De gode skurke: Frank Costello


Jack Nicholson har i sin karrierers efterår ikke været bedre, end han i Martin Scorsese Oscarvinder The Departed, hvor han spiller en psykotisk mafiaboss. Frank Costello er uligevægtig som bare pokker, når han svinger mellem hjertelighed og voldeligt raseri.

 

Antihelten, der også kunne være skurk

Skurke: Jack Nicholson betragtes med rette som en af de bedste skuespillere i historien. Selvom han nu mere eller mindre har indstillet karrieren, er han stadig et ikon i den amerikanske filmbranche. Selvom Jack Nicholson ikke er Hollywood-flot på samme måde som mange af sine samtidige medstjerner, er der en helt særlig charme over Jack, som passer perfekt til hans profil som skuespillere og de roller, han har spillet gennem karrieren.

Han har aldrig, eller i hvert fald sjældent, spillet den klassiske helt, som er det eneste, en Tom Cruise eller Tom Hanks kan finde ud af. Jack Nicholsons djævelske smil og sardoniske latter egner sig bedre til antihelten, manden på kanten af samfundet, ham, der går sine egne vegne og vil skide alle andre en lang march. Det er den type, Nicholson spillede i de tidelige succeser som Gøgereden, Easy Rider, Five Easy Pieces, Chinatown og så videre.

Og så er der rollen som skurk. Den har gode gamle Jackie også spillet, og det er måske nok den, han er mest kendt for. Som Jokeren i Tim Burtons Batman. Som den legendariske Jack Torrance i Stanley Kuricks udødelige gysermesterværk The Shining. Og så er der endnu en skurk, der skal med på listen. Den sidste ”store rolle”, som Jack Nicholson har haft. Rollen som Jack Costello i Martin Scorseses episke The Departed.

Leonardo Di Caprio er en undercover politibetjent fra Bostons politi, der skal forsøge at infiltrere den lokale mafiaboss, den psykopatiske Frank Costello, spillet med skræmmende intensitet af Jack Nicholson. Foto: Warner Bros.

 

“Her i distriktet er det ikke Gud, der styrer bingospillet…” Sådan siger Frank Costello, da han på det groveste har fornærmet et par katolske præster og en nonne, som han i sin ungdom havde et ”lækkert forhold til”. Han klasker en tegning på bordet, hvor det hellige selskab sidder, og det afføder en forfærdet reaktion fra den rødmende nonne. Frank forlader smilende restauranten. I det katolske og konservative Boston er det nemlig Jack Costello, der råber bingo, og det er da kun til at smile af.

Det er politiledelsens våde drøm at knalde Costello og få buret ham inde i meget, meget lang tid, men han er en glat fanden, og de kan ikke få samlet de nødvendige beviser. Derfor prøver de med en muldvarp, den voldelige Billy Costigan (Leonardo Di Caprio), der kommer tæt på Costello og på nærmeste hold oplever, hvor psykopatisk den charmerende mafiaboss kan være.

Jack Nicholsons styrke som skuespiller har altid været hans evne til at gøre selv usympatiske karakterer til nogen, som man ikke kan undgå at holde lidt af. Frank Costello er rådden helt ind til kernen, men er også karismatisk og til tider meget charmerende. Især hans konfrontationer med hans nemesis, Politimester Queen (Martin Sheen) og hans håndlanger Dignam (Mark Wahlberg), er frydefulde. Der flyver de fornærmende ord gennem luften, og de er forklædt som en form for sær, genstridig respekt mellem de to ledere, hvilket gør det endnu sjovere.

 

Jo større de er...

Hovmod står for fald, og hvis der én af de syv dødssynder, som Costello især gør sig skyldig i, så det hovmod. Han tror, at han er uovervindelig, og at han kan styre Boston efter eget godbefindende, men han bliver klogere. Og som han levede, dør han også: Storslået og med et brag.

The Departed handler især om to muldvarpers skyggelege i henholdsvis mafiaen og politiet, og det er Leonardo Di Caprio og Matt Damon, der får mest skærmtid. Men den vigtigste karakter og virkelig MVP er Nicholsons Frank Costello. Det kom som en chok for alle, at den folkekære skuespiller ikke blev nomineret til en Oscar for sin birolle som Costello. Havde juryen da slet ikke set filmen?!

Jack Nicholson har ikke medvirket i en film siden 2010. Så sent som i maj 2016 understregede Nicholson i et interview med Vanity Fair, at han ikke har trukket sig tilbage, men at han er ”meget selektiv”, når det drejer sig om at vælge roller. Måske får ham igen at se i en af hans klassiske roller som antihelt. Måske endda som skurk, hvem ved…

   

Han ligner lidt en grovkornet udgave af Hugh Hefner, den gode Frank Costello (Jack Nicholson), der her nyder et måltid, mens han forklarer realiteterne for sin nye protegé. Foto: Warner Bros.

 

 

Kommentarer: