CPH PIX: Generationsskiftet er i gang!


CPH PIX er en filmfestival, hvor der er hovedfokus på de unge filmtalenter. De instruktører, der i fremtiden kommer til at være medbestemmende for, i hvilken retning filmmediet skal bevæge sig i. Men der er også plads til film af gamle mestre. For eksempel dramaet First Reformed af den levende legende Paul Schrader. Han har nået sit 72. leveår, og dermed må man sige, at hans tid som filmskaber nok lakker mod enden. Heldigvis kan du til CPH PIX også se det intime ægteskabsdrama Wildlife af Paul Dano. En klasseskuespiller, der nu også kan skrive instruktør på CV’et. Det er godt at vide, at amerikanske films fremtid er i trygge hænder. Læs mere om de to fantastiske film herunder.

 

First Reformed: Veteranens potente prædiken

Det er faktisk ikke som instruktør, at Paul Schrader har opnået størst hæder. Det er i stedet i den uhyre vigtige rolle som manuskriptforfatter, han har sin claim to fame. Nærmere betegnet som manuskriptforfatter til hele fire af Martin Scorseses film. Den brutale Taxi Driver, boksedramaet Raging Bull, gudfrygtige The Last Temptation of Christ og den oversete perle Bringing Out the Dead er alle film skrevet af Paul Schrader.

I sin karrieres efterår har Schrader så trukket endnu en mesterlig kanin op af hatten. Den overraskende og intense First Reformed. I filmen spiller altid gode Ethan Hawke rollen som præsten Ernest Toller, der har mistet troen på sig selv, på verden, og vigtigst af alt på Gud. Præsten har oplevet mange personlige tragedier, og han er dødssyg af kræft. Han drikker og lukker sig inde i sig selv. Men da den bekymrede Mary (spillet af Amanda Seyfried) beder præsten om at hjælpe hendes mand, vågner Toller af sin døs. Marys mand er en svært deprimeret aktivist, der er overbevist om, at Jorden ikke står til at redde, fordi vi mennesker belaster klimaet så meget. Manden stiller spørgsmålet ”kan Gud tilgive os?”. Det spørgsmål rumsterer i Tollers hjerne, og hans søgen på svar fører ham ud på et vildt korstog.

 

Paul Schrader er jo manden bag Taxi Driver, en af de mest respekterede film nogensinde. Og med hans First Reformed lader han sig flittigt inspirere af den historie, han skrev tilbage i 1976. Præsten Ernest Toller er ikke helt så radikal og kompromisløs som Travis Bickle var det i Taxi Driver. Men First Reformed udvikler sig alligevel i en højest overraskende retning. Det er vild film, som er langsom og filosofisk. Men også en film, som brænder med en ægte glød. Og så er First Reformed faktisk overraskende politisk i dens kritik af måden, hvorpå vi smadrer planeten.

Jeg vil varmt anbefale dig at se First Reformed, især hvis du kan lide førnævnte Taxi Driver. Så Schraders seneste film obligatorisk. Nu videre til en anden Paul…


First Reformed (USA)

Instruktør: Paul Schrader

Manuskript: Paul Schrader

Medvirkende: Ethan Hawke, Amanda Seyfried med flere

Spilletid: 113 minutter

Vises i Grand 2. oktober kl. 19.00 og i Cinemateket 8. oktober kl. 18.45

Wildlife (USA)

Instruktør: Paul Dano

Manuskript: Paul Dano og Zoe Kazan

Medvirkende: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ex Oxenbould med flere 

Spilletid: 104 minutter

Vises i Cinemateket 3. oktober kl. 19.15 og i Grand 7. oktober kl. 21.30


Wildlife: Debutantens besnærende familiedrama

Paul Schrader skrev manuskriptet til Taxi Driver, der blev instrueret i 1976. Paul Dano er født 8 senere, i 1984. I en alder af 34 år må man sige, at han stadig har sin filmfremtid foran sig. Men Dano er allerede et ret etableret navn på skuespilsscenen, hvor en del sikkert vil genkende ham fra mesterværket There Will Be Blood, hvor han spiller den selvretfærdige prædikant Eli Sunday. Dano har også fine roller i film som Prisoners, Where the Wild Things Are, 12 Years a Slave og Okja på sit CV.

Nu er Paul Dano så sprunget ud som filminstruktør. Og Wildlife er en bemærkelsesværdig selvsikker debut af en instruktør på blot 34. Historien foregår i slutningen af 1950’erne og handler om 14-årige Joe (Ed Oxenbould). Han er en god dreng der klarer sig godt i skolen, og han hjælper til derhjemme. Livet bliver svært for Joe, da hans far Jerry (Jake Gyllenhaal) mister sit arbejde. Hans mor Jeanette (Carey Mulligan) tager job som svømmelærer, mens Jerry forlader familien for at drage op i bjergene og slukke skovbrande. Jeanette føler sig forladt af sin mand gennem 14 år, og i ren desperation indleder hun en affære med en velhavende og betydeligt ældre mand. Stakkels Joe kan kun se til, mens hans egoistiske forældre har travlt med at såre hinanden.

 

Dano har været til at skrive manuskriptet til den rørende film. Så ligesom Paul Schrader er Paul Dano altså også god til at finde på. Dano har stor gavn af, at så store kapaciteter som Jake Gyllenhaal og Carey Mulligan medvirker i hans debutfilm. Men han instruerer dem også til nogle af de bedste præstationer, de Oscarnominerede skuespillere har leveret. Desuden er blot 17-årige Ed Oxenbould noget af et fund! Den unge man skal nok blive til noget.

Wildlife er en fantastisk film, og en usædvanlig stærk debut. Men det er også en film lige efter bogen. Et klassisk familiedrama, fortalt uden svinkeærinder. Jeg glæder mig meget til at se instruktør-Paul Dano på mere løs line, som han var det som skuespiller i den skrupskøre Swiss Army Man.

Se hele CPH PIX-programmet her.

 

 

Kommentarer: