De gode skurke: Amon Göth


Ralph Fiennes spiller rollen som lejrkommandanten Amon Göth i Steven Spielbergs Schindler’s List. Göth er personificeringen af den sadistisk, skånselsløse ondskab, der gjorde holocaust muligt.

 

Ikke en skurk, vi hepper på

Skurke: Sammenlignet med Sauls søn er Steven Spielbergs Schindler’s List en smule tandløs og blåøjet. Der hersker i hvert fald ingen tvivl om, at førstnævnte er en mere autentisk og barsk skildring af de rædsler, der fandt sted under holocaust, hvor mere end seks millioner jøder systematisk blev udryddet af Hitlers Tredje Rige. Men Schindler’s List er ikke en dårlig film. Den kan bare noget andet Sauls søn.

Spielbergs Oscarvinder handler i højere grad om mennesker og deres udvikling og motiver. Hvor Sauls søn nærmest har karakter af en øjenvidneberetning eller forskruet reportage fra helvedes hjerte, er Schindler’s List en mere romantisk, om end stadig meget barsk, beretning om heltemod og anstændig i en verden i forfald. Oscar Schindler var en helt, og han var en helt, der stirrede ondskaben lige ind i øjnene. Ondskaben i form af Amon Göth.

Ralph Fiennes er uhyggelig realistisk i sit portræt af nazisten Amon Göth, der var leder af koncentrationslejren i Plaszów, hvor jøder fra oplandet måtte arbejde, til de døde. Amon Göth er ikke en skurk, som man på nogen tænkelig måde kan sympatisere med. ”De gode skurke” på Movieboxen er som oftest en hyldest til skurke, som er 100 fiktive, og selvom de er onde, er de fiktive skabninger, der skal underholde og skræmme. Amon Göth var meget ægte, hans handlinger dybt frastødende, og hans eksistens en skamplet på den tyske nations omdømme. Men han er en god skurk, fordi Ralph Fiennes leverer noget af det bedste skuespil nogensinde set i en Hollywoodfilm, og fordi Göth som karakter er så uhyggelig, at han kun er med til at styrke alles bevidsthed om nazisternes forfærdelige, umenneskelige forbrydelser.

Ralph Fiennes var nomineret til en Oscar for sin birolle som Amon Göth, men vandt ikke. Den engelske skuespiller får blodet til at fryse med sit portræt af et enormt ondt menneske. Foto: Universal Pictures.

 

Amon Göth ankommer til Kraków i Polen, som rummer en stor jødisk ghetto, hvor de forarmede og forhadte mennesker er stuvet sammen som kvæg på et lillebitte område. Göths opgave er at rydde ghettoen og vælge de jøder fra, som på en eller anden måde kan tjene Tyskland. De får en plads i den nye arbejdslejr, som tyskerne har opført, hvor de kommer til at arbejde fra morgen til sen aften. Resten bliver skudt, da soldaterne går i gang med deres arbejde.

Da tågen har lagt sig, er ghettoen fortid, og Göth kan fra toppen af sin villa kigge ud over arbejdslejren, hvor tusindvis af jødiske mænd, kvinder og børn udfører det arbejde, som de bliver beordret til. Som en anden Cæsar ridder Göth rundt blandt sine kuede undersåtter, og han starter gerne dagen med et skyde et par stykker fra sin balkon.

 

Besvimede af skræk

Flere af de jøder, som udgør ”kernen” i Schindler’s List, var på besøg, da Spielberg optog filmen. En af dem, en kvinde ved navn Mila Pfefferberg, mødte en dag Ralph Fiennes i fuld kostume som den skræmmende Amon Göth, og hun blev efter sigende så bange, at hun besvimede. Så meget lignede Ralph Fiennes det uhyre, som hun kendte fra sin tid i arbejdslejren i Kraków.

Det er en svær rolle, den engelske skuespiller påtog sig. Men Ralph Fiennes gør det perfekt, for han viser vigtigst af alt, at Göth var et afstumpet menneske uden empati og anger af nogen slags. Men der er også utrolige øjeblikke i filmen, hvor Göth næsten fremstår som et menneske med følelser. Det er korte øjeblikke, hvor han for eksempel betragter sin husholderske med begær og smerte i blikket. Men øjeblikket varer aldrig længe.

Hele tiden er de jødiske slaver omkring Amon Göth dødsensangst for, at han pludselig skal skyde dem. Han dræber uden advarsel, og han dræber uden nåde. Virkelighedens Göth var ligesådan, og de overlevende beskriver, hvordan de levede i evig frygt for hans luner. En af filmens mest berømte scener viser, hvordan han fra sin balkon skyder to jøder med sin riffel, der er udstyret med kikkertsigte. Det var virkelighedens Göths morgenritual.

Verden blev øjeblikket et lidt bedre sted, da russerne hængte Amon Göth og befriede verden for det uhyre, han var. Filmverdenen blev rigere af, at Ralph Fiennes takkede ja til rollen.

Oscar Schindler (Liam Neeson, til højre) og Amon Göth snakker forretninger. Det lykkes Schindler at overtale Göth til at give ham de arbejdere tilbage, der var ansat på Schindlers fabrik, inden ghettoen blev ryddet. Foto: Universal Pictures.

 

 

Kommentarer: