Happy Halloween 🎃 De 25 BEDSTE gysere


Det er Halloween, og så skal du selvfølgelig se gyserfilm. Rehmeiers Moviebox griber anledningen til at komme med et lille skriv om de 25 gyserfilm, som jeg mener, du absolut bør se. Læs og gys!

NB: Klik på de røde markeringer for at læse mere om de forskellige film.

 

Repulsion (1965)

Instruktør: Roman Polanski

En sart ung kvinde bor sammen med sin søster i en lejlighed i London. Da søsteren tager på kæresteweekend, er den unge kvinde alene tilbage i lejligheden. Helt alene er hun dog ikke, for hendes dæmoner fra fortiden antager levende og skræmmende former. Mesterlig, klassisk gyser af Roman Polanski.

Rosemarys Baby (1968)

Instruktør: Roman Polanski

Drømmen om moderskab og familiehygge udvikler sig til et mareridt for en kvinde, da det går op for hende, at selveste Satan faktisk er far til hendes unge. Roman Polanskis udødelige Rosemarys Baby er klassisk gys. Filmen var færdig, kort tid inden filminstruktørens kone blev brutalt myrdet.

The Ring (2002)

Instruktør: Gore Verbinski

Et uhyggeligt videobånd cirkulerer blandt unge mennesker, der alle dør syv dage efter at have set det. Lyder dumt, ikk’? Det er dumt, men heldigvis er det også smadderuhyggeligt i det amerikanske remake af den japanske kultklassiker Ringu. Filmen byder på gode special effects og skrækindjagende gys.


The Witch (2015)

Instruktør: Robert Eggers

En puritansk familie vender samfundet ryggen i 1700-tallet og rejser ud i skoven for at leve deres fromme liv. Der kommer de i nærkontakt med skovens hekse, og Satan sår dødelig splid i familien. The Witch er en af de mest forfriskende, originale og atomsfæriske gyserfilm, jeg har set i årevis.

Halloween (1978)

Instruktør: John Carpenter

Den ultimative Halloween-klassiker er historien om Michael Myers, der som seksårig slagter sin familie på Halloween. 15 år senere flygter Michael og vender tilbage til sin hjemby, hvor en gruppe teenagere nu kommer til at stå i vejen for hans blodtrang. John Carpenters splatter er en Halloween-klassiker.


Scream (1996)

Instruktør: Wes Craven

Splatter-genren var næsten død og borte, men Wes Craven genoplivede den i forrygende stil med den stærkt underholdende og selvironiske Scream. Med filmen lykkes det Craven at skræmme, men også at tage tykt pis genren. Scream blev en gigantisk biografsucces og inspirerede desuden til Scary Movie-filmene.

The Babadook (2014)

Instruktør: Jennifer Kent

I den australske gyserfilm The Babadook følger vi en hårdt prøvet mor og hendes adfærdsvanskelige søn. Drengen har en god fantasi, og han er overbevist om, at monstret fra godnathistorien findes i virkeligheden. The Babadook er en typisk mor-søn-gyser, som dog rummer flere lag af end de fleste andre uhyggelige film.

The Thing (1982)

Instruktør: John Carpenter

Langt ude i den frosne ødemark Antarktis finder en gruppe forskere et gammelt rumskib i isen. De undersøger et mystisk, stivfrossent kadaver, og det bliver startskuddet til et mareridt, for der er noget ondt om bord på skibet. John Carpenters Sci-Fi-perle er et af filmhistoriens bedste og mest klaustrofobisk gys.


The Shining (1980)

Instruktør: Stanley Kubrick

Stanley Kubricks episke The Shining (Ondskabens hotel) er en af mine favoritfilm og med afstand den gyser, jeg har set flere gange. Den myrekrybfremkaldende historie om en familie, der tilbringer vinteren på et hjemsøgt hotel, lader musik, stemning og atmosfære stå for uhyggen i højere grad end BØH-øjeblikke. Det virker!

Don’t look now (1973)

Instruktør: Nicolas Roeg

Don’t look now (Rødt chok på dansk) er notorisk for to ting: Den ikoniske sexscene mellem Julie Christie og Donald Sutherland. Og den skræmmende, lille mand i rød frakke. Filmen handler om et sørgende par, der rejser til Venedig for at komme væk efter deres datters død. Det bliver mindre romantisk og mere uhyggeligt end håbet.


The Excorcist (1973)

Instruktør: William Friedkin

Alle har set de hæslige klamme billeder af en lille pige, der drejer nakken 360 grader, brække grønt slim op, og onanerer med et krucifiks. Eksorcisten er en af Hollywoods mest klassiske gys, og selv årtier efter premieren lever historien stadig takket være et utal af reboots, efterfølgere, efterligninger og så videre.

The Conjuring (2013)

Instruktør: James Wan

Familie flytter fra byen og til et gammelt, stort hus langt ude på landet. Hvad kan der dog gå galt? Kunne det mon tænkes, at den slags huse kan være hjemsøgte? The Conjuring er bestemt ikke nytænkende, men det er en pokkers effektiv gyserfilm, som har en overraskende god historie om en familie under pres.

The Blair Witch Project (1999)

Instruktør: Daniel Myrick og Eduardo Sánchez

Det er pissedyrt at lave film, men indimellem er der nogen, der laver en film med et budget på cirka to bøjede femører. The Blair Witch Project er én af de ”små” film, der endte med at blive en kæmpesucces. Filmet med håndholdt kamera af amatører, og læsset med billige effekter og masser af sjusk. Men nøj, hvor er den klam!


Lad den rette komme ind (2008)

Instruktør: Thomas Alfredson

Vampyrer. Love ’em or Hate ’em – de er en vigtig del af gysergenren. Hvis du er på hadevognen, skyldes det måske, at du forbinder vampyrer med Twilight. Så skal du i stedet se den svenske ungdomsfilm Låt den rätte komma in. Her er vampyrerne børn, og uhyggen foregår lige så meget i skolegården om dagen, som det gør om natten. Stærk film.

Texas Chainsaw Massacre (1974)

Instruktør: Tobe Hooper

Motorsavsmassakren er indbegrebet af dårlig smag. Den har for mig altid været en ”guilty pleasure” – på højde med min kærlighed til Madonnas sange. Den klamme historie om en flok liderlige hippiers uheldsvangre møde med en familie indavlede kannibaler er rå, uprætentiøs 70’er-splat af den allerskønneste skuffe!


Night of the Living Dead (1968)

Instruktør: George A. Romero

Zombie-epidemien er altså ikke en ny opfindelse. Allerede i 1968 lavede George A. Romero kultfilmen Night of the Living Dead, hvor de døde rejser sig fra gravene og gør helvede hedt for de levende. Den blev starten på en af gyserkategorien mest populære undergenrer, og selv i dag er den stadig uhyggelig.

The Descent (2005)

Instruktør: Neil Marshall

En gruppe veninder tager ud i skoven for at give den gas med klatring og udforskning af gamle, dybe grotter i bjergene. Det udvikler sig selvfølgelig til et mareridt, da de opdager, at hulerne er beboet af uhyggelige, vanskabte kannibaler. Ikke specielt nytænkende gyser, men selv det velkendte kan også være vildt skræmmende!

An American Werewolf in London (1981)

Instruktør: John Landis

Visse gysere befinder sig i grænselandet mellem uhygge og humor, og det gør klassikeren An American Werewolf in London bestemt også. For selvom historien er uhyggelig, og filmen indimellem skræmmende, er den faktisk også ret sjov, fordi filmskaberne tør gå til arbejdet med en vis portion selvironi.


28 days later (2002)

Instruktør: Danny Boyle

Danny Boyle, manden bag Trainspotting, kan lave mange forskellige typer film, og gys kan mester sørme også. Det viste han med den minimalistiske og rå 28 dage senere, hvor en mand vågner op på et hospital i London, efter en dødbringende epidemi har hærget England. Overlevelse bliver en vild og brutal kamp.

The Omen (1976)

Instruktør: Richard Donner 

Drengen Damien er en værre møgunge. Men han er jo selvfølgelig også Satans yngel, så måske skal man bære lidt over med ham. Eller hvad? Det er dilemmaet, en mand står i i filmen The Omen, hvor han og konens adopterede søn viser sig at være en uhyggelig lille snothvalp, som altid er centrum for en masse ulykker.


The Sixth Sense (1999)

Instruktør: M. Night Shaymalan

“I see dead people”. En af uhyggefilmenes mest genkendelige replikker. Ytret af den stakkels lille Cole i Den sjette sans, hvor Bruce Willis spiller en børnepsykolog, der prøver at finde ud af, hvad pokker der mon er galt i hovedet på Cole. Det viser sig selvfølgelig, at det faktisk ikke er Cole, der fejler noget…

Sinister (2012)

Instruktør: Scott Derrickson

En forfatter, der skriver ”true crime”-romaner, flytter til et nyt hus sammen med sin familie. På loftet i det nye hus finder han nogle gamle ruller film som viser, hvordan husets tidligere beboere blev brutalt myrdet. Det sætter gang i en masse uhyggelige ting, og det står snart klart, at nogen, eller noget, vil gøre hans familie fortræd.

Suspiria (1977)

Instruktør: Dario Argento

En ung, håbefuld balletdanserinde ankommer til en fornem balletskole i Tyskland. Det er desværre endnu mere spændende, end hun havde håbet, for skolen er hjemsted for en uhyggelig kult, der ofrer eleverne. Suspiria er en af de mest populære film fra den italienske bølge af gyserfilm, der skyllede ind over Hollywood for 30 år siden.


Paranormal Activity (2007)

Instruktør: Oren Peli

The Blair Witch Project viste, hvor effektiv en minimalistisk gyserfilm kan være, og det koncept tyvstjal Paranormal Activity. Filmen bygger også på fundne amatøroptagelser, og den er, på samme måde som The Blair Witch, langsom og metodisk i sin opbygning, og effektiv med de få effekter, den anvender.

The Others (2001)

Instruktør: Alejandro Amenábar

The Others er endnu en ”hjemsøgt hus langt ude på bøhlandet”-film. Nicole Kidman spiller fantastisk godt som en hårdt prøvet mor, der både må holde styr på sine uregerlige unger og samtidig bekæmpe de spøgelser, der måske/måske ikke hjemsøger hendes kæmpestore, uhyggelige skrummel af et hus. Det går ikke stille for sig!


 

Kommentarer: