Top 10: Helte fra Marvels filmunivers


NB! Denne liste inkluderer kun helte fra Marvel Cinematic Univers (MCU). Det er dem, der er med i blandt andet Thor, Captain America, The Avengers, Iron Man og så videre. Så selv om Spider-Man, Fantastic Four og X-Men også er en del af Marvels tegneserieunivers, kan de ikke være med på denne liste, fordi andre filmstudier ejer rettighederne til filmene.


10: Clint Barton / Hawkeye

Medvirker i: The Avengers, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War. 

Derfor er Hawkeye sej: Forestil dig Legolas fra Ringenes Herre, men med en sejere frisure, normale ører og mindre tågesnak. Så har du Hawkeye. 

Han gør ikke så meget væsen af sig, den gode Hawkeye. Men han er der altid, når det brænder på, og man kan regne med, at hans pile nok skal finde vej til deres mål. Clint Barton er ikke den mest karismatiske figur, og det er hans alter ego heller ikke, men alle superhelte kan på den anden side set heller ikke være lige seje. Hawkeye er et godt sidekick til især Natasha Romanoff, og man kunne have ham mistænkt for at være brændt lun på den sexede forhenværende KGB-agent. Men i Avengers: Age of Ultron viser det sig faktisk, at Hawkeye er gift og far – og at konen gerne ser, at han stopper med at redde verden hele tiden og tager lidt ansvar derhjemme på gården.

Hawkeye får måske engang sin egen film, men indtil nu er det nok fint, at han bare er med, når de andre superhelte i klubben folder sig ud. Karaktereren er ikke helt spændende nok til, at den kan bære sin egen film, men Hawkeye er god som støtte til de andre.

Hawkeye skyder med skarpt, og hans sigte er usvigeligt. Han er desuden en rigtig familiemand, som man finder ud af i Avengers: Age of Ultron, hvor vi besøger hr. og fru. Hawkeye. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

9: Nick Fury

Medvirker i: Iron Man 2, Captain America: The First Avenger, The Avengers, Captain America: The Winter Solider, Avengers: Age of Ultron.

Derfor er Nick Fury sej: The Avengers er en heftig flok egoer og dramaqueens, og som leder af S.H.I.E.L.D er det Nick Furys opgave at holde styr på de mange superhelte. Det må fandme være hårdt!

Okay, Nick Fury er ganske vist ikke en helt på samme måde som de andre superhelte på denne liste, men han spiller stadig en vigtig rolle i kampen for fred på vores planet. Han er nemlig direktør for S.H.I.E.L.D som er en organisation, der har til formål at samle Jordens bedste helte, så de kan forsvare vores planet mod alle de skidrikker, der vil den til livs. Det er et meget vigtigt arbejde, og Nick Fury udfører det, selvom han mangler et øje og dermed må beskrives som værende handikappet.

Nicky Fury skal desuden tage sig af de evige magtkampe og interne stridigheder i The Avengers, hvor det ikke er altid, at superheltene kommer lige godt overens. Der er derfor ikke så meget at sige til, at Nick Fury kun optræder i små, korte scener i filmene. Han har jo masser at lave!

Nick Fury er en hård satan, og han er også nødt til at skrue bissen på, hvis han skal organisere forsvaret af Jorden. Det kræver, at han får en masse egoistiske superhelte til at makke ret, og det er lige så svært, som det lyder. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

8: J.A.R.V.I.S / Vision

Medvirker i: Som J.A.R.V.I.S: Iron Man, Iron Man 2, Iron Man 3, The Avengers.
Som Vision: Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War.

Derfor er Vision sej: Hvad sker der, når computerprogrammer bliver klogere end de mennesker, der har lavet dem? Så ender de med at få deres egen krop, vilje og personlighed, som tilfældet er det med Vision. Det kræver alligevel noget.

Tony Stark roder med mangt og meget i sit værksted, og en af hans bedste opfindelser er uden tvivl computerprogrammet J.A.R.V.I.S, der hjælper ham med at holde styr på ALT. Det program er gennem de forskellige film blevet mere og mere intelligent, og flabet, og i Avengers: Age of Ultron, nåede det så sidste skridt i sin evolution. Nemlig at få sin egen krop. Det skete, da Tony Stark og Bruce Banner rodede med nogle ting, de måske skulle have holdt sig fra, men resultatet blev en nyttig og meget effektiv tilføjelse til superhelteholdet. Held i uheld.

Vision har de samme karakteristika som J.A.R.V.I.S havde, og som stammer fra manden, der udtænkte programmet. Ekstrem intelligens, lynhurtig og analytisk tankegang og hovmod i overflod. Tony Stark er tydeligvis Visions far, og sønnen har arvet både faderens synder og dyder.

Vision startede sit liv som den sarkastiske A.I, Tony Stark udviklede til at hjælpe sig med sine opfindelser. I den anden Avengers-film får han sin egen krop og bliver en del af holdet. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

7: Scott Lang / Ant-Man

Medvirker i: Ant-Man, Captain America: Civil War.

Derfor er Ant-Man sej: Ant Man er flabet og rebelsk, men han har et hjerte af guld. Scott er også en familiemand, der forsøger at lægge stien om for at være der for sin datter. Nååhrh.

En historie om en superhelt, der kan skrumpe sig selv til myrestørrelse. Hmm, det lyder måske umiddelbart ikke så fedt. Superhelte skal jo helst være store og stærke. Men Ant-Man er faktisk en ret sej karakter, og filmen om hans introduktion til superhelteverdenen er både sjov og flot. Scott Lang (Paul Rudd) er en dygtig, men uheldig indbrudstyv, og da han havner i spjældet efter et mislykket tyveriforsøg, beslutter en gammel og bitter videnskabsmand sig for at rekruttere Scott til en svær opgave. Han giver Scott adgang til et ganske særligt værktøj, der lader Scott skrumpe og blive så lille, at han kan bryde ind hvor som helst. Og så er Ant Man ellers født.

Ant-Man er ikke bare lille, han er også lige så stærk som de kryb, han har sit navn efter. Da han først lærer at slå fra sig, samtidig med at han kan skifte form, bliver han pludselig en rigtig superhelt og en god tilføjelse til The Avengers. Vi ser frem til flere film med Ant-Man.

Scott Lang aka Ant Man lærer at stole på de små myrer, som kan hjælpe ham i hans kamp. Han deler deres styrke og evne til at komme ind hvor som helst. En nyttig evne for en superhelt, der også er trænet som indbrudstyv. Foto: Marvel/Walt Disney Studios.

6: Steve Rogers / Captain America

Medvirker i: Captain America: The First Avenger, Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, The Avengers, Avengers: Age of Ultron.

Derfor er Captain America sej: Den første Avenger bærer sin integritet og moral som et skjold (no pun intended), og han kan på ingen måde bestikkes. 

Captain America var den første Avenger, men han er langt fra den mest spændende karakter i Marvel Cinematic Univers. Selvom den aldrende superhelt (man kan ikke se, at han er tudsegammel) ikke er gruppens mest spændende indslag, er hans rolle dog stadig enormt vigtig. Han er næsten uovervindelig i kamp, hvor hans meget amerikanske skjold er hans vigtigste våben, og han bidrager med en god balance mellem handlekraft og impulsivt hastværk. Captain America og Iron er begge et par solide egoer, og det fører også til borgerkrig i The Avengers, som er titlen på den tredje film i Captain America-serien, hvor de to ikoniske helte flyver i flæsket på hinanden.

Vi må håbe, at de to har lagt deres uoverensstemmelser til side, for der bliver brug for dem begge i fremtiden. Det er nemlig bekræftet, at der er yderligere to Avengers-film på vej, og der er både Captain America og Iron Man essentielle.

Captain America er indbegrebet af en ægte amerikaner, der bestemt ikke holder sig tilbage fra at vise, hvilket land han kommer fra. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

5: Natasha Romanoff / Black Widow

Medvirker i: Iron Man 2, Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, The Avengers, Avengers: Age of Ultron.

Derfor er Black Widow sej: Hun er trænet af det russiske KGB, hun har telepatiske evner, og hun slår en proper næve. Men hun har også en blød side, som er meget tiltalende.

Længe leve ligestillingen og de kvindelige superhelte – dem mangler de altså også lidt i The Avengers, der er noget af en mandeklub. Men så er det heldigt, at de har Natasha Romanoff aka Black Widow, der kan sætte lidt skik på dem. Hun er sej og hård takket være den umenneskelige opvækst og træningen hun fik af KGB i det gamle Sovjet. Ud over at dræbe med fingerspidserne lærte de hende blandt andet, hvordan hun kan bruge sine tanker og sit sind til at manipulere med andre, og selvom træningen har givet Black Widow nogle traumer, er hendes evner uvurderlige for superheltebroderskabet.

I takt med, at Black Widow efterhånden er faldet til hos The Avengers, er hun begyndt at åbenbare sin bløde side. Det kommer mest tydeligt til udtryk i den spirrende romance med videnskabsmanden Bruce Banner, der har en farlig grøn side. Hun er skønheden, der måske kan tæmme bæstet.

Natasha Romnanoff aka Black Widow har været med i Marvel Cinematic Univers siden den anden Iron Man-film, hvor hun i starten ikke var venner med The Avengers. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

4: Stephen Strange / Doctor Strange

Medvirker i: Doctor Strange

Derfor er Doctor Strange sej: Den gode doktor har nogle tricks i ærmet, som ingen af de andre superhelte i The Avengers kommer i nærheden af. Hans evne til at bøje tid og sted og hoppe mellem dimensioner er ret så sej, og så kan han desuden også slås!

Stephen Strange er nyeste tilføjelse til Marvel Cinematic Univers. Og en rigtig god tilføjelse endda! Benedict Cumberbatch er genial som den arrogante læge, der efter en ulykke mister retningen i sit liv, indtil han bliver optaget i en mystisk munkeorden. Der lærer han at slås, og han lærer at nogle tricks, der gør ham i stand til at springe mellem verdener og dimensioner. Nu er han så med til at beskytte blandt andet vores verden mod onde skurke med lede planer, og det gør ham til en helt. Doctor Strange er kæphøj, men da han bliver konfronteret med sin egen dødelighed, lærer han efterhånden ydmyghed at kende, og det gør ham til en superhelt, som man kan holde af. Det hjælper selvfølgelig også en del på det, at det er superseje Benedict Cumberbatch, der er Doctor Strange.

Vi mangler endnu at finde ud af, hvordan Doctor Strange kommer til at gå i spænd med de andre Marvel-helte, men det får vi nok svar på med tiden, for det er bekræftet, at troldmanden vil være med i den næste The Avengers-film. Måske også i den tredje Thor-film

Først drømmer Doctor Strange bare om at få sit gamle liv som læge tilbage efter den slemme ulykke, men han begynder at indse, at han kan redde liv på andre måder end ved at være den bedste ved operationsbordet. Foto: Marvel/Walt Disney Pictures.

3: Bruce Banner / Hulken

Medvirker i: The Hulk, The Avengers, Avengers: Age of Ultron.

Derfor er Hulken sej: Fordi han bedre end nogen anden superhelt, eller noget almindeligt menneske, dyrker sin destruktive vrede. Farligt, men nyttigt, i kampen mod The Avengers fjender.

Hvor Doctor Strange er helt ny som superhelt på det store lærred, har Hulken en anden rutine at trække på. Videnskabsmanden Bruce Banner, der har det med at blive stor grøn, når han bliver sur, er en af tegneserieverdenens lettest genkendelige figurer, og flere forskellige skuespillere har portrætteret den voldsomme humørbombe. Det lader nu til, at Hulken har fundet sit rette hylster i form af den Oscarnominerede Mark Ruffalo, der spiller superhelten i både The Avengers og Avengers: Age of Ultron. Hulken er nok den superhelt, man lettest får sympati med, for det er let at se, at han lider, når han bliver vred og gennemgår den smertefulde forvandling fra kejtet videnskabsnørd til grøn tornado af ødelæggelse.

Historien om Hulken er også historien om skønheden og udyret, for i Avengers-filmene er den smukke Natasha Romanoff aka Black Widow (Scarlett Johansson) den eneste, der kan formidle Hulken og kvæle hans vrede. Deres kærlighed til hinanden er skrøbelig, men vi hepper på dem, for de fortjener begge en kæreste!

Black Widow er den eneste, der kan få Hulken til at skfite farve og blive Bruce Banner igen. De to er forelskede, men det er ikke det lettest forhold at kaste sig ud i. Foto: Marvel/Walt Disney Studios.

2: Thor

Medvirker i: Thor, Thor: The Dark World, Avengers, Avengers: Age of Ultron.

Derfor er Thor sej: Hans møde med menneskenes verden er et gigantisk kulturchok for Odins søn, men han tager det med højt humør og masser af tålmodighed. Kunne du tage det lige så roligt, som Thor gør? 

Hvis man er søn af overguden Odin, skal man være en smule højrøvet. Og det er Thor selvfølgelig også. Men han har jo også hele pakken: Overmenneskelig styrke, dametække, en vild overkrop og selvfølgelig en hammer, Mjølner, som kun han kan svinge. Thor er faktisk ikke så sympatisk, men da han får frataget sine superkræfter og forvises til de dødeliges verden, bliver han pludselig mere interessant. Og det viser sig endda, at han er både sjov, god og stærk, og derfor bliver Thor også en vigtig del af The Avengers. Og nå ja, manden bag flere af de onde planer, som Thor og de andre helte må forpurre, er for resten udtænkt af Thors forræderiske bror, Loke.

Thor er stadig i gang med at tilpasse sig livet i de dødeliges verden, og det kommer indimellem til udtryk, når han stilles over for det, vi dødelige på Jorden opfatter som en helt naturlig del af vores hverdag. Heldigvis har han meget kyndige kollegaer i superheltelauget, der kan hjælpe.

Thor blev forvist til de dødeliges verden, da hans snu bror Loke havde lagt en snedig plan. Thor kunne dog godt lide livet blandt de dødelige, og han er en fast og vigtig del af The Avengers. Foto: Marvel/Walt Disney Studios.

1: Tony Stark / Iron Man

Medvirker i: Iron Man, Iron Man 2, Iron Man 3, Avengers, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War.

Derfor er Iron Man sej: Selvfølgelig fordi, hans alter ego Tony Stark er vildt rig, klog og nedlægger damer på stribe. Og så har desuden en ret veludviklet retfærdighedssans.  

Tony Stark er The Avengers’ mest muntre og afslappede indslag. Det skyldes måske, at han er vokset op som et ekstremt rigt og privilegeret barn, eller måske at han har været døden nær, men alligevel overlevet. Sikkert er det i hvert fald, at Stark aka Iron Man er fuldstændig uundværlig for superheltene i deres kamp mod de konstante forsøg på at overtage verden. Det er nemlig ofte Starks teknologiske kundskaber, skarpe hjerne og mekaniske legetøj, der redder dagen i sidste øjeblik. Iron Man-filmene blev alle store succeser, og Robert Downey Jr. er elsket og hyldet for sin rolle som den højrøvende, men godhjertede, videnskabsmand/playboy/verdensredder.

Stark er også en mand med principper og temperament, og det har blandt andet ført ham på kollisionskurs med Captain America. Det blev også til et vildt og voldsomt slag mellem de to i Captain America: Civil War, der havde premiere tidligere i 2016. Nu skulle der være ro på igen…

Iron man er måske nok lavet af stål, men han er stadig en blød mand, der bekymrer sig om de svage og udsatte. Tony Stark er rigmanden, der bruger sin enorme formue på at udvikle metaldragter, der gør ham til en ret vild, kampklædt maskine. Foto: Marvel/Walt Disney Studios.

 

Kommentarer: