CPH PIX: PTSD-drama sætter dybe spor


Leave No Trace handler om en far, der bor i skoven sammen med sin 13-årige datter. Han er krigsveteran og lider af posttraumatisk stress, og kun i skoven kan han finde bare lidt ro. Båndet mellem far og datter sættes på prøve, da hun begynder at længes efter et liv blandt andre.

CPH PIX: Leave No Trace

Instruktør
Debra Granik
Manuskript
Debra Granik og Anne Rosellini
Medvirkende
Ben Foster (Will), Thomasin McKenzie (Thomasin) med flere
Spilletid
109 minutter

 

En af årets bedste amerikanske film

Jeg har set en solid bunke fantastiske film på årets CPH PIX. Cannes-vinderne Shoplifters og Cold War, festivaldarlingen The Rider, First Reformed. Jeg kunne blive ved. Der har været mange gode små amerikanske film, og Debra Graniks Leave No Trace er måske den bedste, og helt afgjort en af de største oplevelser, CPH PIX for mig har budt på.

Filmen følger Will (Ben Foster), en krigsveteran med slem PTSD og paranoia. Han bor i en statsejet skov lige uden for byen Portland i staten Oregon. Hans 13-årige datter Thomasin (Thomasin McKenzie) bor i skoven sammen med ham, og deres hverdag går med at skaffe brænde og mad. Da de bliver tvunget til at flytte ind til byen opdager Thomasin de mange glæder ved et nemmere liv end det, de har i skoven. Men Will kan ikke finde hvile blandt andre mennesker, og snart er de to tilbage i skovens dyb.

Leave No Trace lyder måske en del som Captain Fantasic med Viggo Mortensen, men er langt mere hårdtslående og intens. Ben Foster (Hell or High Water) spiller karrierens bedste rolle som den nedbrudte veteran, men det er 18-årige Thomasin McKenzie, der fuldstændig stjæler billedet. Historien er fortalt fra hendes synspunkt, og filmen bliver stadigt mere rørende og hård, da det står klart, at far og datter ikke kan leve sammen længere. Leave No Trace er en bevægende film, der i kraft af sin stærke historie, billeder og fantastisk skuespil gav mig en klump i halsen.

Ben Foster og Thomasin McKenzie spiller far og datter i den socialrealistiske Leave No Trace. Foto: CPH PIX.

 

Instruktør Debra Granik står også bag den hårde Winter’s Bone, som blev Jennifer Lawrences gennembrud og hendes første Oscarnominerede rolle. Granik har fundet endnu et kæmpetalent i McKenzie, og filmskaberen viser, at hun mestrer socialrealistiske fortællinger mindst lige så godt som forbillederne Ken Loach og Dardenne-brøderne.

Leave No Trace er en autentisk beretning om dem, der er blevet svigtet af det samfund, der engang havde brug for dem, men som nu ikke magter at hjælpe dem. Den er et barsk epos fra et amerikansk parallelsamfund, hvor livet er hårdt, men hvor man også passer på hinanden, så godt man kan. Det er en livsbekræftende, hjertevarm og modig film.

 


 

Kommentarer: