CPH PIX: Searching er befriende kreativ


I indie-filmen Searching leder en far efter sin forsvundne teenagedatter. Men han er ikke ude og klæbe eftersøgningsplakater på lygtepæle eller finkæmme skoven. Han leder i stedet efter spor på pigens computer. I Searching foregår alting på en skærm. På websites, sociale medier og Facetime. Det er opfindsomt, og det virker!

CPH PIX: Searching

Instruktør
Aneesh Chaganty
Medvirkende
John Cho, Debra Messing, Michelle La med flere
Spilletid
102 minutter
CPH PIX
Kan ses i Empire Bio 6. oktober kl. 22.00

 

Minimalistisk og opfindsom thriller

Tidligere på året lod jeg mig fuldstændig opsluge af Den skyldige. I den danske thriller må en politibetjent forsøge at redde en kidnappet kvinde, beskytte kvindens børn og redde sin makker – men alt foregår over telefonen. Det er en mægtig svær opgave for filmfolkene at få en god film ud af billeder af en mand, der taler i telefon. Men det lykkedes til perfektion i Den skyldige, fordi lydbidder og musik bruges så effektivt. Og selvfølgelig fordi Jacob Cedergren i den altoverskyggende hovedrolle menneskeliggør hele sagen.

I den amerikanske film Searching, som er på programmet til årets CPH PIX, eksperimenteres der også med formen. David Kim (John Cho fra Harold and Kumar Go to White Castle) bor sammen med sin teenagedatter Margot (Michelle La). Davids kone døde for to år siden, og Margot savner sin mor. Da Margot forsvinder, går det op for David, at han ikke ved noget om, hvad hans datter går og foretager sig. Han åbner hendes computer for at optrevle hendes online-liv og lede efter spor.

Hele handlingen i Searching udspiller sig på computer- og telefonskærme. De fleste opkald foregår på Facetime, og så man ser man selvfølgelig skuespillerne. David åbner videoer og kigger på billeder. Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr. Der vises klip fra nyhedsudsendelser, afspillet i en webbrowser. På den måde er visuelt langt mere at arbejde med på den visuelle front, end der er i Den skyldige, hvor Cedergrens ansigt stort set er det eneste, vi ser.

John Cho som David Kim i Searching. Hele filmen foregår på computerskærmen eller på telefonen. Foto: CPH PIX.

 

David går i gang med det store detektivarbejde, og Searching er faktisk en pulserende thriller. David finder masser af spor på computeren, og filmen giver det helt rigtige sug i maven, når han gør en uhyggelig opdagelse. Det er opfindsomt og har krævet mod af den unge instruktør Aneesh Chaganty at fortælle historien på en så spartansk vis.

Men formen giver selvfølgelig også nogle udfordringer, som primært går ud over filmens troværdighed. Jeg har svært ved at tro på, at en far bare vil blive derhjemme foran computeren, hvis hans teenagedatter forsvinder. Jeg har svært ved at forestille mig, at en far til forsvunden pige vil insistere på videoopkald på Facetime, når han er allermest sårbar og desperat. Men det er jo virkeligmidler, instruktøren må tage i brug. For modsat i Den skyldige er det ikke lyd og stemmer, der bærer Searching.

Jeg tager virkelig hatten for filmskabere, der vover at tænke kreativt. Searching er en meget imponerende debut, og jeg glæder mig til at se, hvad en så opfindsom instruktør ellers kan finde på.

 


 

Kommentarer: