Top 5: Jack Nicholsons bedste roller


Det er efterhånden en del år siden, Jack Nicholson har medvirket i en film. Han er så småt gået på pension efter en lang og vanvittig flot karriere. Her er mit bud på Jacks 5 bedste roller – og det var svært kun at vælge 5!

Havde det været en top 10, var disse roller også kommet med:

  • Frank Costello (The Departed, 2006)
  • Garrett Breedlove (Terms of Endearment, 1983)
  • Bobby Eroica Dupea (Five Easy Pieces, 1970)
  • The Joker (Batman, 1989)
  • Obers Nathan R. Jessup (A Few Good Men, 1992)

 

5: Warren Schmidt (About Schmidt, 2002)

Instruktør: Alexander Payne.

Spiller over for: Kathy Bates, June Squibb, Hope Davis

I 2002 var Jack Nicholson 64 år og allerede lidt af en nestor i Hollywood. Han var i hvert fald nået til et punkt, hvor han ikke længere spillede unge, utilpassede mænd, men i stedet gamle sure mænd. I About Schmidt ses Nicholson netop i rollen som gammel ronkedor, der må lære at klare sig selv, da hans kone gennem mange år er så fræk at dø. Warren Schmidt er sur og egoistisk og har kun har én glæde i livet. Sin voksne datter, som meget mod hans vilje agter at gifte sig med et ifølge Warren (men også objektivt set) vaskeægte fjols. Warren gør det til sit korstog at forpurre de ægteskabelige planer.

Alexander Paynes film har hjertet på rette sted. Det er en road movie af den slags, som Nicholson har masser af på sit CV, og som i ethvert godt hjemme-ude-hjemme-eventyr undergår hans karakter også en forandring og modning. En af de allerfineste roller fra Nicholsons ”efterår” som skuespiller.

Warren Schmidt kører tværs over USA i sin store autocamper. Undervejs møder han mange spændende mennesker, men han er ensom efter konens død. Foto: New Line Cinema.

4: Melvin Udall (As Good as It Gets, 1997)

Instruktør: James L. Brooks

Spiller over for: Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr.

Jack Nicholson og Daniel Day-Lewis de eneste mandlige skuespillere, der har vundet 3 Oscars (Nicholson har to for bedste hovedrolle, en for birolle, mens alle Day-Lewis’ Oscars er for bedste hovedrolle). Sidste gang Jack Nicholson kunne lade sig hylde som vinder, var da han spillede Melvin Udall i The Simpsons-forfatteren James L Brooks’ skønne romantiske komedie As Good as It Gets. I filmen spiller Jack Nicholson en af de roller, som han mestrer som få andre skuespillere: en sur, halvgammel, selvoptaget, men i bund og grund blød og god mand.

Melvin Udall er forfatter og neurotiker, så han holder sig for sig selv, og alting skal være, som det altid har været. Han er et ubehageligt røvhul, men han får pludselig lyst til at ændre sig, da han møder og forelsker sig i den stærke og rapkæftede servitrice Carol (Helen Hunt). Det er svært at bryde ud af sin comfort zone, men en kvinde som Carol er det hele værd, må Melvin sande.

Melvin spiser hver dag på den samme restaurant. Han SKAL sidde ved det samme bord hver dag, og han SKAL betjenes af den samme tjener, Carol (Helen Hunt). Går det ikke, som Melvin vil have det, skal han nok gøre opmærksom på det... Foto: TriStar Pictures.

3: Randle McMurphy (Gøgereden, 1975)

Instruktør: Miloš Forman

Spiller over for: Louise Fletcher, Danny DeVito, Will Sampson

Jack Nicholson vandt sin første Oscar for sin rolle som Randle McMurphy i Gøgereden. Ved første øjekast er Randle ikke just en sympatisk mand. Han har haft sex med en mindreårig kvinde, og det har fået ham anbragt på en psykiatrisk institution. Han er doven og småkriminel og har tydeligvis et problem med autoriteter og regler. På tosseanstalten viser han sig dog også som et godt menneske. En mand, der kan sprede glæde og spænding til de mænd, der har ladet sig frivilligt indlægge under den dominerende oversygeplejerske Ratcheds regime. Randle starter en krig mod den følelseskolde sygeplejerske.

McMurphy-karakteren er den klassisk antihelt, en rolle som Nicholson har spillet masser af gange i løbet af karrieren. Han er måske ikke type, som man lige falder for, men langsomt viser han sig at være god nok, og i hvert fald bedre end ”de voksne” mener.

Randle er en skørtejæger, og han får også brug for hjælp fra et par korte skørter i sin heftige krig mod sygeplejerske Ratched. Foto: United Artists.

2: Jack Torrance (Ondskabens hotel, 1980)

Instruktør: Stanley Kubrick

Spiller over for: Shelley Duvall, Danny Lloyd

Store skuespillere arbejder sammen med store instruktører. Og gennem årene har Nicholson blandt andet slået pjalterne sammen med Martin Scorsese, Miloš Forman og Roman Polanski. Og selvfølgelig har han også arbejdet med en af de allerstørste mestre, nemlig titanen Stanley Kubrick. Deres møde resulterede i en af mine favoritfilm og en af Jack Nicholsons bedste roller – selvom alle rådede ham fra rollen som psykopatisk familiefar i filmatiseringen af Stephen Kings gyserklassiker Ondskabens hotel.

Jack Torrance, mine damer og herrer. Den første, men ikke sidste, rigtige skurkerolle på Nicholsons CV. Skuespilleren er manisk god som Jack Torrance, der udvikler et tæt forhold til de onde ånder, der hjemsøger det hotel, hvor han er opsynsmand. Karakterens deroute og skræmmende udvikling fra usympatisk, men dog menneskelig, til blodstørstig psykopat er vaskeægte filmguld. HEEERE’S JOHNNY!

Klik her for at læse mere om Ondskabens hotel.

Jack Nicholson er ikonisk i rollen som Jack Torrance, der siger ja til et job som opsynsmand på et hjemsøgt hotel. The Shining er en af Kubricks allerstørste og mest udødelige film. Foto: Warner Bros.

1: Jake Gittes (Chinatown, 1974)

Instruktør: Roman Polanski

Spiller over for: Faye Dunaway, John Houston

Måske et lidt overraskende valg til førstepladsen over Jack Nicholsons bedste roller, men hans præstation i Chinatown er intet mindre end magisk. Roman Polanskis film noir-klassiker er et filmhistoriens helt store mesterværker, og karakteren Jake Gittes er måske den rolle, der har passet allerbedst til Jack Nicholson. Gittes er en mand, der på overfladen synes lige til: Han er fokuseret på sin karriere som privatdetektiv, han er grov og ufølsom, og han lader til at finde en pervers tilfredshed i at afsløre affærer og ødelægge ægteskaber.

Men undervejs i filmen, som han bliver rodet mere og mere ind i en uhyggelig historie om grådighed, incest og mord, begynder han at tage ansvar. Han viser, at han faktisk er et godt menneske, stik mod alle forventninger. Det er klassisk Jack Nicholson, og det er også klassisk Nicholson at få det bedste ud af sine medskuespillere, i dette tilfælde smukke Faye Dunaway og hans svigerfar John Houston.

Som privatdetektiv er det Jake Gittes opgave at stikke næsen langt frem, men når man render rundt og stikker snuden i andre folks sager, kan den let komme til skade. Foto: Paramount Pictures.

 

Kommentarer: