for kæphøj, for stor og for udødelig, så rammer man gulvet endnu hårdere, når man falder. Det gør Henry Hill (Ray Liotta) og hans venner Jimmy Conway (Robert De Niro) og Tommy DeVito (Joe Pesci), efter de har nået toppen af New Yorks underverden med skånselsløs vold og foragt for alle andre end dem selv.

Martin Scorseses egen mor spiller en lille rolle som Tommys mor i GoodFellas. Hun er et klassisk, stereotypt billede på en madglad italiensk mama, der elsker sin lille dreng over alt på Jorden, selvom han er stjernepsykopat. Foto: Warner Bros.

 

 

Kommentarer: