Heath Legers Joker


I døden blev Heath Ledger en legende for sin rolle som Jokeren i Christopher Nolans The Dark Knight. Den australske skuespiller gav, hvad der nok er den bedste præstation nogensinde i en superheltefilm.

Men karakteren er altså også noget helt specielt. Jokeren er et af de helt store kulturikoner fra det 20. århundrede, og fortjener en præstation af allerbedste hylde.

De gode skurke: Heath Legers Joker

Jokerens oprindelse
Jokeren har været en fjende af Batman helt fra begyndelsen, og den sminkede klovn medvirkede i det første tegneseriehæfte i 1940.
Mændene bag masken
Heath Ledger er ikke den eneste, der har prøvet kræfter med Jokeren. Tidligere har også Jack Nicholson iført sit det besynderlige kostume, og senest har Jared Leto også givet den som Joker.
Den prisvindende skurk
Det hører til sjældenheder, at en skuespiller vinder en Oscar for et skurkeportræt. Heath Ledger fik den fornemme pris, men hans familie måtte tage imod den, da han på det tidspunkt var død.
Jokerens bedste citat
I don't, I don't want to kill you! What would I do without you? Go back to ripping off mob dealers? No, no, NO! No. You... you... complete me.

 

Om helte og skurke

Skurke: ”Some men just want to watch the world burn,” siger den trofaste butler Alfred (Michael Caine) i The Dark Knight. Batman aka. Bruce Wayne (Christian Bale) hænger med mulen, for den maskerede hævners nyeste modstander har vist sig som en formidabel en af slagsen. Kompromisløs, ondskabsfuld og opsat på kaos.

Modstanderen er selvfølgelig Jokeren. Og hvad ville Batman, når det kommer til stykket, være uden Jokeren? Det er i hvert fald, hvad den sadistiske klovn spørger Gothams noble ridder om, da de to til sidst tørner sammen i Nolans eksplosive mesterværk. De to har brug for hinanden for at holde balance i tingene.

Jokeren er en af de lettest genkendelige filmkarakterer og et af de mest udødelige ikoner i tegneserieverdenen. Fans af Batman slikkede sig om munden ved tanken om, at superhelten endnu engang skulle tørne sammen med superskurken over dem alle i Christopher Nolans spændt ventede The Dark Knight. Og mødet skuffede ikke.

Heath Ledger i fuld sminke. Det er ikke let, men man kan godt se, at det er den australske skuespiller, der gemmer sig bag den groteske ansigtsmaske. Foto: Warner Bros.

 

Heath Ledger! Seriøst???

De færreste havde dog på forhånd forestillet sig, at rollen som den gale klovn skulle gå til Heath Ledger, en mand, der indtil da primært var kendt fra sine roller i chickflicks og fejslåede historiske dramaer. Men Nolan så et lys i den unge australier, og Ledger gik til rollen opsat på at levere sit livs præstation. Hvad han da i den grad også gjorde. Desværre skulle det blive skuespillerens sidste.

Ledger isolerede sig i flere måneder på et hotelværelse, hvor han med manisk ihærdighed satte sig for at blive Jokeren. Han var opsat på, at hans version af skurken skulle være helt unik og adskille sig fra den sidste mand, der tacklede Jokeren – legendariske Jack Nicholson. Ledger valgte da også en anden og mere mørk tilgang til rollen, som passede perfekt til det mørkere Batman-univers, Nolan har skabt.

Det kom som et kæmpe chok for alle, da nyheden om Heath Ledgers alt for tidlige død slap ud. I en alder af blot 28 døde skuespilleren som følge af sin receppligtige medicin. Der var ikke tale om et selvmord, selvom dødsfaldet satte gang i en masse rygter. Heath Ledger vandt en Oscar for sin rolle som Jokeren. En pris, som hans familie modtog på hans vegne.

 

Kaotisk ondskab

Elegante Alfred er en berejst mand, der på sin rejse gennem livet har mødt mere end ét usympatisk svin. Alfred er også den første, der kan gennemskue Jokeren og se, hvad den psykotiske skurk er ude efter.

For Jokerens motiver er næsten ædle i og med at, hans mission ikke handler om magt eller rigdom. Det hele drejer sig om kaos. Det handler om at skubbe stærke mennesker ud over deres egne grænser, så de svigter deres egne og stærke moralske regelsæt. Det er den leg, Jokeren leger, og han går til ekstremerne.

I en af The Dark Knights mest mindeværdige scener er Jokeren forklædt som sygeplejerske på et af byens hospitaler. Han er der for at tale med Harvey ”Two Face” Dent (Aaron Eckhart), og Jokeren forklarer den hårdt sårede og knuste mand, hvordan kaos er det eneste retfærdige i verden. Det er en besynderlig scene, der fremstår overraskende filosofisk, men som passer rigtig godt til det mørke univers.

Heath Ledger er intens som bare fanden som Jokeren, og selvom han hele tiden er dækket af sminke, er det til at genkende den australske skuespiller under den groteske maske. Han døde få måneder efter, de sidste optagelser var i hus, og det var et stort tab for hele filmbranchen at miste en så talentfuld skuespiller, der netop stod foran sit store gennembrud. Men Jokeren, og dermed også Heath Ledger, vil leve for evigt i alle nørder og filmfans bevidsthed.

Endelig har Batman fået paralyseret Jokeren og bragt ham til politistationen. Men er det mon en del af klovnens plan? De få scener, hvor Batman og Jokeren står overfor hinanden, er fantastiske. Foto: Warner Bros.

 

 

Kommentarer: