CPH PIX: Tysk svindeldrama giver kvalme


I “Kaptajnen” finder en tysk desertør en officersuniform og tager den på. Den unge mand bilder alle ind, at han har fået carte blanche af Hitler til at finde landsforrædere i krigens sidste uger. Filmen er en kvalmende brutalt fortælling fra bag fronten, hvor verden er af lave.

CPH PIX: Kaptajnen

Instruktør
Robert Schwentke
Manuskript
Robert Schwentke
Medvirkende
Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau med flere
Spilletid
118 minutter

 

Svindleren

En af de mest uforglemmelig film, jeg har set, er det russiske krigsdrama Gå og se. Filmen handler om en dreng, der melder sig som frihedskæmper i det besatte Sovjet under 2. Verdenskrig. Tyskerne er på hælene, mens den røde hær vinder frem, og drengen oplever nazisternes ekstreme brutalitet. Den bestialske og udpenslede vold og umenneskelighed bliver surrealistisk og næsten komisk, og det gør den også i filmen Kaptajnen, der tydeligt er inspireret af film som netop Gå og se.     

Det er de sidste uger af 2. Verdenskrig, og tyskerne kæmper en tabt kamp for at forsvare hjemlandet. Overalt stikker soldater af fra deres delinger, og det gør den unge Willi Herold (Max Hubacher) også. På sin flugt kommer han forbi en forladt bil, hvor han finder en kaptajnsuniform. Han tager den på og bliver til ”Der Hauptmann”, som har fået en hemmelig mission direkte fra Hitler: Find og straf de uslinge, der stikker af i stedet for at kæmpe mod fjenden.

Kaptajnen er en ujævn forestilling, som indimellem er virkelig skræmmende. Den unge desertør er en glimrende skuespiller, og når filmen er bedst, ligner den et bizart teaterstykke. Herold og hans psykopatiske følgere er som skuespillere i en tragikomisk fortælling om et land i total opløsning. Et land, hvor al moral og anstændighed er sprængt væk af artilleri og bomber. De horer, drikker og myrder i et stort, frastødende orgie, og de nyder festen, så længe den varer. Tyskland i krigens sidste dage var sikkert ikke et rart sted at være.

Max Hubacher som Willi Herold. Sådan ser han ud, inden han finder uniformen og opdigter sin rolle som kaptajn på en særlig mission. Foto: CPH PIX.

 

Filmen mister pusten i sin midterste akt, hvor Herold og co. tager kommandoen over en fangelejr. Her tager den sanseløse brutalitet overhånd, og filmen fremstår nærmest som torturporno. Dog er der en vis ironisk distance i infernoet, da vi bliver vidner til et kafkask kaos, der til sidst giver Willie magten over lejren og de stakkels sjæle, der er fanget i den. Bureaukratiet holdt ud til det allersidste. Ordnung muss sein!

Jeg tror ikke, Kaptajnen kommer til at finde et stort biografpublikum, men jeg synes, den er et interessant bud på en anderledes fortælling om 2. Verdenskrig. Den er inspireret af en ægte historie, og det er uhyggeligt at tænke på, hvordan en tilpas dygtig og forskruet bedrager med storhedsvanvid kan tage magten og føre sine tossede idéer ud i livet. TRUMP AHEM…

 


 

Kommentarer: