CPH PIX: De danske giganter kommer


Selvom CPH PIX i høj grad et udstillingsvindue for unge, talentfulde filminstruktører med små og anderledes film, er der også plads til de store blockbustere. Og i dansk film bliver det næppe meget større end Afdeling Q-filmene, Jussi Adler-Olsens romaner på det store lærred. Nyeste i den serie er Journal 64, og den har jeg set. Den er god. Og så har jeg også set en anden stor dansk film. En film, der befinder sig langt væk fra politiefterforskningen i Journal 64. Nemlig Micahels Noers barske kostumedrama Før frosten. Læs mere om begge film herunder.

 

Journal 64 – Lie Kaas og Fares forlader Afdeling Q med et brag

Alt godt får en ende. Det gælder også for Nikolaj Lie Kaas’ og Fares Fares’ tid som Carl Mørck og Assad i filmatiseringerne af Afdeling Q-bøgerne. Det er nemlig slut nu, hvor den fjerde film, Journal 64, er færdig og klar til premiere i biograferne. Heldigvis giver de to skuespillere den alt, hvad de har. Jeg tøver ikke et sekund med at kalde Journal 64 for Adler-Olsens universets hidtil bedste.

Filmens handling fører os tilbage til 1960’ernes Sprogø. Øen, hvor unge kvinder blev sendt hen, hvis de var ”moralsk åndssvage” eller promiskuøse. Den grufulde historie om en ung kvindes indespærring på øen krydsvæves med et nutidig efterforskningsdrama, hvor Mørck og Assad afslører en stor sammensværgelse.

Efter visningen i Dagmar kiggede instruktør Christoffer Boe forbi for svarede på spørgsmål fra publikum – eller primært fra den meget ivrige CPH PIX-direktør (Jacob Neiiendam). Instruktøren, der ikke tidligere har lavet en blockbuster som Journal 64, talte blandt andet om udfordringerne ved at filmatisere en roman.

Her er man jo selvfølgelig nødt til at holde sig ret tæt til bogforlægget. Det er vel ikke så tosset, når det er så populært som Jussi Adler-Olsens bøger – så ved man jo, at der er nogen, der kan lide skidtet. Men det er også fedt at opfinde sin egen historie, som ikke tidligere er blevet fortalt. Det gør instruktør Michael Noer i filmen Før frosten, som jeg var så heldig at se på snigpremiere til CPH PIX. Læs mere herunder.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares som Carl Mørck og Assad. For sidste gang.

Journal 64

Instruktør: Christoffer Boe

Manuskript: Nikolaj Arcel, Bo Hr. Hansen og Mikkel Nørgaard

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Elliott Crosset Hove, Fanny Bornedal, Nicolas Bro med flere

Spilletid: 100 minutter

Premiere: 4. oktober

Før frosten

Instruktør: Michael Noer

Manuskript: Michael Noer og Jesper Fink

Medvirkende: Jesper Christensen, Clara Rosager, Ghita Nørby, Elliott Crosset Hove med flere

Spilletid: 104 minutter

Premiere: 10. januar 2019

 


Før frosten – noget så eksotisk som en dansk western

Vi er i 1850’erne, og sommeren har været våd og kold. Resultatet af de ubarmhjertige vejrguders luner er en fejlslagen høst. For bonden Jens (Jesper Christensen) betyder det, at hans familie vil sulte, når det bliver vinter. Han kan redde sine nevøer, hvis han får sin smukke datter Signe (Clara Rosager) giftet med en velhavende mand. Det lykkes, men Jens indser, at han har ofret meget for sin familie. Spørgsmål er, om han har ofret for meget?

Før frosten er instrueret af Michael Noer, der nærmest lige er vendt hjem til Danmark efter en afstikker til USA, hvor han stod bag den vellykkede genindspilning af Papilion. Michael Noer fortalte inden visningen af Før frosten om ønsket om at lave et historisk drama (eller kostumedrama, som han også selv udtrykte det), som IKKE er baseret på et romanforlæg. Derfor gik han sammen med manuskriptforfatter Jesper Fink i gang med at researche tidsperioden.

De to har skrevet en rigtig god og medrivende historie. Filmen ligner en dansk western, og det er også sådan, Michael Noer beskriver den. Han nævner blandt andet Clint Eastwoods Unforgiven som en af de film, der har inspireret ham. Før frosten er rig på detaljer, og man føler karakterenes desperation. 1850’ernes Danmark var ikke et velfærdssamfund, og arrangerede ægteskaber var normal praksis dengang, selvom vi i dag slår os i tøjret ved den blotte tanke. Filmen gav mig faktisk en del stof til eftertanke.

Jesper Christensen spiller bonden Jens, der gifter sig datter til en rig jordbesidder for at redde sin familie. Foto: Nordisk Film.

 

Før frosten får premiere til januar, og jeg glæder mig allerede til at se den igen. Jeg holder meget af film som En kongelig affære og Lykke-Per, men jeg synes virkelig, det er forfriskende at se en helt original historie om de gode, forfærdelige gamle dage. Tak for den, Michael Noer.

 

 

Kommentarer: