Mesterlære: Steven Spielberg


Holocaust, menneskeædende hajer, hårdtslående arkæologer og dinosaurer i det 20. århundrede. Steven Spielberg er en levende legende, og som instruktør spænder hans kunstneriske repertoire bredt. Fra Sci-Fi-hits til hjerteknusende drama – Spielberg kan det hele

Steven Spielberg

Vigtigste film:
Jaws, Schindler's List, Saving Private Ryan, Close Encounters of the Third Kind, Jurassic Park, Indiana Jones, E.T.
Oscars:
To for bedste instruktør (Schindler's List, Saving Private Ryan)
Hyppige samarbejdspartnere:
George Lucas, Tom Hanks, Harrison Ford, Tom Cruise, Richard Dreyfuss, John Williams
Største biografsucces:
Jurassic Park ($1,029,153,882)
Største smutter:
War Horse
The Godfather:
Steven Spielberg er Drew Barrymore and Gwyneth Paltrows gudfar

 

Mesterlære er en serie på Rehmeiers Moviebox, hvor vi kigger lidt nærmere på nogle af de filminstruktører, der engang var med til at slå tonen an i filmverdenen – og selvfølgelig dem, der stadig gør det nu. Vi ser på en lang række filmskabere fra mange forskellige lande, og Movieboxen skal selvfølgelig også nok give anbefalinger til nogle af mestrenes bedste film. Så hold øje med mesterlære – her gemmer sig meget god Watercooler/Bezzerwizzer-viden

 

Sommerens konge

Mesterlære: Steven Spielberg er en af Hollywoods mest genkendelige filmskabere. I løbet af sin lange, gloværdige karriere har instruktøren stået bag nogle af Hollywoods helt store moderne klassikere og største biografsucceser. Han hyldes ofte som blockbusternes konge, og selve begrebet blockbuster (en film, der indtjener rigtig mange penge og som typisk har premiere i sommermånederne) opstod også i forbindelse med Spielbergs helt store gennembrud.

Den idylliske ferieø Amity Island gør klar til en travl sommer, hvor badegæster i hobetal flokker til øen og den dejlige sandstrande og blå bølger. Men fareren lurer lige under overfladen. Bogstavligt talt. En gigantisk, skrupsulten hvidhaj hærger farvandet ud for Amity Island, og det er op til øens politimester, sammen med en skræmmende, gammel søulk og en nørdet marinebiolog, at fange kræet, inden alle badegæster ender i hajens mave.

Ovenståendes opridser naturligvis handlingen i Jaws, der blev en gigantisk, eksplosiv og fuldstændig uventet succes i de amerikanske biografer i 1975. Filmen skræmte først amerikanerne og derefter resten af verden fra vid og sans. Rygtet om den uhyggelige eventyrfilm spredte sig som en steppebrand, og filmens popularitet var endda med til at skræmme folk væk badestrandene. Jaws blev startskuddet for Steven Spielberg, der sluttede 1970’erne af med endnu en kæmpesucces, Sci-Fi-filmen Close Encounters of the Third Kind, inden han i 1980’erne nåede helt nye højder.

Hajen, der gjorde Steven Spielberg til en stjerne. Jaws blev en uventet megasucces i biografer verden over, og selvom Steven Spielberg blev advaret mod at lave filmen, førte han sin beslutning ud i livet, og spændingsfilmen lagde fundamentet for hans meget succesfulde karriere. Foto: Universal Pictures.

 

Spielberg, Lucas og Jones

Spielberg var en af pionererne i det, man kalder ”Det nye Hollywood”. Sammen med blandt andre Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Woody Allen, Stanley Kubrick, Terrence Mallick, Ridley Scott var han med til at nytænke Hollywood og måden at lave store film på. Film, der ramte en bred målgruppe, underholdte, men film, der samtidig havde kunstneriske ambitioner og historiefortælling i højsædet. Og har man sagt Steven Spielberg, må man også sige George Lucas. Og omvendt.

De to makkere har altid arbejdet tæt sammen, og det var George Lucas, der opfandt det univers, som en Spelbergs allermest elskede karakterer slår sine folder i. Indiana Jones er, sammen med Jaws, Steven Spielbergs signaturfilm. Den første film i serien, der indtil videre tæller fire styk, havde premiere i 1981 under titlen Raiders of the Lost Ark, og blandingen af action, uhygge og romantik blev et øjeblikkeligt hit hos både anmeldere og filmfans. Harrison Fords Indiana Jones må siges at være en af de mest elskede og beundrede figurer i Hollywood i dag.

Resten af 1980’erne brugte Steven Spielberg på at lave filmsucceser på samlebånd. Udødelige E.T. fik premiere året efter Raiders of the Lost Ark, og sidstnævnte fik en efterfølger, Indiana Jones and the Temple of Doom, i 1984. Spielberg tacklede også store, historiske film med The Color Purple i 1985 og Empire og the Sun i 1987. Der var altså smæk på i de glade 80’ere, men 1990’erne blev om muligt endnu større for Steven Spielberg.

Harrison Ford havde allerede fået et ret solidt gennembrud som Han Solo i Star Wars, men Indiana Jones-filmene gjorde ham endnu mere kult og til et ikon for en hel generation. Indiana Jones-universet er skabt af Lucas og Spielberg i tæt samarbejde. Foto: Paramount Pictures.

 

Lad teknologien komme til mig

Teknologiens fremmarch i det ellers konservative Hollywood satte gang i en flodbølge af nye muligheder for filmskabere, og Steven Spielberg var en af dem, der med størst iver kastede sig over CGI (Computer Generated Images) i starten af 1990’erne. Hans Jurassic Park var uhørt ambitiøs og vellykket i brugen af computerskabte billeder, og filmen blev Spielbergs hidtil største hit hos biografgængerne. Filmen fra 1993 blev første kapitel i en ekstremt indbringende filmserie, hvor Steven Spielberg også selv instruerede efterfølgeren, The Lost World, fire år efter. Selvom det andet besøg i dinosaurens savnede forgængerens magi og enestående evne til at forbløffe, blev den stadig et solidt hit.

Instuktøren havde allerede behandlet Anden Verdenskrig og nazisme i Empire of the Sun og med Indiana Jones-filmene, men slet ikke på samme chokerende og brutale måde, som han gjorde med sin til mest hårdtslående og storslåede film, Schindlers List, som ramte biograferne samme år som Jurassic Park. Det hjerteknusende, men livsbekræftende holocaustdrama vandt meget fortjent Oscaren for bedste film og sikrede desuden Spielberg sin første Oscar for bedste instruktør. Han var dog langt fra færdig med den store krig, for fem år senere lavede han den endnu mere brutale og teknisk storslåede Saving Private Ryan, der gav ham Oscar nummer for instruktørindsatsen, selvom filmen ret kontroversielt tabte til Shakespeare in Love i kampen om hovedprisen det år.

Evigt unge Spielberg kan i december fejre sin 70-års fødselsdag, og siden 2000’erne har han ikke været nær så prominent som i 1980’erne og 1990’erne. Men med sidste års Bridge of Spies viste instruktøren dog, at han stadig kan lave en bundsolid og stor spændingsfilm, selvom det ikke sker så ofte længere.

Steven Spielberg er et ikon, fordi han bedre end nogen andre har vist, hvordan action- og adventurefilm kan være begavede og ambitiøse og samtidig tiltale masserne. Han har i mange år været et pejlemærke i Hollywood, og hans bidrag til den amerikanske filmskat er uvurderlig.

Steven Spielberg havde allerede skabt ét uhyggeligt monster med hvidhajen i Jaws, og han viste med Jurassic Park, hvor meget teknologien havde rykket sig siden 1975. Selv efter 2016's standarter er Jurassic Park en imponerende teknisk bedrift. Foto: Universal Pictures.

 

 

Kommentarer: