Hans Landa


Østrigske Christopher Waltz fik et folkeligt gennembrud af bibelske dimensioner, samt en velfortjent Oscar, for sin rolle som den ekstremt veltalende og ondskabsfulde Oberst Hans Landa i Tarantinos meget poppede Inglourious Basterds

De gode skurke: Hans Landa

Profession
Jødejæger, gentleman, piberyger, kagespiser og sprognørd
Personlighed
Hjertelig, snakkesalig og morderrisk
Passion
At tjene Det Tredje Rige ved at udføre sit sindssyge hverv som rigets jødejæger nummer 1
Citat
"AU REVOIR, SHOSANNA"

 

Snak, snak, snak

Skurke: De meget lange og ordtunge dialoger har altid været et af Tarantinos kendetegn. Flere af hans film starter med en lang, tilsyneladende ligegyldig snak mellem to karakterer, og bedst som man tænker, at snakken ingen vegne fører, bryder helvede løs – som i Pulp Fictions ikoniske åbningsscene, hvor Pumpkin og Honey Bunny snakker kaffen kold og bagefter med skrig og skrål røver den travle diner.

Inglourious Basterds begynder også med en snak mellem to karakterer. En årvågen, men bange fransk landman og et højt dekoreret nazist. Det er vigtigt for en skurks videre færd, at han gør en dramatisk entré, men i filmen det ser længe ud, som om Christopher Waltz’ snakkesalige Oberst Hans Landa er en tam skurk, som han sidder ved bordet og drikker mælk og bakker på sin overdimensionerede pibe, mens han taler med den franske bonde på flere forskellige sprog.

Indtil samtalen pludselig undergår en dramatisk forvandling, og Landa afslører det virkelig formål med sit besøg. Han er jødejæger, og han indvier den frastødte bonde i sit syn på jøderne og sin mistanke om, at bonden gemmer forsvundne jøder i sit hjem. Uden at hæve stemmen får Hans Landa den stakkels franskmand til at afsløre, hvor flygtningene gemmer sig, og nazisten beordrer soldater til at skyde gennem gulvbrædderne, til der ikke er mere tilbage. Så var han altså ond alligevel…

Christopher Waltz er fantastisk som den forfinede og morderriske jødejæger Hans Landa, der vil gøre alt for udføre sin pligt. Foto: Universal Pictures.

 

Oscar og Oscar

Christopher Waltz var bestemt ikke et kendt navn i Hollywood, inden excentriske Quentin Tarantino tilbød ham, hvad der uden tvivl er den vigtigste rolle og bedste karakter i den skøre Inglourious Basterds. Men kendt blev han altså bagefter – som en fuldstændig fantastiske karakterskuespiller.

Tarantino valgte den helt rette mand til jobbet, for Waltz er genial som den forfinede, kammeratlige og dybt frastødende officer, der elsker sit job, fordi han er rigtig god til det. Brad Pitt er god som den ru og brutale Aldo Raine, og Daniel Brühl imponerer som den unge forelskede tyske soldat, men det er Waltz som Landa, der gør filmen til noget særligt. Han ejer hver eneste scene, og han formår på samme tid at være komisk og skræmmende, hvilket en skurk sjældent formår.

Og der er ingen tvivl om, at Hans Landa er en skurk. ”A fucking nazi”, som Aldo Raine ville sige. Den berejste og veltalende oberst er endda lige ved at slippe godt fra sine mange synder, men i sidste ende står han alligevel til ansvar for sine forbrydelser. Man kan ikke undgå at juble over den straf, Aldo Raine tildeler sin fjende, selvom straffen er brutal og meget permanent. Waltz spiller nemlig Landa så godt, at man hader ham af et ærligt hjerte.

 

Landa is King

Christopher Waltz fik en velfortjent Oscar for sin indsats i Tarantinos film, og de to mænds frugtbare samarbejde stoppede ikke der. Tre år senere spillede Waltz igen en bærende rolle i en af Tarantinos film, denne gang Django Unchained, hvor han i stedet for skurk, er en samvittighedsfuld dusørjæger, der er meget tæt på at være en rigtig helt.

Det gav endnu en Oscar til Christopher Waltz, og selvom han i Django Unchained er god som Dr. King Schultz, er Hans Landa bare en meget federe figur. Hans elegante tale, gode manérer og dybt psykopatiske væsen er sprængfarlig cocktail, som fungerer eminent i hænderne på en mand, der kan så meget som skuespiller.

Til slut er der blot at sige ”That’s a bingo!!”.    

Hans Landa er lige ved at tro, at han har krammet på dem alle, men Brad Pitts Aldo Raine har andre planer, og Landa ender med et permanent mærke over sin tid som nazist og jødejæger. Foto: Universal Pictures.

 

 

Kommentarer: