CPH PIX: Rodeo er helt hul i hovedet


Den amerikanske western-perle The Rider er en smuk film om give afkald på det, man elsker allermest. Filmen følger en ung rodeorytter, der efter en livstruende skade må indse, at han ikke kommer til at ride mere.

CPH PIX: The Rider

Instruktør
Chloé Zhao
Manuskript
Chloé Zhao
Medvirkende
Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau, Lane Scott med flere
Spilletid
105 minutter

 

Jeg bliver aldrig fan af rodeo, men...

Jeg forstår bare ikke rodeo. Som med så mange andre amerikanske fænomener, wrestling, Nascar, basketball, football, må jeg bare stille mig komplet uforstående over for, at det kan få folk til at juble. Efter at have set The Rider forstår jeg nu lidt bedre, hvad der driver de ryttere, der sætter sig op på en hysterisk hest eller en knogleknusende tyr. De lever for suset, for kontakten mellem mand og dyr. For det særlige bånd, der trods alt er mellem rytter og bæst.

Men det har altså krævet en helt særlig film, før jeg er nået dertil. The Rider er fantastisk flot. De barske billeder af South Dakotas uendelige prærie, de vilde scener med stejlende heste og modige mænd. Det er en film, der holder en på det yderste af sædet. Men det mest bemærkelsesværdige ved kinesiske Chloé Zhaos film er, at den føles så ægte. Det skal blandt andet tilskrives, at ingen af skuespillerne i virkeligheden er skuespillere. De er alle, på en eller anden måde, en del af rodeoens besynderlige verden. Det giver filmen en helt unik autenticitet, jeg sjældent har oplevet i tilsvarende amerikanske film.

Brady (Brady Jandreau) er en lovende ung rodeorytter. Da han bliver smidt af hesten og får en alvorlig hovedskade, må han indstille sig på, at hans karriere er slut, inden den for alvor kom i gang. Han må tage arbejde i et supermarked for at hjælpe med at forsørge sin autistiske lillesøster, mens deres far drikker og spiller deres få penge op. Trods lægernes advarsler kan den unge mand kan simpelthen ikke holde sig væk fra hestene, og det bringer hans helbred i alvorlig fare. Men hvordan skulle Brady dog kunne vende sin store drøm ryggen?

Brady Jandreau er fantastisk i rollen som rodeorytteren Brady. Den unge mand har ingen skuespilserfaring ud over The Rider. Foto: CPH PIX.

 

The Rider er en moderne western fra prærien, hvor efterkommere af indianere og cowboys lever tæt sammen, langt væk fra det moderne Amerika. Her er der tæt kontakt mellem menneske og natur, mand og dyr. Filmen skildrer et parallelsamfund, der på trods af den tætte kontakt med naturen også har alle den moderne verdens dårligdomme som druk, stoffer og gambling. Det er dejligt, at der er nogen, der stadig fortæller historier fra det vilde vesten, og selvom The Rider er en følelsesladet film, er den også maskulin på genre-typiske vis.

Filmen har i mere end et år gået sin sejrsgang på verdens filmfestivaler. Jeg er glad for, at jeg fik set den på CPH PIX, hvor den har været et af mine højdepunkter. Det er en lille og rørende fortælling om den smerte der naturligt hører med, når man er nødt til at give afkald på det, man brænder mest for. Man forstår Bradys smerte. Selvom man så ikke helt forstår rodeo…

 


 

Kommentarer: