Tak til 2015: Årets 15 bedste film


Det har været et stærkt filmår – både på den danske og den internationale scene. Gamle, elskede filmserier er blevet genoplivet, og helt nye film har taget fusen på os. Her giver Rehmeiers Moviebox et bud på årets 15 bedste film.

NB: Film som Birdman og Whiplash er nogle af de største biografoplevelser, vi har haft i 2015, men da filmene havde amerikansk premiere i 2014, er de ikke at finde på denne liste. Alle 15 film herunder har haft premiere, i USA såvel som Danmark, i 2015.

God fornøjelse.


15: Mission: Impossible - Rogue Nation

Premiere: 30. juli
Instruktør: Christopher McQuarrie
Medvirkende: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Simon Pegg 
Spilletid: 120 minutter

Der er mange meninger om Tom Cruise, men uanset hvad man mener om manden, må man tage hatten af for, at skuespilleren i en alder af 53 år stadig har fysikken til at udføre sine egne stunts i en actionfilm som Mission: Impossible – Rogue Nation. Og filmen er endda slet ikke så tosset. Tværtimod. I et år med spionfilm på stribe formåede Agent Hunt og co. at underholde på mere begavet vis end resten af feltet, og den femte film i serien rammer for første gang det helt rette blandingsforhold mellem action, gadgets, konfliktopbygning og nogle vilde, adrenalinpumpede scener på motorcykel og under vand.

Tom Cruise er Ethan Hunt, som vi kender ham, Sean Harris er led som den sadistiske skurk, men det er smukke Rebecca Ferguson, der stjæler rampelyset med sin rolle som den snu agent Ilsa Faust, der skiftevis hjælper/modarbejder Hunt i hans søgen efter det kriminelle netværk, Syndikatet. Hvis det skal være med den på, så tager vi sgu gerne en Mission Impossible-film mere.

Det slår gnister mellem Rebecca Ferguson og Tom Cruise i den svært underholdende Mission: Impossible - Rogue Nation, der er femte film i serien om superagenten Ethan Hunt. Foto: UIP

14: Skammerens datter

Premiere: 26. marts
Instruktør: Kenneth Kainz
Medvirkende: Rebecca Emilie Sattrup, Peter Plauborg, Søren Malling
Spilletid: 96 minutter

Ambitionsniveauet for, hvad vi kan forvente os af danske børnefilm, blev hævet betragteligt med filmatiseringen af Lene Kaaberbøls populære børnebog af samme navn. Filmen handler om pigen Dina, der lever i et middelalderlignende samfund med drager og riddere. Hun er, som filmens titel antyder, datter af en skammer og har evnen til at se folks inderste hemmeligheder ved at kigge dem i øjnene. Dina og hendes mor beordres til hovedstaden, hvor landets fyrste er blevet myrdet, og Dina er den eneste, der kan afgøre om fyrsten lillebror er skyldig i mordet.

Skammerens datter er skabt med øje for detaljer og magi, og selvom filmen ikke ligefrem er Game of Thrones, har den flottere og vildere effekter, end noget vi har oplevet i andre danske film til børn og unge – og det er også en historie, som mange voksne vil kunne nyde. Lene Kaaberbøl har skrevet tre bøger mere i serien, og det bliver spændende at se de andre på det store lærred.  

Pigen Dina kan se folks dybeste og mest private hemmeligheder, når hun ser dem i øjnene. Det er både en velsignelse og en forbandelse, for hvad nu hvis, hun kommer til at kigge den forkerte i øjnene? Foto: Jiri Hanzel/Nordisk Film

13: Creed

Premiere: 3. december
Instruktør: Ryan Coogler
Medvirkende: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tesse Thompson
Spilletid: 132 minutter

Indimellem skal der nyt blod til, hvis en filmserie skal køre videre, og sådan var det også med Rocky-universet, der i mange år har været Sylvester Stallones hjertebarn. Han har overdraget instruktørstolen og manuskriptforfatteriet til unge, talentfulde Ryan Coogler, og det har vist sig som en god idé. Creed er en nemlig en af seriens absolut bedste film og et fremragende boksedrama. Stallone spiller rollen som træner og mentor for Adonis Creed, søn af hans gamle rival og senere gode ven, Apollo Creed.

Filmen er et fint drama med rigtig god kemi mellem rutinerede Stallone og unge, fremadstormende Michael B. Jordan som Adonis Creed. Selvom Creed er syvende indspark i serien, kan man kun håbe, at der er flere på vej, hvis Coogler, Jordan og Stallone igen kan slå sig sammen. Creed er ikke et mesterværk, men en bundsolid og meget poleret Hollywood-film. Hvis Adonis havde haft lidt flere ture i ringen, havde filmen været et næsten helt perfekt sportsdrama – tæt på, men ikke helt.     

Hvis der er nogen, der ved, hvordan slagene skal sidde, må det være Rocky Balboa. I Creed indtager den gamle bokser en mere tilbagetrukken rolle som menter og træner for den unge Adonis Creed. Foto: SF-Film/Warner Bros.

12: 9. april

Premiere: 12. marts
Instruktør: Erza Miller
Medvirkende: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Joachim Fjelstrup
Spilletid: 93 minutter

Det er 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland, og det markerede vi som nation med en fremragende film om de dramatiske timer, hvor de uforberedte og underlegne danske tropper kæmpede imod overmagten. Det blev til nogle få træfninger og skududvekslinger i Sønderjylland, og de er flot gengivet i 9. april. Allestedsnærværende Pilou Asbæk spiller rollen som Sekondløjtnant Sand, der beordrer sine tropper på cyklerne og sender dem af sted mod tyskernes kampvogne og panerede mandskabsvogne.

Filmen er så god, fordi den aldrig forlader frontlinjen og klogt beslutter at holde sig fra beslutningernes centrum i København. Instruktør Roni Erza har tydeligt lade sig inspirere af amerikanske film som Saving Private Ryan og Black Hawk Down, og kampscenerne er nervepirrende og voldsomme – uhørt velskabte for en dansk film. At 9. april havde biografpremiere 12. marts i stedet for 9. april, er så en lille smule underligt, men nuvel.

Kuglerne flyver omkring ørene på de danske soldater, mens de desperat prøver at holde overmagten tilbage. 9. april er autentisk og dramatisk - en god krigsfilm. Foto: Nordisk FIlm

11: Crimson Peak

Premiere: 15. oktober
Instruktør: Guillermo del Toro
Medvirkende: Mia Wasikowska, Tom Hiddelston, Jessica Chastain
Spilletid: 119 minutter

Der var urimeligt høje forventninger til Guillermo del Toros gotiske gyser/romance, Crimson Peak. I filmens trailer blev den beskrevet som instruktørens ultimative mesterværk. Store ord om manden bag Pans Labyrint. Og desværre også for store. Men det betyder ikke, at Crimson Peak er en dårlig film. Blandingen af gys og romantik er dragende, men det er særligt del Toros enestående øje for detaljer, kostumer og omgivelser, der gør filmen til noget specielt.

Historien handler om den naive skønjomfru Edith (Mia Wasikowska), der drømmer om at blive forfatter. Hun møder den charmerende, men ludfattige adelsmand Thomas Sharp (Tom Hiddelston). Sharp tager hende med til sit kæmpestore og forfaldne hus i England, som er hjemsøgt af nogle ondskabsfulde spøgelser og beboet af en ond søster (Jessica Chastain). Crimson Peak er en meget, meget smuk film, men man kunne godt ønske sig lidt mere uhygge, for atmosfæren driver ned ad væggene i det gamle, forfaldne hus. Ikke mexicanerens ultimative mesterværk, men stadig en god og medrivende film.

Jessica Chastain er højdepunktet i Guillermo del Toros gotiske gyser/drama/romance Crimson Peak, der er en fantastisk flot og atomsfærisk film. Foto: UIP

10: The Martian

Premiere: 8. oktober
Instruktør: Ridley Scott
Medvirkende: Matt Damon, Jessica Chastien, Jeff Bridges
Spilletid: 141 minutter

I 1998 risikerede en deling amerikanske soldater livet ved at bevæge sig dybt ind bag fjendens linjer for at redde ham i Saving Private Ryan. I 2014 satte en flok astronauter livet på spil, da de rejste til en fjern og ubeboelig planet for at redde ham i Interstellar. Og i 2015 var den gal igen. Matt Damon har for vane at bringe sig selv i fare, men heldigvis er der altid nogen klar til at redde ham, og sådan er det også i Ridley Soctts flotte og spændende rumfilm The Martian.

Uheldige Matt Damon efterlades denne gang  på Mars, efter en mission går galt, og hjemme på Jorden sveder NASA for at finde en måde at hente ham hjem på. Men som rummand er Damon opfindsom og sejlivet, og det gør The Martian til en glimrende overlevelsesfilm, hvor den populære skuespiller viser, at han alene kan gøre en film spændende. Lad os bare fortsætte med at redde Matt Damon. Det er jo svært underholdende at betragte.

Matt Damon tager sig en tiltrængt slapper, for han har nok at se til på Mars, hvor han strander, efter en mission går galt. The Martian er en flot og underholdende Sci-Fi-film med fint skuespil. 20th Century Fox

9: Beasts of no Nation

Premiere: 6. oktober
Instruktør: Cary Fukunaga
Medvirkende: Idris Elba, Abraham Attah
Spilletid: 137 minutter

Netflix vil selv lave film, og streamingtjenesten har fået en god start på det eventyr med Cary Fukunagas chokerende og barske krigsfilm Beasts of no Nation. Filmen handler om en drengesoldat i et afrikansk land, der på egen krop oplever krigens rædsler og ødelæggende effekt på psyken. Det er en grum fortælling om krigens forfærdeligheder og tabt uskyld, og hvis man kan lide film som Platoon og det russiske mesterværk Gå og se, vil man elske Beasts of no Nation.

Det er ikke en film for sarte sjæle, men hvis man holder ud og kommer igennem, får man til gengæld en stærk filmoplevelse af den slags, man ikke glemmer lige med det samme. Det bliver interessant at se, om Netflix kan lave film af samme kaliber som Beasts of no Nation i fremtiden. Kan de det, så går vi en spændende fremtid i møde, hvor streamingtjenesterne kan vise sig som værdige modstandere til de klassiske filmselskaber.

Drengesoldaten Agu tvinges til at dræbe en mand for at bevise sit mod og sin loyalitet i den barske, men også seværdige dramafilm, Beasts of no Nation. Foto: Netflix

8: Phoenix

Premiere: 20. august
Instruktør: Christian Petzold
Medvirkende: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf
Spilletid: 98 minutter

Millioner af mennesker er savnet, døde eller forsvundet efter Anden Verdenskrig, men Nelly (Nina Hoss) har overlevet rædselerne fra koncentrationslejrene. Det er dog ikke uden mén, og hun er nødt til at opsøge en plastikkirurg for få repareret sit vansirede ansigt. Nelly rejser til Berlin for at lede efter sin mand, men hendes verden rystes, da hun finder ud af, at det var ham, der stak hende til nazisterne og fik hende anbragt i koncentrationslejren.

Christian Petzolds tyske film er en ubehagelig filmperle om identitet og skyldfølelse, og en film, der brænder sig fast på nethinden. Phoenix tegner et komplekst og effektivt billede af en ødelagt tysk hovedstad, og både atomsfære, manuskript og skuespil er i top. Historien rejser nogle store og ubehagelig spørgsmål, og der findes ingen lette og enkle svar, hvilket instruktøren elegant viser. Filmen har vundet flere hovedpræmier på diverse filmfestivaler rundt om i verden og bliver nok også et tysk bud på en Oscar-vinder for bedste udenlandske film.

Johnny kan ikke genkende sin kone, som han selv sendte i koncentrationslejr ved at fortælle tyskerne om hendes jødiske aner. Det dramatiske forhold mellem de to gør Phoenix til en meget intens film. Foto: Camera Film

7: Bridge of Spies

Premiere: 26. november
Instuktør: Steven Spielberg
Medvirkende: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan
Spilletid: 141 minutter

Steven Spielberg og Tom Hanks gik endnu engang hånd i hånd med den medrivende og nervepirrende spiontrhiller Bridge of Spies. Hanks, bedre end vi har set ham i lang tid, spiller rollen som en civil advokat, der får til opgave at forsvare en russisk spion. Selvom alle ønsker spionen dømt, går advokaten til sin opgave med liv og sjæl, og det skaffer ham mange fjender undervejs. Endnu mere intenst bliver det, da den retskafne jurist skal forhandle udvekslingen af den russiske spion for en amerikansk soldat fanget bag fjendens linjer.

Filmen er et drama af den gamle skole, og den viser, at Steven Spielberg stadig har evnen til at lave gode film, selvom han ikke gør det så oftere længere. I et år med masser af larmende og ubegavede spiondramaer viste Bridge of Spies sig som den med afstand bedste og mest begavede. Og sikke en herlige genforening af vennerne Spielberg og Hanks, der har forkælet os med flere gode film gennem årene.

Tom Hanks spiller rollen som advokaten Jim Donovan, der skal forsvare en russisk agent og senere bytte ham med en tilfangetagen amerikanske spion i Berlin. Foto: 20th Century Fox

6: Star Wars: The Force Awakens

Premiere: 16. december
Instruktør: J. J. Abrams
Medvirkende: Harrison Ford, Carrie Fisher, Oscar Isaac
Spilletid: 135 minutter

Med afstand årets største og mest ventede film. Og på forhånd den film, der kunne skuffe fleste fans og investorer. Men det har ikke været tilfældet. Blandt både anmeldere og filmfans er der enighed om, at The Force Awakens er en fremragende Star Wars-film, som hører til blandt de bedste i serien. Handlingen finder sted 30 år efter Return of the Jedi, og instruktør J. J. Abrams har lavet en film, der både byder velkommen til nye karakterer og siger velkommen tilbage til nogle meget savnede ansigter. Blandt andet et meget behåret et af slagsen.

Filmen er indledningen på en ny trilogi, og den må siges at være kommet godt i gang. Meget bedre end sidste gang, hvor Phantom Menace skuffede bravt, men stadig solgte masser af billetter. Rettighederne er nu overdraget til Disney, og de satser massivt på Star Wars-universet, der næste år får en spin-off-film, Rouge One, inden anden del af den nye trilogi udkommer i 2017. Meget spændende og lettelse for fans, at vi er kommet godt fra land.

Rey taler med charmende android, BB8, der gemmer på noget af en hemmelighed, der sætter hele galaksen på den anden ende. Foto: Lucasfilm Ltd./Walt Disney Studios Motion Pictures.

5: Under sandet

Premiere: 3. december
Instruktør: Martin Zandvlies
Medvirkende: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard
Spilletid: 100 minutter

Nogle historier skal fortælles, også selvom de ikke er rare. Det gælder i høj grad for Martin Zandvlies Under sandet, der tager fat i et mørkt kapitel af dansk efterkrigshistorie. Omkring 2000 unge tyske krigsfanger blev efter krigen tvunget til at fjerne de mere end 2 millioner miner, som tyskerne gravede ned under sandet ved den jyske vestkyst. Det var et livsfarligt arbejde, og de bange knægte fik en grusom behandling, som instruktøren så mesterligt skildrer med sin fornemme film.

Zandvlies zoomer ned på en enkelt deling og kigger på menneskene. De tyske drenge og den danske sergent Carl (en storspillende Roland Møller). Under sandet er en grum og rørende film, og der er aldrig et roligt øjeblik, for farerne er konstant til stede. En mine kan sprænge i luften. Sergenten kan sprænge i luften af raseri. Danskernes behandling af de tyske krigsfanger og hadet imod dem er aldrig blevet fortalt i en dansk film før nu, men det er ventetiden værd.

Tyskerne er ikke populære i Danmark efter Anden Verdenskrig, og Sergent Carl Rasmussen hader dem også. Indtil han begynder at bløde op og faktisk endda får medlidenhed med dem. Foto: Nordisk Film

4: Macbeth

Premiere: 17. december
Instruktør: Justin Kurzel
Medvirkende: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Sean Harris
Spilletid: 113 minutter

Blod og vanvid. Et vanvittig blodblad, om man vil. Sådan kan man ved første øjekast beskrive Macbeth, men filmen er så meget og andet og mere end det. Det er en sindssyg intens rejse gennem en mands psyke og en ekstremt flot og detaljeret film. Michael Fassbender spiller røven ud af bukserne som den gode Macbeth, der begår højforræderi mod sin konge og får så dårlig samvittighed, at det ender med at koste ham forstanden.

Fassbender får glimrende modspil af Marion Cotillard som Lady Macbeth, og filmens urutinerede instruktør, Justin Kurzel, fortjener stor ros for at lave lavet en så flot og ambitiøs filmatisering af Shakespeares mere end 400 år gamle historie, der bare er så god, at den stadig kan fortælles i dag. Filmen har fået en blandet modtagelse, og ikke alle anmeldere har ladet sig opsluge af dramaet, men Rehmeiers Moviebox elskede filmen og kvitterede for første gange med hele seks stjerner. Det er en Shakespeare-filmatisering, der hører til blandt de allerbedste.

Michael Fassbender og Marion Cotillard hr. og fru Macbeth, og begge skuespillere leverer noget af det bedste, de har gjort i deres karrierer. Foto: SF-film

3: Mad Max: Fury Road

Premiere: 14. maj
Instruktør: George Miller
Medvirkende: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Spilletid: 120 minutter

Oh, what a lovely day! Mad Max er tilbage – og i bedre form end nogensinde. Sindssyge/geniale George Miller tog med Mad Max: Fury Road actiongenren til helt nye ekstatiske og larmende højder. Filmen er bund og grund en to timer lang biljagt, og der er ikke et kedeligt øjeblik undervejs. Den simple historie handler om den hårdtslående tidligere strømer Max (Tom Hardy), der beslutter sig for at hjælpe fem smukke, unge kvinder i sikkerhed fra den tyranniske Imortan Joe, leder af den triste verden, der er tilbage efter en atomkrig. Max slår sig sammen med den seje og godhjertede Furiosa (Charlize Theron) og sammen flygter de over det golde landskab med Imortan Joe og hans hær af misfostre efter sig.

Fury Road er en hyldest til feminismen og de seje kvinder, for i filmen er det kvinderne, der symboliserer håb og godhed, men Mad Max er nu også ret sej i form af Tom Hardy. Instruktøren har lovet, at der kommer flere Mad Max-film med den engelske skuespiller i hovedrollen. Fedt!

Hold godt fast, for det går vildt for sig i George Millers sindssyge og ekstremt underholdende actionbrag Mad Max: Fury Road med en brandvarm Tom Hardy i hovedrollen. Foto: Warner Bros.

2: Sicario

Premiere: 22. oktober
Instruktør: Denis Villeneuve
Medvirkende: Emily Blunt, Benecio Del Toro, Josh Brolin
Spilletid: 121 minutter

15 år efter Steven Soderberghs geniale Traffic fortsætter kampen mod de mexicanske narkokarteller. Med Hollywoods instruktører og skuespillere ved fronten, naturligvis. I 2015 kaldte canadiske Denis Villeneuve til kamp med sin forrygende flotte og barske thriller, Sicario. Skønne Emily Blunt spiller en blåøjet FBI-agent, der får lov til at assistere nogle af de tunge drenge fra CIA i deres søgen efter bossen for et af kartellerne.

Blunt får fint modspil af Josh Brolin som arrogant CIA-agent, men det er Benicio Del Toros portræt af den iskolde og uregerlige lejemorder Alejandro, der er filmens højdepunkt. Med Alejandro som frontfigur bliver Sicario en nervepirrende og rå action-thriller, der aldrig skruer ned for tempoet og som imponerer på alle fronter. Del Toros præstation er Oscar-værdig, og det samme er filmens cinematografi, der på flottest og mest effektive vis skildrer grænselandet mellem det amerikanske pigtrådshegn og den mexicanske narkoslum.

Emily Blunts karakter lærer nogle sandheder om, hvordan man bekæmper overhovederne for de mexicanske karteller - og det bryder hun sig ikke ubetinget om. Foto: Nordisk Film

1: Inside Out

Premiere: 27. august
Instruktør: Pete Doctor
Medvirkende (stemmer): Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind
Spilletid: 95 minutter 

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det egentlig ser ud inde i dit hoved? Tanken har nok strejfet de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt, og de kreative genier hos Disney Pixar tog med Inside Out nogle meget abstrakte begreb som “følelser”, “fantasi” og “underbevidsthed”  og satte ansigter på. Bogstaveligt talt. Den mesterlige animationsfilm handler om, hvordan fem grundlæggende følelser, Glæde, Sorg, Vrede, Frygt og Afsky, styrer en 11-årig piges liv, hvis dagligdag vendes på hovedet, da hun sammen med familie flytter til San Francisco.

Pixar har endnu engang overgået sine egne tårnhøje standarter med en ekstremt humoristisk og tankevækkende film om, hvor besynderlige vi mennesker er. Store som små. Filmen giver sit eget ekstremt kreative bud på, hvordan obskure størrelser som fantasi, mareridt og minder bliver til, og vanen tro er den primære målgruppe for Pixars film ikke børnene, men de voksne. Inside Out er årets med afstand mest originale og gennemtænkte film af den slags, som kun Pixar kan lave.

Glæde og Sorg er nødt til at arbejde sammen, hvis de skal redde den pige, hvis følelsesliv, de er med til at styre. Disney Pixar har skabt endnu et mesterværk for voksne - som børn sikkert også kan se. Foto: Disney Pixar

 

Kommentarer: