Mesterlære: Ridley Scott


Med Alien og Blade Runner lavede han to af Sci-Fi-historiens største og mest tidløse mesterværker. Da han instruerede Gladiator, åbnede han folks øjne for det ellers glemte Rom. Takket være The Martian fik han publikums øjne op for, at det kunne være fedt at rejse til Mars en dag – for at redde Matt Damon. Ja, Ridley Scott er ikke en hr. hvem som helst. Englænderen har altid lavet film, der rykker

Ridley Scott

Vigtigste film
Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator, Black Hawk Down, Prometheus, The Martian.
Ridley og Russel
Ridley Scott og Russel Crowe hører sammen som biografsale og klistret gulv. Skuespilleren har medvirket i hele 5 Ridley Scott-film.
Glemt af Oscar
Ridley Scott har i mange år været en af Hollywoods vigtigste instruktører, men på trods af fire nomineringer, har han endnu sin første guldmand til gode.
Brødrene løvehjerte
Ridleys bror, Tony Scott, var også anerkendt og hyldet filminstruktør. Inden sin død i 2012 instruerede han en lang række kendte film som Top Gun, True Romance og Spy Game.

 

Mesterlære er en serie på Rehmeiers Moviebox, hvor vi kigger lidt nærmere på nogle af de filminstruktører, der engang var med til at slå tonen an i filmverdenen – og selvfølgelig dem, der stadig gør det nu. Vi ser på en lang række filmskabere fra mange forskellige lande, og Movieboxen skal selvfølgelig også nok give anbefalinger til nogle af mestrenes bedste film. Så hold øje med mesterlære – her gemmer sig meget god Watercooler/Bezzerwizzer-viden

*I serien har vi indtil nu dækket Steven SpielbergChristopher NolanAkira Kurosawa og Quentin Tarantino.

 

Kometstart

Mesterlære: I slutningen af 1970’erne kom der to film, der skulle ændre Science Fiction-landskabet i Hollywood for altid. Den ene var George Lucas’ Star Wars. Den anden var Ridley Scotts Alien. Lucas’ udødelige rumfilm kom først og fandt med det samme en gigantisk og meget inkarneret fanskare. Alien var en helt anden type film. En langt mere skræmmende og intens oplevelse end de fleste havde turde drømme om. Alien er en mesterligt minimalistisk og dystopisk fremtidsfilm, som i dag er kult og elsket af mange.

Ridley Scott leverede med Alien sit svendestykke. En film, der blev den første i en meget succesfuld serie og et stykke udødeligt popkultur, vi stadig nyder i dag. Efter den store succes kunne man måske forstå, hvis englænderen havde brug for at hvile lidt på de magelige laurbær, men nej. Han trak straks i arbejdstøjet igen. Der var jo andre projekter at kaste sig over. Som for eksempel den geniale og storslåede fremtidsfilm Blade Runner, som blev Ridley Scotts tredje film som instruktør. Slet ikke en dårlig start på karrieren.

Og siden da er Scott bare forsat med at lave storslåede og indimellem fantastiske film. Han er en instruktør, der kan det hele, og hvis der netop er én ting, der særligt kendetegner Ridley Scott, er det hans alsidighed. Han arbejder ikke bare inden for én genre. Sci Fi, drama, episk historie, krig. Scott kan det hele. Han er nu blevet 79 år, og vi skal nok næppe forvente tre årtier mere med Ridley Scott som instruktør. Men vi skal glæde os til hans sidste år som aktiv og se tilbage på de fantastiske film, han har givet os. Vi skal hylde en stor mester!

Blade Runner har mange år på bagen, men filmen har på ingen måde mistet sin aktualitet. Ridley Scotts Sci-Fi-mesterværk er stadig fantastisk, og i 2017 får den endelig, endelig, ENDELIG en efterfølger - godt nok instrureret af en anden instruktør, men stadig... Foto: Warner Bros.

 

God reklame

Sir Ridley Scott, manden er jo trods alt adlet af den engelske dronning, er født i byen South Shields i det nordøstlige England i det herrens år 1937. Scott voksede op i en familie med en fraværende militærfar, og han brugte de første år af sit liv på at leve mange forskellige steder. Da Ridley Scott endelig slog sig mere permanent ned, var det for at læse på Royal College of Art i London, hvor han studerede film, som hans lillebror Tony Scott også gjorde nogle år senere.

Den ældste af Scott-brødrene måtte først vise sit værd i flere forskellige lidet glamourøse roller filmproduktion, inden han fik chancen som instruktør. Hans debut kom med det historiske drama The Duellists i 1977, inden den han altså slog et par homeruns i Guds eget land med Alien og Blade Runner. Og hvordan følger man op på sådan et par megasucceser? Ridley Scott lavede da bare lige verdens bedste reklame!

I 1984 havde Apple endnu ikke overtaget verden. Men det var Steve Jobs’ plan, og da han gjorde klar til at lancere computeren Macintosh, skulle der en ordentlig reklame til. Den fik Ridley Scott til opgave at instruere, og med et budget på næsten en million dollars (i 1984!!!) havde man aldrig set nogen lignende. Reklamen, hvis succes også omtales i filmen Steve Jobs, regnes i dag som en af de bedste reklamer nogensinde og som en vigtig årsag til computerens succes.

G.I. Jane med Demi Moore i hovedrollen er en af de actionfilm, Ridley Scott instruerede i 1990'erne. Filmen handler om en kvinde, der trodser de klassiske kønsroller og indleder en karriere som Navy Seal. Foto: Buena Vista Pictures.

 

Krigens herre

Ud over de tankeprovokerende Science Fiction-film er Ridley Scott også kendt for at lave film om historie og ufred i historien. I den forbindelse kan man blandt andet fremhæve Kingdom of Heaven om de kristne og saracanernes kamp om Jerusalem i middelalderen. Man kan nævne den stort opslåede, men ikke så vellykkede, Robin Hood med Russel Crowe i hovedrollen. Man kan selvfølgelig også snakke om den Oscarvindende Gladiator, men den fortjener sin egen tekst.

Men Ridley Scott evner også at fortælle historier om krig og ufred, som ligger langt tættere på vores tid end saracenere og romere. Black Hawk Down er i den kontekst en af instruktørens flottest og mest undervurderede film på den anden side af Thelma & Louise, og man glemmer generelt at tælle den med, når man gør regnskab over Scotts store bedrifter.

Den barske film handler om en gruppe amerikanske elitesoldater, hvis helikopter (en Black Hawk) i 1993 styrter ned i Somalias hovedstad Mogadishu, der er plaget af uroligheder. De amerikanske soldater kommer under voldsom beskydning og bliver afskåret i de klaustrofobiske gader, mens de håber, at forstærkninger kan nå frem til dem, inden det er for sent. Black Hawk Down har et kæmpe cast af stjerneskuespillere, flotte effekter, dramatisk musik og stærke billeder, og filmen er fra den periode, hvor Ridley Scott var allermest aktiv som instruktør. Men den blev næsten altid overset efter hans succes med Gladiator året forinden. Det er en skam.

De amerikanske soldater i Mogadishus gader er i massivt undertal, og de bliver beskudt fra alle sider. Kampene i Black Hawk Down er konstante og intense. Foto: Columbia Pictures.

 

Klassikerne lever endnu

De seneste år har Ridley Scott været meget produktiv, og senest begejstrede han alt og alle med den overraskende gode og underholdende The Martian, som var en af sidste års bedste film. Men i 2017, nærmere bestemt til august, kommer den film, vi alle har ventet på. Ridley Scott vender nemlig tilbage til sine rødder, når han instruerer nyeste kapital i sagaen om de klamme rumuhyrer med spidse tænder: Alien: Covenant.

 Filmen har været på vej, siden Scott i 2012 lavede den uperfekte, men dog mystiske og spændende Prometheus, der også foregår i Alien-universet. Vi ved endnu ikke så meget om Covenant, men nu bliver spændingen snart udløst. 2017 bliver også et stort år for Ridley Scott af en anden, meget vigtig grund. Hans andet hjertebarn vækkes nemlig af sin lange slummer, når Blade Runner efter årtiers venten får en 2’er. Eller nærmere en 2049’er.

Blade Runner 2049 skal Ridley Scott ikke lave. Den opgave går i stedet til den meget dygtige og brandvarme canadier Denis Villeneuve (Sicario, Prisoners, Arrival), og han har fået selveste Ryan Gosling til at spille hovedrollen over for Harrison Ford, der gør et længe ventet comeback som Deckard. Vi skal vente helt til oktober 2017, og nøj, hvor bliver det spændende.

Ridley Scott er en legende. Ikke alle hans film er lige gode, men med Alien, Blade Runner, Gladiator og The Martian på CV’et er det okay, at der er nogle smutter indimellem. Scotts aftryk på Hollywood kan ses helt fra rummet (no pun intended), og vi kan heldigvis glæde os til, at han igen bliver meget aktuel i 2017. Det bliver stort at vende tilbage til både Alien og Blade Runner, som skød det hele i gang for så mange år siden.   

Prometheus var bare begyndelsen. Ridley Scott er klar med endnu en Alien-film i 2017, og der medvirker Michael Fassbender igen. Det er første film med "Alien" i titlen, Ridley Scott instruerer siden den første i 1979. Foto: 20th Century Fox.

 

 

Kommentarer: