CPH PIX: Brother, find din hvide stemme!


Boots Rileys vanvittige debutfilm Sorry to Bother You vandt Publikumsprisen til CPH PIX. Filmen er en næsten genial komedie, der står og mangler en dansk distributør. Er det dig?

CPH PIX: Sorry to Bother You

Instruktør
Boots Riley
Manuskript
Boots Riley
Medvirkende
Lakeith Stanfield, Tessa Thompson, Terry Crews med flere
Spilletid
111 minutter

 

Det er bedre at være telefonsælger end slave

Jeg har engang arbejdet som telefonsælger. ”Hej, du taler med Jesper Rehmeier, jeg ringer på vegne af Mellemfolkeligt Samvirke. Forstyrrer jeg?”. Duuut. Nå, men så FUCK DIG! Jeg hadede hvert eneste sekund af min totalt spildte tid som ”phoner”. Jeg føler den frustration, som æder telefonsælgeren Cassius Green (Lakeith Stanfield) op i filmen Sorry to Bother You. Det er fandme svært at sælge folk noget, de ikke ved, de har lyst til at købe.

Sorry to Bother You vandt publikumsprisen på årets CPH PIX. Den var også mit bud på en vinder. Det er nemlig en rigtig sjov og ambitiøs film, som musikeren Boots Riley har skrevet og instrueret som sin debut. Det er film, der vil rigtig meget, og desværre kører det af sporet for Riley i filmens anden halvdel, der simpelthen bliver for underlig. Men den første del af Sorry to Bother You er noget af det sjoveste og mest originale, jeg længe har set fra en debutinstruktør.

Filmen foregår i nutidens Oakland i USA. Men verden ligner heldigvis ikke helt den, som vi lever i. Efterhånden kan man kun få arbejde for den gigantiske virksomhed ”WorryFree”, der ansætter folk på livstidskontrakter og bruger dem som slaver. Cassius Green tager det eneste andet arbejde, han kan få. Nemlig som telefonsælger, også under kummerlige forhold. Det går ad helvede til for den unge sorte mand, og han kan ikke sælge noget som helst. Indtil en gammel sort knark råder ham til at finde sin ”hvide stemme”. Da Cassius gør det, sker der pludselig noget. Han kører med klatten, og hans grådighed får ham snart til at give afkald på sine værdier.

Lakeith Stanfield (Short Term 12, Get Out) spiller hovedrollen som Cassius Green, en telefonsælger, der bliver grådig, da han får succes. Foto: CPH PIX.

 

Jeg var flad af grin, da Cassius efter par famlende forsøg finder sin hvide stemme. Det er nemlig ingen ringere end komikeren David Cross (Tobias fra Arrested Development), der taler for den sorte telefonsælger. Det er et virkelig skægt påfund, og da Cassius har solgt tilstrækkelig med skrammel, rykkes han op på øverste etage, hvor han kommer til at sælge for ærefrygtindgydende ”WorryFree”. På øverste etage taler alle sorte desuden med deres hvide stemme. Også når de ikke sælger.

Sorry to Bother You er opfindsom og satirisk, og man mærker tydeligt, at den politiske Boots Riley har noget på hjerte. Hans debut er dog ikke helt perfekt. Et lidt tamt og småkedeligt kærlighedsplot skaber kun unødig støj, og filmen bliver simpelthen for bizar til at være sjov i den ærgerlige sidste halvdel. Lad os bare sige, Boots Riley i hvert fald ikke lefler for dem, der synes, at en film om at kombinere menneskers DNA med hestes DNA for at skabe den perfekte arbejder, er for underlig. Filmen byder på masser af stakkels vriskende mænd med store hestepikke, og det er nok en smagssmag, om man synes, det er for plat. Det synes jeg faktisk, det er. Overraskende nok.

Der er endnu ingen dansk distributør, der har købt Sorry to Bother You, selvom filmen har været et stort hit i USA. Men med til æren som årets publikumsfavorit følger desuden også 3000 euro i støtte til det selskab, der vil vise filmen i Danmark. Jeg håber, nogen springer på.

 


 

Kommentarer: