CPH PIX: Maggie Gyllenhaal, jeg ❤️ dig


Begge Gyllenhaal's imponerer til CPH PIX

Jeg faldt pladask for dramaet Wildlife, som vises på CPH PIX. Her spiller Jake Gyllenhaal en desperat mand, der mister kontrollen over sin familie, da han mister sit arbejde. Jake Gyllenhaal, som også har Brokeback Mountain, Jarhead, Prisoners og Nightcrawler på CV’et, er en af mine favoritskuespillere. Og han er ikke den eneste gode skuespiller, der bærer det særprægede efternavn.

Maggie Gyllenhaal er nemlig Jake Gyllenhaals storesøster. De to spillede også bror og søster i den syrede Donnie Darko, hvor Maggie er nørdede Jakes seje og rapkæftede storesøster. Det er det lillebror Jake, der er stjernen i Donnie Darko. Men Maggie har alligevel skabt sig et navn som en af Hollywoods allerdygtigste skuespillere. Ligesom sin bror har hun også været nomineret til en Oscar. Det var hun for rollen som en alenemor, der falder for en fordrukken countrysanger i Crazy Hearts. En stærk film, hvor der er fantastisk kemi mellem Jeff Bridges og Maggie Gyllenhaal.

Det store folkelige gennembrud kom, da Maggie Gyllenhaal fik rollens om Rachel i The Dark Knight. Den blev i Batman Begins spillet af den pæne, men ikke særligt dygtige Katie Holmes. Da hun ikke ville være med til endnu en Batman-film, hev man altså Maggie Gyllenhaal ind. God idé! Hun er nemlig en langt dygtigere og mere overbevisende skuespiller, og Rachel-karakteren fylder meget mere i trilogiens anden film end i den første.

Maggie Gyllenhaal som sekretæren Lee i filmen Secretary. For at vinde sin hårde og dominerende chefs hjerte, må hun stille op til smæk. Det viser sig, at hun faktisk kan lide det. Sådan da. Foto: Lions Gate Films

 

Maggie Gyllenhaal er god til at portrættere både sårbare, men også stærke kvinder. Hun er især kendt for rollen som psykisk ustabil sekretær i filmen Secretary fra 2002. Her spiller hun over for James Spader i et meget atypisk romantisk drama, hvor den unge kvinde finder ud af, at hun tænder på at få smæk af sin dominerende chef. Det er en herlig erotisk film og en af Gyllenhaals bedste roller. Glem alt om Fifft Shades. Hvis du er til kærlighedshistorie med spanking, skal du se Secretary!

Til CPH PIX kan du se filmen The Kindergarten Teacher. Her spiller Maggie Gyllenhaal en børnehaveklasselærer, der hellere ville være digter end lærer. Hun bliver besat af en af drengene i klassen, da knægten viser sig at være et poetisk naturtalent. Det udvikler sig til en ret alvorlig midtvejskrise for lærerinden, som vil gøre ALT for at sørge for, at drengens talent får lov at blomstre. The Kindergarten Teacher er en velspillet film, som tager en ret overraskende drejning. Maggie Gyllenhaal er i topform, og måske kan hun endda komme i betragtning til endnu en Oscar. Jeg krydser fingre for en nominering.

Jeg er vild med The Gyllenhaal’s. Det er lillebror Jake, der er den store stjerne og den mest kendte. Men Maggie Gyllenhaal fortjener enorm ros og anerkendelse for altid at give noget særligt til sine roller. Hun er smuk, modig i sit valg af roller og enormt talentfuld. Min interesse for en film vækkes altid, hvis den har hende på rollelisten. Maggie Gyllenhaal, jeg elsker dig!

Du kan se The Kindergarten Teacher i Cinemateket 2. oktober kl 17.00.

 


 

Kommentarer: