Filmstriben: Fish tank (2009)


Rå og kontroversiel – instruktør Andrea Arnolds portræt af den besværlige teenagepige Mias forhold til sin mors nye kæreste er en meget seværdige film.

Det komplekse forhold mellem datteren og den nye mand er farligt, og filmen kryber sig ind under huden, og det er en film, man ikke lige glemmer med det samme igen

Filmstriben: Fish tank (2009)

Instruktør
Andrea Arnold
Manuskript
Andrea Arnold
Medvirkende
Katie Jarvis (Mia), Michael Fassbender (Conor), Kierston Wareing (Joanne) med flere
Spilletid
123 minutter

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Hård tøs med hjerte af guld

Streaming: 15-årige Mia Williams (Katie Jarvis) er det, man kan vil kalde et besværligt barn. Hun er blevet smidt ud af skolen, i hjemmet kommer og går hun, som det passer hende, og så er hun voldelig. Der tændes en gnist af håb i hendes svære tilværelse, da hendes uansvarlige mor (Kierston Wareing) en dag præsenterer en ny fyr. Han er sød, betænksom og tålmodig – men Mia opdager også, at han gemmer på en stor hemmelighed.

Den britiske instruktør Andrea Arnold fik et stort gennembrug på Indie-scenen med Fish Tank. Mange drog sammenligninger mellem hende og socialrealismens mester, hendes landsmand Ken Loach. Og der er også en del lighedstegn, selvom Arnold også har hentet inspiration fra andre værker, som for eksempel Stanley Kubricks Lolita.

Men der gemmer sig faktisk en ret følsom film under den beskidte og grå overfladen. Det står hurtigt klart, at der takket være den ondskabsfulde og fordrukne moder gemmer sig en god forklaring på Mias egne problemer, og hendes drømme om at blive danser bliver kun mødt med hån og spot fra moderens side. Det er ikke så underligt, at hun falder for moderens søde og charmende kæreste Conor (Michael Fassbender), da han har tiltro til hendes evner.

Skuespillet er i verdensklasse, og særligt Katie Jarvis er imponerende i sin debut som skuespiller, hvor hun får fint modspil af altid gode Michael Fassbender. Forholdet mellem Mia og Conor, der udvikler sig til at blive både upassende og farligt, er filmens dramatiske krog, og den krog kan man ikke lige ryste af sig igen med det samme.

Mia er ikke vant til, at folk er søde ved hende og tager hensyn til hendes følelser. Derfor fejer moderens nye kæreste, Connor, også benene helt væk under hende. Foto: Camera Film

 

 

Kommentarer: