CPH PIX: Bizar Ronaldo-film rammer stolpen


Den portugisiske film Diamantino handler om en portugisisk fodboldspiller, der mister sit magiske touch. Han adopterer en dreng, der er flygtet fra krig. Men drengen er i virkeligheden en voksen kvindelig agent, der efterforsker fodboldspilleren for skattesvindel. Det er meget underligt.

CPH PIX: Diamantino

Instruktør
Gabriel Abrantes og Daniel Schmidt
Spilletid
92 minutter
CPH PIX
Diamantino vises i Palads 6. oktober kl. 19.00

 

Hundehvalpe og flygtningebørn

Det er skønt, når en filmskaber smider alle hæmninger og bare fortæller vanvittig historie. Og helt befriet fra fornuftens lænker har makkerparret Gabriel Abrantes og Daniel Smith været, da de udtænkte den sindssyge film Diamantino. Filmen fik en flot modtagelse i Cannes og er også på programmet til CPH PIX.

Portugal møder Sverige i VM-finalen. Gennem hele turneringen har Diamantino, der i mistænkelig grad ligner Cristiano Ronaldo, danset sig forbi modstanderne med sin fodboldmagi. Diamantino afslører sin hemmeligheden, den sande årsag til hans geni; han ser ikke modspillere, græs og kridtstreger. I stedet er banen befolket med store, langhårede hundehvalpe, som Diamantino spiller bold med. Så kan intet stoppe ham. Inden finalen har Diamantino dog et mareridt, og i den afgørende kamp brænder han det afgørende straffe. Portugals skytsengel har svigtet en hel nation.

Diamantino (eller er det i virkeligheden Cristiano Ronaldo?) har ingen idé om, at der findes noget, der hedder flygtninge. Men da han en dag sejler rundt i sin yatch og kommer forbi en gummibåd med forhutlede flygtninge, bliver han opsat på at hjælpe. Derfra tager filmen en totalt surrealistisk drejning over i det dybt bizarre.

Den Ronaldo-lignende portugisiske fodboldspiller Diamantino sover med sengetøj, hvor han selv afbilledet. Foto: CPH PIX.

 

Den ene absurditet efter den anden

Jeg er Juventus-fan. Som i ret seriøs fan af den italienske klub, der i sommer købte Cristiano Ronaldo. Portugiseren er et unikum. Hans talent er uomtvisteligt, hans arbejdsmoral er legendarisk og hans trang til at vinde kender intet sidestykke. Men han er også en krukke, en tudeprinsesse og en narcissist af rang. Han er det oplagte offer for satire. Selv ikke moderlandet holder sig tilbage fra at gøre grin med ham, som filmen Diamantino viser.

I filmen går en sexet, og lesbisk, politiagent undercover for at infiltrere Diamantino og finde du af, hvor han gemmer sine millioner. Det viser sig dog, at det er Diamantinos ondskabsfulde tvillingesøstre, der styrer pengene og gemmer dem i skatteskjul i Panama. Samtidig melder de deres lettere retarderede fodboldspillende bror til sygt eksperiment sanktioneret af staten. Målet er at finde kilden til Diamantinos superkræfter på fodboldbanen og dernæst klone ham til et helt hold af Diamantino er. Samtidig bruges den fatsvage fodboldspiller som reklamesøjle for en politiske kampagne, der har som mål at få Portugal ud af EU og bygge en høj mur rundt om landet, så det kan genrejses til fordums storhed.

Nogle af filmens joke går rent hjem. Særligt portrættet af CR7 som en svækling, der ligger under for sine onde søstres luner, er sjovt. Han ved intet om, at hans penge bliver gemt i skattely. Han leger bare med sin kattekilling. Desværre ender galskaben som en sært ordinær omgang romantisk bavl om at overkomme alle udfordringer og finde kærligheden. Kærligheden er i dette tilfælde mellem Diamantinos adoptivsøn, som faktisk er en lesbisk kvinde, og en Diamantino, der har udviklet store bryster som følge af det vanvittige eksperiment, forskerne har udsat ham for.

Diamantino dribler rundt med de store, lodne hunde, som han altid ser på banen. Foto: CPH PIX.

 

En film, der i momenter er sjov, men som bukker under for vægten af sine egne store ambitioner om at ville sige alt for meget om alt fra flygtningekrisen til identitetskonflikter, celebritykultur, patriotisme og isolationisme.

 

 

Kommentarer: