Filmstriben: Hotel Rwanda (2004)


Det er 25 år siden, at folkemordet i Rwanda fandt sted, og 800.000 mennesker mistede livet i løbet af 100 blodige dage. Hotel Rwanda fortæller historien om én af de mænd, der forsøgte at redde uskyldige liv i stedet for at tage dem.

Filmstriben: Hotel Rwanda (2004)

Instruktør
Terry George
Manuskript
Terry George og Keir Pearson
Medvirkende
Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix med flere
Spilletid
121 minutter

 

Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste, som alt for få kender til. Det har lige siden begyndelsen af Rehmeiers Moviebox været mit mål at udbrede kendskabet til dette fantastiske, lovlig og helt gratis alternativ til de andre streamingtjenester. Filmene på filmstriben er nøje udvalgte, og det kræver kun, at du er oprettet som låner på biblioteket.

 

Et godt sted at starte

Streaming: Hotel Rwanda er ikke det ultimative vidnesbyrd. Det er ikke den fulde fortælling om massakren i Rwanda. Det er en amerikansk film, hvor de gode spilles af amerikanske og engelske skuespillere, mens alle de onde spilles af afrikanere. Den er klassisk Hollywood og typisk Oscarbait. Men for mange har Hotel Rwanda helt sikkert været med til at skabe en interesse for folkemordet. Og derfor er filmen vigtig.

Rwanda, april 1994. Landets hutu-befolkning, der i årevis har været undertrykt, griber til våben og begynder at nedslagte tutsierne, den anden etniske del af Rwanda i et 100 dage langt blodbad. Massakren er nøje planlagt og udføres med en effektivitet, der næsten kan matche nazisternes ugerninger under Anden Verdenskrig. På det franskeejede Hotel des Mille Collines ser Paul Rusesabagina (Don Cheadle) målløs til, mens de fredsbevarende FN-styrker, sammen med alle de rige europæere, stikker af og efterlader Rwanda og tutsierne til deres egen skæbne. Paul beslutter sig for at hjælpe så mange flygtninge, som han kan.

Paul Rusesabagina er ofte blevet kaldt den afrikanske Oscar Schindler, og der er også visse sammenligninger. Hotel Rwanda er en barsk film, men den skåner sit publikum for langt det meste af den fuldstændig umenneskelige brutalitet, der hærgede i Rwanda under folkemordet.
Vil man have den usminkede historie, skal man kigge på fotografier af blandt andet danske Jan Grarup, samt læse bøger og se dokumentarfilm om massakren.

Er du ude efter en god dramafilm, og ved du ikke så meget om folkemordet i 1994, er Hotel Rwanda et udmærket sted at begynde. Det er vigtigt at blive ved med at huske Rwanda, for glemmer vi, tillader vi også nye folkemord. Og det har vi desværre for vane at gøre.

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) forsøger at redde nogle af de mange desperate tutsier, der søger tilflugt på det luksushotel, som han bestyrer. Foto: Lions Gate Films.

 

Klik for at streame filmen på Filmstriben.dk.

 

 

Kommentarer: