De 50 bedste film på Netflix


Tredje år med den store Netflixguide

Så er årets store guide filmstreaming på Netflix klar. Jeg har udvalgt de 50 bedste film på Netflix inden for syv kategorier. Det har været svært at skære ned i forhold til de sidste to års lister, hvor jeg har haft 100 film med. Denne guide skulle gerne være lidt mere overskuelige og lidt mindre intimiderende. Desuden har jeg i år indlejret trailere til samtlige film, så du kan få levende billeder, hvis ikke mine ord overbeviser dig om, at filmen er god nok.

Netflix opdaterer løbende deres indhold. Der tilføjes nye film, og andre film fjernes. Derfor kan denne liste hurtigt vise sig at være uaktuel, men jeg bestræber mig på at holde den opdateret. Skriv endelig en kommentar, hvis ud opdager, at nogen af filmene ikke er tilgængelig længere.

Til slut er der blot tilbage at ønske rigtig god fornøjelse. Du må meget gerne dele listen med venner og familie. Jeg har brugt en del tid på den, så jeg håber selvfølgelig, den bliver set og brugt af en masse filmglade mennesker. God filmfornøjelse fra Rehmeiers Moviebox.

 

Kategorierne er som følger

 

Drama

Alle film skal efter min mening rumme en grad af drama. Der skal simpelthen være noget på spil, så vi kan investere os i handlingen og karakterene. Der skal være drama. Alle film i denne kategori kan også høre hjemme i andre genrer. Thriller, romantik, eventyr, sport – men fælles for dem er, at den dramatiske historie er i fokus. En hed affære. En kamp for retfærdighed. En kamp mod uretfærdighed. En kamp mod andre. En kamp mod én selv. Værsågod!

 

La La Land (2017)

Instruktør: Damien Chazelle

Medvirkende: Emma Stone, Ryan Gosling, John Legend med flere

Spilletid: 128 minutter

Jeg elsker La La Land. Men jeg er også dybt forelsket i Hollywood og i Hollywoods historie. Jeg tror, et vist kendskab til filmfabrikkens historie er påkrævet, hvis for alvor skal elske La La Land, for historien om Sebastians (Ryan Gosling) og Mias (Emma Stone) forelskelse er ikke den dybeste eller bedste historie, der nogensinde er fortalt.

I den evigt solbeskinnede og fuldstændig nådesløse verden af showbizz, der er Hollywood, møder jazzpianisten Sebastian den håbefulde skuespiller Mia. De drømmer begge om at nå til tops, og de ønsker det bedste for hinanden, men da succesen er inden for rækkevidde, kommer forholdet under pres. Emma Stone vandt en Oscar for sin rolle i musicalen. La La Land blev hyldet som Oscarvinder for bedste film, inden det stod klart, at prisen faktisk gik the Moonlight, og at den forkerte film var blevet råbt op.

Klik her for at læse Movieboxens anmeldelse af La La Land.

La La Land var alles storfavorit til Oscaren i 2017, blandt andet fordi den havde haft succes på filmfestivaler rundt om i verden, men sejren gik i stedet til Moonlight. Foto: Nordisk Film.

 


The Handmaiden (2017)

Instruktør: Park Chan-wook

Medvirkende:Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo med flere

Spilletid: 145 minutter

The Handmaiden er en af de mest overdådige og overraskende filmoplevelser, jeg nogensinde har haft i en biograf. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til, da jeg en formiddag i Grand Teatret i København satte mig til rette for at se Park Chan-wooks anmelderroste erotiske drama. Men jeg havde i hvert fald ikke forventet den tsunami af visuelle indtryk, der skulle skylle ind over mig. Jeg var ikke forberedt på det overflødighedshorn af drama, intriger og erotik, jeg skulle til at sætte tænderne i.

Historien handler om tyven Sook-hee, der bliver ansat som tjenestepige for den rige adelskvinde Hideko. Sook-hee ankommer til Hidekos palæ sammen med charmøren Fujiwara. En mand, der udgiver sig for at være greve og kunstsamler, men som i virkeligheden blot er en tyv og Sook-hees sleske, manipulerende chef. Planen er at få den rige Hideko gift med Fujiwara, for straks at få hende indlagt på en galeanstalt, så han kan få fingrene i hendes penge. Kan det mon virkelig være så let?

Klik her for at læse Movieboxens anmeldelse af The Handmaiden.

Det slår gnister mellem filmens to kvindelige hovedrolle indehavere, der forfører, samarbejder og modarbejder hinanden, mens begæret brænder mellem dem. Foto: Angels Films.

 


The Departed (2006)

Instruktør: Martin Scorsese

Medvirkende: Leonardo DiCapri, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen

Spilletid: 151 minutter

Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga, Alec Baldwin og Ray Winstone. Har nogen film nogensinde kunnet prale af et stærkere cast end Scorseses The DepartedJeg tvivler! Instruktørens Oscarvindende politidrama kører af sted med 120 kilometer i timen, mens et par pansere (DiCaprio og Damon) begge arbejder undercover på hver sin side af loven. Jack Nicholson er virkelig fremragende som gangsterbossen Frank Costello.

Martin Scorsese har i årtier været en af filmindustriens allervigtigste personligheder, og hans lange CV bugner af mesterværker. År efter år, film efter film, blev han dog overset, når der skulle uddeles Oscars. Det fik en ende med The Departed, som dog efter min mening ikke er hans bedste film.

Klik her for at læse mere om The Departed.

Han ligner lidt en grovkornet udgave af Hugh Hefner, den gode Frank Costello (Jack Nicholson), der her nyder et måltid, mens han forklarer realiteterne for sin nye protegé. Foto: Warner Bros.

 


21 Grams (2003)

Instruktør: Alejandro González Iñárritu

Medvirkende: Naomi Watts, Sean Penn, Benicio del Toro, Charlotte Gainsbourg 

Spilletid: 124 minutter

Nogle mener, at sjælen vejer 21 gram, når den forlader kroppen. Det lyder som noget bavl, men Alejandro González Iñárritu var så vild med ideen, at han opkaldte en film efter den 21 gram tunge sjæl. Og sikken en film! Dramaet er et kludetæppe af forskellige handlingstråde sammenvævet omkring et tragisk uheld. Sean Penn er i topform som dødssyg matematisk geni, men det er Naomi Watts, der som sørgende enke stjæler billedet. Hendes hidtil bedste rolle.

Filmen er anden del i Iñárritus meget ambitiøse “dødstrilogi”, der også tæller instruktørens imponerende debut Amores Perros og globetrotteren Babel. Fælles for alle tre film er, at livet er en skrøbelig størrelse, der på blot et øjeblik kan vendes på hovedet, når skæbnen og uheldet er på spil.

Sean Penn og Naomi Watts i filmen 21 Grams. De to indleder en affære, efter Watts' karakters mand dør. Foto: Focus Features

 


De urørlige (2011)

Instruktør: Olivier Nakache og Éric Toledano

Medvirkende: François Cluzet, Omar Sy, Audrey Fleurot

Spilletid: 112 minutter

En af fransk films mest populære billetbaskere er den fantastisk dejlige historie om den lamme rigmand Phillipe og hans makker Driss. I De urørlige spiller Omar Sy rollen som den hårdkogte ghettoindvandrer Driss, der af kommunen sendes i aktivering som handikaphjælper. Det gider Driss fandme ikke, men til sin store overraskelse udvikler han et tæt venskab med den lamme Phillipe (Francois Cluzet). De to mænd kan lære ikke så lidt af hinanden, viser det sig.

De urørlige kommer snart i en amerikansk genindspilning – utroligt, at det tog så lang tid, når man tænker på, hvor populær filmen er, også i USA. Remaket, der får titlen The Upside, har Kevin Heart, Bryan Cranston og Nicole Kidman på rollelisten og får premiere i begyndelsen af 2019.

Klik her for at læse mere om De urørlige.

Driss (til venstre) har arrangeret en aften med selvforkælelse for den humoristiske Phillipe, der er lam. Foto: The Weinstein Company

 


Léon (1994)

Instruktør: Luc Besson

Medvirkende: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello

Spilletid: 110 minutter

Léon er den 12-årige Mathilda (Natalie Portman) vidne til, at hele hendes familie bliver dræbt af den korrupte panser Norm Stansfield (Gary Oldman). Hun syger ly og beskyttelse hos sin mærkelige nabo, lejemorderen Leon (Jean Reno). Han tager Mathilda under sine vinger og lærer hende, hvor man ”gør rent” (dræber folk). Blodig, bizar og en smule kontroversiel, Luc Bessons Léon blev næsten øjeblikkeligt en kultfilm, som man kan se igen og igen.

Rollen som Mathilda var Natalie Portmans første, og det er ikke så underligt, at filmstudierne stod i kø for at få hende med i deres film. Hun er på samme tid sårbar og stærk. Voksen og barnlig. Meget modent skuespil af en så ung pige. Året efter medvirkede Portman i kupfilmen Heat, inden hun i 1999 landede den store rolle som Padmé i Star Wars: The Phantom Menace.

Klik her for at læse mere om Léon.

"Sagde du noget?". Léon og Mathilda begynder deres egen vendetta for at få hævn over Norm Stansfield, der myrdede Mathildas usympatiske familie. De bliver nødt til at afhøre nogle sumpsvin undervejs. Foto: Gaumont.

 


Volver (2006)

Instruktør: Pedro Almodovar 

Medvirkende: Penélope Cruz, Carmen Maura, Yohana Cobo, Blanca Portillo

Spilletid: 121 minutter

Den spanske filminstruktør Pedro Almodovar elsker at fortælle historier om det stærke køn. Stort set alle hans film handler om kvinder, der udviser handlekraft, når de skal hjælpe sig selv eller andre, og Volver er ingen undtagelse. Penelope Cruz var fuldt fortjent nomineret til Oscaren for bedste kvindelige hovedrolle for sit portræt af Raimunda. En stærk og selvstændig mor, der må skille sig af med en mand eller to for at få styr på sit og sin datters liv. Volver sprudler af liv, varme, uhygge og romantik.

Volver er inspireret af den italienske neo-realisme, og Almodovar har kigget nøje på film af de gamle mestre som Federico Fellini og Pier Paolo Pasolini, da han lavede Volver. Filmen er svær at genre-definere, da den både rummer elementer af drama, komedie, spænding og romantik. Der er tunge temaer som misbrug, død og ensomhed, men også kærlighed, forelskelse og glæde. Flot og medrivende.

Penélope Cruz var nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle som kvinden Raimunda. Hun gør alt for at beskytte sin datter i en hård og brutal verden. Foto: Sony Pictures Classics

 


Captain Phillips (2013)

Instruktør: Paul Greengrass

Medvirkende: Tom Hanks, Barkhad Abdi

Spilletid: 134 minutter

Instruktør Paul Grengrass er en mester, når det kommer til at filmatisere virkelige og dramatiske hændelser. Det har han gjort med Bloody SundayUnited 93 og med 22. juli om massakren på Utøya. Og så står han selvfølgelig bag Captain Phillips, den dramatiske historie om det Mærsk-skib, der blev kapret af pirater ud for Somalias kyst. Hyggelige Tom Hanks spiller titelrollen, og han er som født til at portrættere den uselviske skibskaptajn.

Tom Hanks er en superstjerne, men han får enormt flot modspil af de somaliske amatører, der spiller pirater i filmen. Særligt Barkhad Abdi som de desperate mænds leder spiller fantastisk. Rollen som skibsrøver var hans første som skuespiller, og siden da har han været med i flere film, selvom det helt store gennembrud stadig venter på ham.

Klik her at læse en top 5 over Tom Hanks’ bedste roller.

Captain Phillips stirrer på et ladt gevær gennem det meste af filmen, men han formår, for det meste, at holde hovedet koldt og føje piraterne, der har kapret hans skib og taget ham til fange. Foto: UIP.

 


Into the Wild (2007)

Instruktør: Sean Penn

Medvirkende: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt med flere

Spilletid: 148 minutter

Sean Penn er en stor skuespiller, og faktisk har han også instrueret flere gode film. Bedst er Into the Wild, som er inspirereret af den virkelig historie om Christopher McCandless, en ung mand, der beslutter sig for at vende ryggen til samfundet og i stedet rejse ud i vildmarken som en anden eremit.

Into the Wild er en flot og følsom film. En film, som virkelig formår at vise Chris’ trang til at rejse, til at udfordre sig selv og til at skrive sit eget eventyr i vildmarken. Det er selvfølgelig en romantisk drøm, og da vinteren sætter ind i Alaskas vildmark, føler man den unge mands desperation og angst.

 


Jagten (2012)

Instruktør: Thomas Vinterberg

Medvirkende: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport, Lars Ranthe

Spilletid: 115 minutter

Jagten er en af de bedste danske film i nyere tid, og Mads Mikkelsen viser karrierens mest komplette skuespil som den venlige pædagog Lucas, der anklages for pædofili af et barn. Anklagen, og den efterfølgende heksejagt, ødelægger ikke blot Lucas’ liv, men skaber splid i hele det lille samfund. Filmen vandt en del priser, deriblandt æren for bedste skuespil til Mikkelsen ved filmfestivalen i Cannes – det er en stor pris at vinde!

Mads Mikkelsen er enormt troværdig som en mand, hvis liv går fuldstændig i opløsning, da alle vender ham ryggen. Scenen, hvor Lucas juleaften går i kirke og konfronterer de mennesker, der anklager ham for at have pillet ved deres datter, er enormt stærk.

Efter at have levet med sine gamle venners afsky og foragt i månedsvis, går det galt for Lucas i kirken juleaften, hvor han griber fat i sin gamle ven og rusker ham, mens de chokerede kirkegængere prøver at holde ham væk. Foto: Per Arnesen/Nordisk Film.

 


Actionfilm

“Action!” sagde snobben og vrængede på næsen. Ja, det er ganske vist ikke blandt film, der byder på en overflod af bulder og brag, at man finder de største og mest skelsættende mesterværker. Men, men, men. Det simple er også sjovt, og indimellem trænger man sgu bare til noget action. Jeg har i udvælgelsen af de bedste actionfilm på Netflix undgået de mest retarderede eksempler, og er i stedet gået efter de film, der også har fundet plads til historie og måske endda lidt karakterudvikling.

 

The Dark Knight

Instruktør: Christopher Nolan

Medvirkende: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal

Spilletid: 152 minutter

Den svære toer er den bedste i en fremragende trilogi. Christopher Nolans opfølger til Batman Begins er vildere end sin forgænger på alle måder. Særligt i afdelingen for superskurke. Heath Ledgers tour de force-præstation som den gale klovn er allerede gået over i historiebøgerne som en af de mest mindeværdige skurke. The Dark Knight er et forbillede for ikke blot superheltefilm, men actiongenren i det hele taget. En bombastisk blockbuster med hjerne og hjerte.

Batman (Christian Bale) er ved at have rimelig godt styr på Gothams kriminelle udskud, og han slår sig sammen med anklageren Harvey Dent (Aaron Eckhart), så han også har juraen på sin side. Men Batman og Dent står snart over for en fjende, der slet ikke ligner noget, de har prøvet før. En mand, der ikke spiller efter reglerne. En mand, som bare er ude på at skabe kaos. En mand, der bare vil se verden brænde. Jokeren!

Klik her for at læse om skurken The Joker.

Batman lærer igen, hvad det vil sige at miste nogen, der står ham nær. Jokeren skyr ingen midler i sin kamp for at knække Gothams ædle, mørke ridder, og det bliver en hård og beskidt kamp. Foto: Warner Bros.

 


De flyvende knives hus

Instruktør: Zhang Yimou

Medvirkende: Andy Lau, Zhang Ziyi, Takeshi Kaneshiro 

Spilletid: 119 minutter

Gør dig klar til et festfyrværkeri for alle sanser! I den sindssygt smukke martial arts-film House of Flying Daggers bliver vi rullet ind i et hæsblæsende trekantsdrama mellem to soldater og en mystisk kvinde. Soldaterne har til opgave at opspore den mystiske oprørsgruppe “De flyvende knives hus”, og den unge kvinde, som begge mænd forelsker sig i, er nøglen til oprørerne. Billederne er afsindigt flotte, og lydtæppet tæt af pulserende stortrommer.

De majestætiske, snedækkede bjerge, dybe, grønne skove, blodrødt efterårsløv og frodige enge udgør de perfekte slagmarker. I en film, der måske nok handler om kærlighed og de store mod de små, fylder action og vilde dueller med sværd stadig rigtig meget, og den storslåede natur er den perfekte kamparena. Mest mindeværdig er en scene, hvor kvinden Mei må forsvare sig mod en flok edderkoppe-agtige soldater, der kravler op og ned ad de høje bambustræer, mens sværd mødes og slår gnister og blade og grene hvirvler rundt i luften. Det er en fryd at se på.

Klik her for at læse mere om De flyvende knives hus. 

Filmen begynder med en vildt koreograferet scene, hvor musik og billeder går op i en højere enhed. Så er vi bare i gang, og man ved derfra, at der ikke er tale om en helt almindelig film. Foto: Sony Pictures Classic.

 


Rogue Nation (2015)

Instruktør: Christopher McQuarrie

Medvirkende: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Sean Harris

Spilletid: 131 minutter

Ethan Hunt (Tom Cruise) kommer på sporet af et internationalt syndikat af luskede agenter, som arbejder efter deres helt egen dagsorden. Lyder det bekendt? Tja, Rogue Nation genopfinder ikke den dybe tallerken, men leverer god, gedigen og uprætentiøs actionunderholdning. Jeg har ikke set den nyeste film i serien, Fallout, men jeg har set de andre, og af dem er Rogue Nation med afstand den bedste. Ethan Hunt er bare for sej, og det samme er Mission Impossible.

I den hæsblæsende film tages vi med på en vild rundrejse til både London, Wien, Paris og Casablanca. Actionsekvenserne er fantastiske, og filmen byder på en af de bedste biljagter, jeg har set. Mission Impossible er pludselig blevet sej igen, takket være instruktør Christopher McQuairre, der arbejder godt sammen med guruen Tom Cruise.

Klik her for at læse mere om Mission Impossible: Rogue Nation.

Rebecca Fergusson spiller rollen som en dødsensfarlig og upålidelig agent. Her har hun indstillet sigtekornet på en operagæst i Wien. Foto: Paramount Pictures.

 


Hot Fuzz (2007)

Instruktør: Edgar Wright

Medvirkende: Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Timothy Dalton 

Spilletid: 121 minutter

Hot Fuzz er mellemste barn i Three Flavour Cornetto-søskendeflokken som også består af Shaun of the Dead og The World’s End. I Hot Fuzz bliver den dygtige og pligtopfyldende London-panser Nicholas Angel (Simon Pegg) forflyttet fra hovedstaden og til en søvnig landsby, da han får sine kollegaer i London til at se dårlige ud. For den opmærksomme betjent er det dog let at se, at der foregår noget uldent i landsbyen, hvor folk dør som fluer…

Foruden altid gode Simon Pegg og Nick Frost (som Nicholas’ dorske politimakker) medvirker en lang række klasseskuespillere i mindre roller. Særligt den tidligere James Bond Timothy Dalton er vidunderlig som Simon Skinner, en lusket og morderrisk butiksejer, der vil gå langt for at straffe de iloyale sataner, der handler i det nye store supermarked. Hot Fuzz er langt ude, men vildt sjov.

Klik her for at læse mere om Hot Fuzz.

Nicholas (Simon Pegg) er den gode politibetjent, der må ryste op i den lille, søvnige landsby, han forflyttes til. Det lykkes ham at vinde inspektørens søn, Danny (Nick Frost), over på sin side. Foto: Universal Pictures

 


Inception (2010)

Instruktør: Christopher Nolan

Medvirkende: Leonardo Di Caprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy

Spilletid: 148 minutter

Du skal sgu være vågen, hvis du skal fatte en meter af Christopher Nolans absolut mest originale og ambitiøse film til dato. I Inception er det muligt at skaffe sig adgang til folks drømme, mens de sover. Det åbner op for en verden af interessante muligheder for kriminelle, blandt andet Cobb (Leonardo DiCaprio), der er i ufrivillig eksil i Europa. Han møder en japansk forretningsmand, der vil have sin største konkurrent til at opløse sit firma. Det kunne selvfølgelig aldrig falde konkurrenten ind, så derfor må Cobb samle et hold, der kan plante idéen i konkurrenten. De skal trænge dybt ned i hans underbevisthed, og det er både svært og meget farligt.

Nolans vilde kupfilm er en sindssyg flot og hæsblæsende omgang bulder og brag, skabt med omtanke og masser af fantasi. Jeg får mere og mere ud af Inception for hver gang, jeg ser den. Tænk, at den allerede er 8 gammel.

Last man standing... Det meste af Inception foregår i drømme, og det ikke småting, man kan slippe af sted med i folks hoveder, når de sover. Foto: Warner Bros.

 


King Kong (2005)

Instruktør: Peter Jackson

Medvirkende: Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black med flere

Spilletid: 187 minutter

Peter Jackson er primært kendt for sit epos om Midgaard, Ringenes herre, og for sin opblæste og kaloriefattige Hobitten-trilogi. Men i smørhullet mellem de to store projekter, nåede Jackson at genindspille sin barndoms favoritfilm. Nemlig King Kong, som han med pomp og pragt bragte ind i det 21. århundrede.

Naomi Watts er skønheden Ann Darrow, der hyres af den snu, uærlige filminstruktør Carl Denham til at medvirke i en film. Denham er kommet i besiddelse af et kort over en mystisk, øde ø, og filmholdet sætter kurs mod stedet. De har ingen anelse om, hvilke rædsler der venter dem på den brutale, ugæstfri ø, hvor tiden har stået stille i mange, mange år. Der møder de stakkels filmfolk blandt andet kæmpeaben Kong, som er capo dei capi på øen.

 


Historiske film

Hvem elsker ikke en film, der foregår i de gode, gamle dage? Og dem er der faktisk overraskende mange af på Netflix. Jeg har udvalgt en bred vifte af gode film indenfor både action, drama og spænding. Oprørsledere, slaver som gladiatorer, store opdagelsesrejsende og selvfølgelig et par film eller tre om Anden Verdenskrig . I denne kategori gemmer der sig altså rigtig mange gode film. Glæd dig.

 

The Lost City of Z (2017)

Instruktør: James Gray

Medvirkende: 

Der var mange gode film i 2017. Mange film, der fik masser af omtale. Og så var der de gode film, der gik under radaren hos både anmeldere og publikum. Og The Lost City of Z er en af de allerbedste oversete film. Den handler om den engelske opdagelsesrejsende Sir Percy Fawcett og hans søgen efter en forsvunden by i Amazones jungle. Storslået, smuk og mystisk, The Lost City of Z er et vaskeægte eventyr, som alt for få fik set. Nu har du så chancen!

De fleste kender nok skuespilleren Charlie Hunnam fra hooliganfilmen Green Street Hooligans eller fra rollen som hårdtslående biker i Sons of Anarchy. Men i The Lost City of Z viser Hunnam, at han også kan spille victoriansk opdagelsesrejsende i tropehjelm og khakifarvede bukser. Fremadstormende Tom Holland (Spider-Man) spiller desuden en lille, men god rolle som Percy Fawcetts søn, der tager med på opdagelsesrejse.

Klik her for at læse mere om The Lost City of Z.

I Amazonas regnskov søger Percy Fawcett (Charlie Hunnam) og hans søn Jack (Tom Holland, kendt som den nye Spider-Man) på en stamme af indfødte, som ikke er vant til at få gæster. Foto: Amazon Studios.

 


Gladiator (2000)

Instruktør: Ridley Scott 

Medvirkende: Russel Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Richard Harris 

”My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the armies of the north…” ja, I kender rumlen, for alle har jo fanden set Gladiator. Ridley Scotts Oscarvindende storfilm kickstartede Hollywoods genfundne fascination af antikken. Samtidig sendte filmen Russel Crowe lige lukt op i skuespillernes stjernehimmel, hvor han siddet lige siden. Gladiator er storslået, hæsblæsende, historisk ukorrekt og vigtigst af alt mægtig flot.

Danske Connie Nielsen spiller en af de bærende roller, men det er hverken Nielsen eller gladiatoren Crowe, der er filmens største oplevelse på skuespilsfronten. Det er i stedet Joaquin Phoenix som den gale kejser Commodus. Skuespilleren giver den fuld gas som søsterbegærende, sadistisk og smålig diktator, og han lever i den grad op til Hollywoods stereotype billede af Roms kejsere. Joaquin Phoenix burde have fået en Oscar for bedste birolle.

Klik her for at læse mere om Gladiator.

Russel Crowe er Maximus. En romer, der var general i hæren, men bliver forrådt af den nye kejser og tvunget ind i slaveri. Hans vej fører ham til Colosseum, hvor han øjner muligheden for hævn over manden, der forrådte ham. Foto: Universal Pictures.

 


The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Instruktør: Ethan og Joel Coen

Medvirkende: Tim Blake Nelson, James Franco, Brendan Gleeson med flere

Spilletid: 133 minutter

Makkerparret Ethan og Joel Coen har begået endnu en original og underholdende film – og deres første samarbejde med Netflix, der eksklusivt ejer The Ballad of Buster Scruggs. Filmen består af seks små, korte historier, der som udgangspunkt ikke har noget med hinanden at gøre – tænk lidt alla den fantastiske serie Black Mirror. Buster Scruggs vandt prisen for bedste manuskript ved filmfestivallen i Venedig.

Alle historier foregår i Coen-brødrenes version af det vilde vesten. Det starter munteret, men bliver gradvist mørkere. Gennem alle historier er det let at kende Coen-brødrenes stil, som vi kender den fra mesterværker som No Country for Old Men, The Big Lebowski, O Brother Where Art Thou og True Grit. Det er et scoop for Flixen, at et makkerpar så kult som Ethan og Joel Coen har lavet en film til platformen.

Klik her for at se en liste over Coen-brødrenes sejeste karakterer.

THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS

 


München (2005)

Instruktør: Steven Spielberg

Medvirkende: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds med flere

Spilletid: 163 minutter

Hele verden så til med rædsel, da medlemmer af terrorgruppen Sorte september kidnappede atleter og trænere på det israelske OL-hold under Legene i 1972. 11 israelere blev dræbt, og en hel nation, ja en hel verden, var i chok. Men Israel, og landets premiereminister Golda Meir, kom sig snart over lussingen. Det blev nemlig besluttet, at Israel skulle have hævn. Så Meir indkaldte efterretningstjenesten Mossad og satte dem til at straffe de skyldige. Verdens vildeste tæskehold!

Steven Spielberg fortæller den store, vilde historie i den vanvittigt flotte München. Filmen er lang, tålmodig og kræver koncentration. Men den er også en tilfredsstillende, om end ensidet, fortælling om en nation i sorg. Om de mange, mange år der blev brugt på at skaffe hævn.

Klik her for at læse mere om instruktør Steven Spielberg.

The A-team. Mossads tæskehold begynder den lange rejse, der skal ende med hævn over de terrorister, der kidnappede og henrettede israelske atleter og trænere under OL i München i 1972. Foto: Universal Pictures.

 


Schindlers List (1993)

Instruktør: Steven Spielberg

Medvirkende: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes

Steven Spielberg står bag to af de bedste film om 2. Verdenskrig. Saving Private Ryan og selvfølgelig den vildt barske Schindlers liste. Liam Neeson giver sit livs præstation som opportunisten Oscar Schindler, der bruger jøder som billig arbejdskraft på sin fabrik i Krakow. Da nazismens brutalitet for alvor går op for ham, begynder han at tænke på, hvordan han kan redde det folk, han før dårligt nok så som mennesker. Ralph Fiennes spiller sit livs rolle som officereren Amon Göth, en modbydelig satan, der virkelig fryser blodet til is!

Filmen er optaget i sort/hvid med undtagelse af første og sidste scene. Og så selvfølgelig den berygtede pige i rød frakke, som ses i scenen hvor ghettoen ryddes i et orgie af sanseløs brutalitet. De hjemsøgende billeder af den fortabte pige i sin røde frakke har ætset sig fast på nethinderne hos alle, der har set Schindlers List.

Klik her for at læse mere om instruktør Steven Spielberg.

Pigen i den røde frakke. Den røde farver brænder som en ild i en film, der ellers er filmet i sort/hvid. Foto: Universal Pictures.

 


Dunkirk (2017)

Instruktør: Christopher Nolan

Medvirkende: Tom Hardy, Kenneth Branagh, Harry Styles, Cillian Murphy 

På en strand i det nordlige Frankrig sidder 400.000 mand i sandet og venter. De beder til, at redningen kommer, for den nådesløst effektive tyske krigsmaskine nærmer sig hastigt. Kommer redningen fra havet ikke, bliver resterne af de britiske og franske hære i Europa udslettet. Der er alt på spil, og tiden tikker imod de allierede.

Christopher Nolan har i efterhånden snart 20 år instrueret film af allerhøjeste kvalitet. Han er især kendt for sin Batman-trilogi og film som Inception og Interstellar. Altså science fiction film med masser af plads til kreativitet og tyngdekraftsbøjning ad libitum. Den slags fjollerier er der ikke plads til i Dunkirk, instruktørens hæsblæsende film om den mirakuløse evakuering af soldaterne ved Dunkerque under 2. Verdenskrig. Super stram og velfortalt drama.

Klik her for at læse Movieboxens anmeldelse af Dunkirk.

Skumsprøjt og bølgegang! De engelske og franske tropper håber, at deres redning kommer fra havet, for tyskerne er på vej! Foto: Warner Bros.


Romantiske (men ikke kedelige) film

Med fare for at blive stemplet som sexistisk har jeg lavet denne kategori med film, som måske nok mest henvender sig til damerne, når det er deres tur til at vælge film. Men piger, I måske selvfølgelig også slå jer løs i action og sci fi-kategorien, hvis det er der, I får øje på den rette film. Nå, men her er der romantiske dramaer, som jeg garanterer stadig har masser af substans i form af gode historier og godt skuespil. Også selvom de i en eller anden grad må kaldes romantiske…


Brokeback Mountain (2005)

Instruktør: Ang Lee

Medvirkende: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway 

I 1963 pakker to cowboys deres grej og begiver op i bjergene. Ennis (Heath Ledger) og Jack (Jake Gyllenhaal) skal beskytte en fåreflok i Wyomings majestætiske bjerge, og i månedsvis lever de to i total isolation. De danner hurtigt et stærkt venskab, som også udvikler sig til en stormende forelskelse. De er nødt til at holde deres kærlighed til hinanden hemmelig, men gennem årene mødes de igen og igen for at være sammen.

Jeg har flere gange før skrevet det på denne blog, men vi tager den én gang til for Prins Knud: Det er kulsort, at Brokeback Mountain ikke vandt Oscaren for bedste pris. En pris, der i stedet gik den til ulideligt forudsigelige og forsigtige CrashBrokeback Mountain er på alle måder en fantastisk film. Billederne er smukke. Musikken autentisk. Skuespillet er af højeste kaliber. Og historien om den forbudte og undertrykte kærlighed mellem hovedpersonerne er uforglemmelig. Fantastisk film!

Klik her for at læse om 10 film, der blev snydt for Best Picture-Oscaren.

Jake Gyllenhaal og afdøde Heath Ledger spiller fantastiske i den komplicerede fortælling om to cowboys, der i 1963 indleder en kærlighedsaffære, som de må holde hemmelig for resten af verden. Foto: Focus Features.

 


Evigt solskin i et pletfrit sind (2004)

Instruktør:Michel Gondry

Medvirkende: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson

I en nær fremtid er det muligt at slette bestemt minder fra hukommelsen – og dermed minderne om bestemte personer. Det lyder som en opskrift på katastrofe og knuste hjerter, og det bliver det selvfølgelig også i den bittersøde Evigt solskin i et pletfrit sind, hvor komikeren Jim Carrey spiller en rolle, som ligger et stykke fra det, de fleste ellers kender ham for. Dyb og dybt filosofiske kærlighedsfilm med flot skuespil af også Kirsten Dunst og Kate Winslet.

Filmens manuskript er skrevet af geniale Charlie Kaufman, der hele 4 gange har været nomineret til en Oscar for bedste manuskript. Han står også bag de skæve romantiske historier i filmene Being John MalkovichAdaptation og Anomalisa.

"Hvordan endte vi lige her?" Jim Carrey og Kate Winslet spiller et par, der engang var forelsket i hinanden i filmen Evigt solskin i et pletfrit sind. Foto: Focus Features.

 


Carol (2015)

Instruktør: Todd Haynes

Medvirkende: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy

Australske Cate Blanchett er en af nyere tids dygtigste skuespillerinder. I en alder af 49 år har hun to gange vundet en Oscar, tre Golden Globes og et hav af andre priser for sine roller i en perlerække af flotte og anmelderroste film. Cate Blanchett er også den helt rigtige til hovedrollen i en film så vigtig som Carol.

Året er 1952, og Carol (Cate Blanchett) har tilsyneladende det hele. Penge, sikkerhed, frihed, en flot mand og en dejlig datter. Men seksuelt er hun frustreret, for hun elsker ikke sin mand, og det er ikke helt hemmeligt, at hun godt kan lide kvinder. En dag møder hun den usikre unge butiksekspedient Therese Belivet (Rooney Mara), og de to kvinder finder i hinanden en glæde og appetit på livet, som de ikke har haft før. Men det er ikke uden konsekvenser, for Carols mand truer med at tage deres fælles datter fra Carol og sørge for, at pigen ikke kommer til at se sin mor igen.

Klik her for at læse mere om Carol.

Cate Blanchett og Rooney Mara var begge nomineret til Oscars for deres roller i Carol, men ingen af dem vandt. Blanchett tabte til Brie Larson i Room, og Mara til Alicia Vikander i den danske pige. Foto: Scanbox Entrertainment.

 


The Lobster (2015)

Instruktør: Yorgos Lanthimos

Medvirkende: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, John C. Reilly

Er du til romantik med et (bizart) twist? Er svaret ja, er jeg sikker på, The Lobster er noget for dig. Den originale historie handler om en verden, hvor det ikke er tilladt at være alene. Da David (Colin Farrell) bliver single, skal han tjekke ind på et hotel sammen med andre enlige. De har 45 dage til at finde kærligheden, ellers bliver de forvandlet til dyr, jaget i skoven og dræbt. Men måske David finder kærligheden på en anden måde, end han havde troet? The Lobster er en original og overraskende fortælling. Den er foruroligende, men også et ømt tag den fortærskede romantiske genre.

Filmen er instrueret af den meget foretagsomme græske instruktør Yorgos Lanthimos, der også står bag den anmelderroste The Killing of a Sacred Deer, som ligeledes har Colin Farrell i hovedrollen. Han er desuden på vej med filmen The Favourite, hvor Rachel Weisz og Emma Stone spiller et par stærke kvinder, der kæmper om en dronnings gunst.

Klik her for at læse mere om The Lobster.

Colin Farrell spiller over for Oscarvinderen Rachel Weisz i The Lobster, hvor det umage par mødes og forelsker sig i hinanden. Foto: Camera Film.

 


Lost in Translation (2003)

Instruktør: Sofia Coppola

Medvirkende: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris

Sofia Coppola er datter af instruktørlegenden Francis Ford Coppola (The GodfatherApocalypse Now). Navnet Coppola forpligter, og med Lost in Translation viste Sofia sig værdig til det tunge efternavn! Den skæve og atypiske romantiske komedie handler om den livstrætte skuespiller Bob (Bill Murray) og den unge, usikre Charlotte (Scarlett Johansson). De to mødes i Tokyo, hvor de på trods af aldersforskellen udvikler et venskab. Et venskab, der måske kan blive til mere…

Lost in Translation er en smuk fortælling om kærlighedens uransagelige veje. Det er en film om ensomhed, om at føle sig overflødig og overset. Men det er også fortælling om, hvor skønt livet så kan blive, når man møder den person, der hiver en ud af ensomheden. Redningsmanden/kvinden kan vise sig at være en, man aldrig havde forventet, og det er det, der gør Lost in Translation så nem at elske.

Der er god kemi mellem Bill Murray og Scarlett Johansson i Lost in Translation, og deres forhold er fuld af ømhed og humor. Men hvad ender det mon med? Det er det store spørgsmål.. Foto: Focus Features.

 


Gys og spænding

Jeg har valgt at slå thrillere og gysere sammen i én kategori. Der er mange dårlige og ligegyldige gysere på Netflix, men der er også enkelte gode og effektive gemt i mængden. Dem har jeg taget med på listen. Det gælder også for thrillerne, hvor det faktisk står bedre til, både med de nyere film og en ældre klassiker, som alle fans af gys og spænding skal se.

 

Ondskabens hotel (1980)

Instruktør: Stanley Kubrick

Medvirkende: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers

Jack Torrance (Jack Nicholson) får job som opsynsmand på et hotel, der står tomt om vinteren. Han tager sin kone Wendy (Shelley Duvall) og deres søn Danny (Danny Lloyd) med sig. Da sneen sætter ind, lukker bjergpassene, og den lille familie er helt indespærret på det gigantiske hotel. Det er bygget oven på en gammel indianergravplads, og inden længe begynder Jack at opføre sig meget sært. Han begynder at se mennesker på det tomme hotel, og de fortæller ham, at han skal dræbe sin familie…

Den uhyggeligste film, der nogensinde er lavet. Ja, det mener jeg faktisk! Stanley Kubricks Ondskabens hotel er et studie i suspense og karakterudvikling, og fra de første, hjemsøgende billeder af de trædækkede bjerge omkring Panorama Hotellet, er uhyggen skudt i gang – og Kubrick slipper os ikke ud af angsten, før rulleteksterne kører. Jack Nicholson er uforglemmelig som Jack Torrance.

Klik her for at læse mere om Ondskabens hotel.

Jack Nicholson er ikonisk i rollen som Jack Torrance, der siger ja til et job som opsynsmand på et hjemsøgt hotel. The Shining er en af Kubricks allerstørste og mest udødelige film. Foto: Warner Bros.

 


Eksorcisten (1973)

Instruktør: William Friedkin

Medvirkende: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair

Da den 12-årige pige Regan (Linda Blair) besættes af en dæmon, tilkalder hendes mor hjælp fra den katolske kirke. Hvad skal man ellers gøre? Kirken sender to præster, den usikre fader Karras (Jason Miller) og den vise fader Merrin (Max Von Sydow). De to præster får deres sag for mod den grovmundende dæmon, der tvinger den stakkels pige til blandt andet at pisse på gulvet og onanere med et krucifiks. Eksorcisten er en af de helt store, uundgåelige gyserklassikere.

Det sker næsten aldrig, at en gyserfilm bliver nomineret til en Oscar, men det gjorde Eksorcisten. Faktisk var den indstillet til hele 10 Oscars, og selv i dag regnes den som en af de bedste gyserfilm nogensinde. Siden da er der lavet utallige film inspireret af historien om den besatte pige. Ingen er dog kommet i nærheden af at fortælle en lige så skræmmende historie som gode, gamle Eksorcisten. 

Klik her for at læse mere om Eksorcisten

Linda Blair spiller rollen som Regan, der bliver besat af en ondskabsfuld og uopdragen dæmon. Det er op en til en gammel katolsk præst at fordrive dæmonen fra pigens krop. Foto: Warner Bros.

 


The Thing (1982)

Instruktør: John Carpenter

Medvirkende: Kurt Russel, A. Wilford Brimley, T. K. Carter

I det iskolde Antarktis gør en gruppe forskere et besynderligt fund. Dybt nede under isen finder de en gigantisk flyvende tallerken, som de anslår har været der i mindst 100.000 år. Forskerne må sande, at der ombord på skibet gemte sig en ondskabsfuld livsform, som kan lægge Jorden øde, hvis ikke de gør noget for at stoppe det. John Carpenters The Thinghar visse slægtsbånd med Alien, især følelsen af isolation, fare og kulde går gennem marv og ben.

Handyret Kurt Russel spiller en af karrierens mest ikoniske roller som Mac, en hårdkogt actionmand blandt tøsede forskere. Selvom filmen har sit fokus på uhygge og spænding, er den også en rigtig 80’er actionklassiker med fede one liners, flade machokarakterer og store eksplosioner. I 2011 blev The Thing genindspillet. Resultatet er et temmelig kedeligt remake, som du bør undgå.

Hvordan i hulens navn er den havnet der? The Thing fra 1982 er en klassiker, som i 2011 blev genindspillet med Ulrich Thomsen i en af hovedrollerne. Foto: Universal Pictures.

 


Don’t Breathe (2016)

Instruktør: Fede Álvarez

Medvirkende: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto

Don’t Breathe er en af de mest intense og overraskende filmoplevelser, jeg har længe har haft. Den voldsomme historie handler om tre indbrudstyve i Detroit. De beslutter sig for at bryde ind hos en blind krigsveteran, som gemmer sine penge i huset. Det burde jo være en smal sag. Men desværre for dem har manden indrettet sit hus som en fæstning, og selvom han er blind, fejler hans andre sanser intet. Filmen bliver en klassisk katten-efter-musen thriller, og det fungerer!

Lyd spiller en vigtig rolle i filmen, og nogle af filmens scener, der foregår i bælgragende mørke kan næsten matche den ikoniske kælderscene i Ondskabens øjne i intensitet. Don’t Breathe er en voldsom og blodig film som bliver ved at overraske til det allersidste. Filmens instruktør, den talentfulde uruguayanske Fede Álvarez, stod bag den nye film om Lisbeth Salander, The Girl in the Spiders Web. 

Stephen Lang spiller den blinde krigsveteran, der er klar til at dø i kampen for at beskytte sit hus mod indbrudstyve i filmen Don't Breathe. Foto: Screen Gems.

 


IT (2017)

Instruktør: Andy Muschietti

Medvirkende: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgård, Jeremy Ray Taylor 

Stephen Kings klamme klovn Pennywise har sikker givet mange børn af 1990’erne mareridt. Efter at klovne pludselig har fået et kæmpe comeback, blev det besluttet, at den jævnt dårlige IT fra 1990 skulle genindspilles. Således fik vi IT anno 2017, en ikke vildt uhyggelig, men faktisk overraskende god skræmmefilm.

It er lavet med den samme kærlighed til tidsperioden (1980’erne) og formår at fortælle en historie om sammenhold lige så godt som i Netflix-serien Stranger Things. Som i serien handler også filmens historie om en gruppe unger, der er groft mobbet i skolen, er uden for sammenholdet og står på tærsklen til voksenlivet i en lille, søvnig by uden de store fremtidsperspektiver. Det hjælper også på sammenligningerne, at Finn Wolfhard, der spiller hovedrollen i Stranger Things, har en af de bærende roller i It.

Læs Movieboxens anmeldelse af IT her.

Klovnen Pennywise holder til i kloakkerne under byen Derry. Han spiller på sine ofres værste frygt, og han har ligget i dvale længe. Men nu er han klar til igen at terrorisere. Foto: Warner Bros.

 


Oldboy (2003)

Instruktør: Park Chan-wook

Medvirkende: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae  

En mand vågner op i et fremmede rum. Rummet er låst. Ikke rart. Rummet bliver mandens celle de næste 15 år, hvor han holdes indespærret og kæmper for ikke at blive sindssyg. Da han endelig slipper ud, skal han selvfølgelig have hævn! Bevæbnet med en hammer begynder den nu frie mand at finde dem, der har udsat ham for de mange års pinsler. Det er en uhyggelig historie, der trækker tråde tilbage til fortiden og en mørk hemmelighed.

Den ekstremt voldelige Oldboy er på rekordtid blevet kult i vesten, og filmen er et vidnesbyrd om, at Sydkoreanske filminstruktører laver vildt mange gode film. Filmen minder om noget, Quentin Tarantino kunne have lavet, og sjovt nok vandt filmen også en pris i Cannes, hvor QT var formand for juryen. Hold dig langt væk fra det elendige amerikanske remake – den stinker!

"Hallo, kig lige". SPLAT! Det går voldsomt for sig i Oldboy, hvor en mand vil have hævn over dem, der spærrede ham inde i 15 lange år. Foto: Tartan Films.

 


Science Fiction

Jeg elsker science fiction. Det er en af de mest fantasifulde og mangfoldige filmgenrer. Nogle af mine yndlingsfilm hører til i denne forunderlige gren af filmuniverset, og flere af dem er også på Netflix. Her har jeg fundet et udsnit af film, som alle formår at mikse nogle dele ægte med heftige doser af det fantastisk og syrede. Om det så er i fremtiden, nutiden eller sågar i fortiden…

 

Arrival (2016)

Instruktør: Denis Villeneuve

Medvirkende: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg

Arrival bliver alle menneskers værste mareridt til virkelighed: Rumvæsenerne kommer! 12 gigantiske rumskibe dukker op på tilsyneladende tilfældige steder på Jorden. Lingvisten Louise Banks (Amy Adams) får til opgave at finde en måde at kommunikere med væsenerne ombord på skibene. Og hurtigt, for mange af verdens ledere vil gå til angreb på de mystiske skibe. Arrival er en meget begavet og filosofisk film, hvor Amy Adams leverer sit livs præstation.

Arrival er meget forfriskende, fordi filmen ikke er det klassiske, kedelige menneske mod rumvæsen-skydegalleri, som vi har set så mange gange før. I stedet må mennesket bruge sin opfindsomhed og evner til at kommunikere. Og i forsøget på at lære at tale med rumvæsenerne bliver det meget klart, at vi mennesker ikke altid er så gode til at tale sammen.

Klik her for at læse Movieboxens anmeldelse af Arrival.

Louise Banks (Amy Adams) er nødt til at prøve både at tale og skrive til rumvæsenerne, som hun kun kan kommunikere med gennem en tyk glasvæg i deres rumskib. Foto: UIP.

 


Sunshine (2007)

Instruktør: Danny Boyle

Medvirkende: Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne

Spilletid: 107 minutter

Solen mister sin glød, så nu er det temmelig koldt på Jorden. En gruppe forskere sendes på en selvmordsmission: De skal rejse langt ud i rummet, helt hen til solen. Når de kommer frem, skal de skyde en gigantiske atombombe på solen for på den måde at genstarte den. Ja, det lyder lidt spacy, men Sunshine er faktisk en rigtig god og medrivende omgang science fiction. Historien er skrevet af Alex Garland, manden bag blandt andet Ex Machina og Annihilation.

Sunshine hylder de store klassikere som 2001: Rumrejsen og Solaris, men Danny Boyle, som er en dygtig og visionær instruktør, formår alligevel at gøre filmen til sin egen. Den er en uhyggelig fremtidsvision og en stærk fortælling om religiøst vanvid, hvor alt håb er ude.

Hvilken udsigt! Der er panoramavinduer i det rumskib, som besætningen i Sunshine rejser i. Deres mål er solen, som hastigt er ved at dø. Foto: Fox Searchlight Pictures

 


Blade Runner (1982)

Instruktør: Ridley Scott

Medvirkende: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young 

I sci fi-universet må Blade Runner regnes som et af de hellige moderskibe. Ridley Scott, manden bag Alien og Gladiator, instruerede den vilde, næsten psykedeliske fremtidsvision, der er Blade Runner. Harrison Ford spiller Deckard, en panser, der jagter menneskelignende robotter ude af kontrol. De såkaldte replicants. Selvom Blade Runner er futuristisk, er den også en stor hyldest til fortidens film noir-stil med lange skygger og farlige, forførende kvinder.

I 2017 fik Blade Runner langt om længe en efterfølger. Noget, der havde været på tale i flere årtier. Det blev ikke Ridley Scott, der skulle tage en svingom mere med replikanterne. I stedet gav han stafetten videre til canadiske Denis Villeneuve. Og instruktøren skuffede bestemt ikke. Blade Runner 2049 er en forrygende flot og ambitiøs film, som fik en flot modtagelse af anmelderne, men som alligevel skuffede ved billetlugerne. Underligt! Nå, men se den originale Blade Runner på Netflix og lej så dens efterfølger på din foretrukne on demand-tjeneste.

Klik her for at læse mere om instruktør Ridley Scott.

Blade Runner har mange år på bagen, men filmen har på ingen måde mistet sin aktualitet. Ridley Scotts Sci-Fi-mesterværk er stadig fantastisk, og i 2017 får den endelig, endelig, ENDELIG en efterfølger - godt nok instrureret af en anden instruktør, men stadig... Foto: Warner Bros.

 


District 9 (2009)

Instruktør: Neill Blomkamp

Medvirkende: Sharlto Copley, Jason Cope

Spilletid: 112 minutter

District 9 er en af de mest overraskende Sci Fi-film, jeg nogensinde har set. Neill Blomkamps rystende debutfilm fortæller historien om en ghetto i Sydafrikas Johannesborg. En ghetto bestående af menneskelignende rumvæsener fra det rumskib, der 25 år tidligere dukkede op over byen. Grådige virksomheder og regeringer bruger væsenerne som forsøgskaniner, og en embedsmand fanges midt i kaosset i ghettoen District 9. Det er apartheid om igen!

Vi var mange, der håbede, at filmverdenen havde fået en ny superstjerne i instruktør Neill Blomkamp. Men desværre har han ikke lavet en god film siden District 9. Elysium havde gode idéer, men en skuffende tynd historie. Chappie var bare dårlig, og desværre fik Blomkamp alligvel ikke chancen for at instruere en Alien-film, som han ellers var blevet lovet.

Klik her for at læse mere om District 9.

Rumskibet er en imponerende konstruktion, men det har bare hængt helt stille i 25 år. Men på kort tid sker der en hel masse ting, som man ikke lige havde regnet med i Johannesburg. Foto: SF-Film.

 


Looper (2012)

Instruktør: Rian Johnson

Medvirkende: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano

Spilletid: 118 minutter

30 år ude i fremtiden er det ikke længere muligt at begå mord, uden at blive opdaget og fanget. Til gengæld har man udviklet tidsrejser. Derfor sender mafiaen de folk, som de vil have skaffet af vejen, 30 år tilbage i tiden, hvor særlige lejemordere, såkaldte Loopers, står klar til at gøre det beskidte arbejde. Looper er en meget intelligent og tankepirrende fremtidsfilm fra Rian Johnson, manden bag sidste års Star Wars: The Last Jedi.

Joseph Gordon-Levitt og Bruce Willis spiller den samme karakter, men med 30 års aldersforskel, og filmen gør dig rundtosset, når de to står over for hinanden. Det er en rigtig god idé, og det gør Looper til en ret enestående film. De to versioner af den samme karakter har vidt forskellige mål og metoder.

Klik her for at læse mere om Looper.

Emily Blunts karakter, Sara, gemmer på en stor hemmelighed, og hun må mobilisere alt sit mod og al sin styrke for at beskytte sin søn, der er et mål for lejemordere sendt fra fremtiden. Det er langt ude. Foto: UIP.

 


10 Cloverfield Lane (2016)

Instruktør: Dan Trachtenberg

Medvirkende: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.

Spilletid: 104 minutter

En kvinde kører på landevejen. Hendes telefon ringer. Hun kigger ned på telefonen. SMASK! En bil rammer hende, og hun besvimer. Da hun vågner, er hun lænket i en kælder. Det er dog ikke, som man tror, for faktisk påstår hendes “kidnapper”, at han har reddet hende, fordi USA er ramt af en virus, der dræber folk på et øjeblik. I kælderen er de i sikkerhed, men hvad er det egentlig, der foregår deroppe? Er det bare noget, han bilder hende ind?

10 Cloverfield Lane var en skøn positiv overraskelse. Filmen, en ”spirituel efterfølger” til ikoniske Cloverfield,  og kom som et lyn fra en klar himmel, fordi holdet bag filmen formåede at holde den hemmelig indtil kort før premieren. Der er altså også bare tale om en film, der bombarderer dig med WHAT THE FUCK-øjeblikke. Uhygge, hygge, gys, grin og syret sci fi – du finder det hele på 10 Cloverfield Lane.

John Goodman spiller rollen som beskytter/kidnapper i 10 Cloverfield Lane. Det er hans beskyttelsesrum, filmens andre hovedpersoner befinder sig i, og han har ikke i sinde at lade dem komme op til overfladen. Foto: UIP.

 


Klassikere

Rehmeiers Moviebox elsker filmklassikerne. I hvert fald mange af dem. Netflix elsker dem ikke i helt så høj grad. Det er i hvert fald langt fra den bristefærdige underkategori. Nå, men det er okay, for der er trods alt blevet plads til flere gode på Flix’en. Så tag med tilbage i tiden og nyd blandt andet en klassiker med en ung Clint Eastwood, en brandvarm Al Pacino og en uhyggelig thriller med Orson Wells.

 

A Clockwork Orange (1971)

Instruktør: Stanley Kubrick

Medvirkende: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Spilletid: 136 minutter

Han stepper og danser. Han plyndrer og voldtager. Han prygler og hærger. Ja, unge Alex De Large er ikke en mand, der keder sig. Det altoverskyggende tema i Stanley Kubricks rystende mesterværk A Clockwork Orange er vold. Vold som et middel, borgerne bruger til at terrorisere hinanden. Men også som et værktøj, magthaverne anvender, når de vil styre borgerne. Kubricks klassiker er en af hans mest kontroversielle værker, og instruktøren modtog adskillige dødstrusler på grund af filmen.

Filmen er især berygtet for en scene, hvor Alex og hans psykopatiske venner bryder ind hos en velhavende forfatter og hans kone. I forklædning gennembanker de forfatteren og voldtager hans kone, mens Alex synger “Singin’ in the Rain”, som Gene Kelly gør det i den elskede musical. Har man først set voldtægtsscenen, kan man ikke se Singin’ in the Rain på samme måde igen.

Klik her for at læse mere om skurken Alex De Large.

Man mener, at vold kan fordrives, hvis det forbindes med ubehag i stedet for glæde. Derfor udsættes Alex for vold døgnet rundt, og han kan ikke kigge væk. Det gør, at han bliver syg bare af at tænke på vold - og det gør ham til et let offer for gamle fjender. Foto: Warner Bros.

 


GoodFellas (1990)

Instruktør: Martin Scorsese

Medvirkende: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco

Spilletid: 145 minutter

Med GoodFellas viste Martin Scorsese mafiaens mænd som mænd, men som mænd, man gerne ville lære at kende – og drikke sig fuld med. Som sjove mænd, men stadig som forbrydere. Men Scorsese gør sig alligevel ikke helt skyldig i at romantisere mafiaen, for med den geniale GoodFellas perfektionerede han nemlig den læresætning, han allerede havde taget hul på med Raging Bull og som han senere videreførte i film som Casino og The Wolf of Wall StreetHøjt at flyve, dybt af falde.

Det er historie så gammel som Ikaros, der fløj for tæt på solen. Når man bliver for kæphøj, for stor og for udødelig, så rammer man gulvet endnu hårdere, når man falder. Det gør Henry Hill (Ray Liotta) og hans venner Jimmy Conway (Robert De Niro) og Tommy DeVito (Joe Pesci), efter de har nået toppen af New Yorks underverden med skånselsløs vold og foragt for alle andre end dem selv.

Klik her for at læse mere om GoodFellas.

Robert De Niro og Ray Liotta i GoodFellas. De Niro har lavet i alt 8 film sammen med instruktør Martin Scorsese. Foto: Warner Bros.

 


Das Boot (1981)

Instruktør: Wolfgang Petersen

Medvirkende: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch 

Spilletid: 149 minutter

Få ting er mere klaustrofobiske end ubåde, og tanken om at være fanget i bugen på sådan et uhyre, langt under havets overflade, er nok til at give de fleste myrekryb – allerede inden sagen om den gale Raket-Madsen og den parterede svenske journalist Kim Wall. Klassikeren Das Boot følger en tysk ubådsbesætnings desperate kamp for overlevelse, og det er slet ikke svært at fatte sympati med tyskerne – selvom de jo er de onde i verden!

Soldaterne bliver hyldet, da de sejler ud i deres ubåd, og humøret er højt, men snart er moralen lav, mens ubåden dykker ned i det kolde Atlanterhav. Som en del af Hitlers ulvekobbel er det ubådens opgave at synke så mange fjendtlige transportfartøjer som muligt, snart bliver jageren selv den jagede.

Det klaustrofobiske drama foregår i bugen af en ubåd, og inden længe er besætningen dømt til døden i dybet. Foto: Neue Constantin Film

 


Politiets blinde øje (1958)

Instruktør: Orson Wells

Medvirkende: Orson Wells, Charlton Heston, Janet Leigh, Joseph Calleia

Spilletid: 111 minutter

Orson Wells er en mytisk personlighed i filmbranchen. Den legendariske filmmager skrev, instruerede og spillede hovedrollen i Citizen Kane, da han var 25. Men han skabte også andre film. Blandt andet Poltiets blinde øje (Touch of Evil), hvor Wells spiller bundkorrupt politimand. Filmen foregår i en lille flække på grænsen mellem USA og Mexico, og korruption og vold er hverdagskost for både politi, forbrydere og almindelige borgere i byen. Storslået, klassisk film-noir af en stor mester.

Det farlige og ofte voldelige grænseland mellem USA og Mexico har altid fascineret filmskabere, og film som TrafficSin Nombre og Sicario fortæller, at USA og Mexico er bundet sammen af konflikter og vold i dag, lige som de var det på Orson Wells’ tid.

Orson Wells (til venstre) var en af Hollywoods helt store og mest kreativt kamæleon-agtige personligheder. Hans karriere var kort, men storslået, og Touch of Evil var et af hans fineste værker. Foto: Universal Pictures.

 


Trainspotting (1996)

Instruktør: Danny Boyle

Medvirkende: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle  

Spilletid: 93 minutter

”Choose Life”. Det bliver ikke meget mere ikonisk end den episke åbningsmonolog, Ewan McGregors Renton karakter fyrer af i Trainspotting, Danny Boyles rå og barske fortælling om en gruppe narkomaner i 1990’ernes Skotland. Filmen er en af de helt store kultklassikere, kendt for både de sjove billeder (Renton, der dykker ned i et lokum), men også de klamme, uforglemmelige billeder (den døde Baby Dawn i loftet). Trainspotting fik en skrækkeligt skuffende efterfølger i 2017.

Trainspotting gav den engelsk filmindustri en tiltrængt vitaminindsprøjtning, og den gjorde Danny Boyle til en stjerneinstruktør og dens hovedrolle indehaver til en meget eftertragtet skuespiller. Filmen er baseret på en roman af samme navn skrevet af den skotske forfatter Irvine Welsh, og faktisk er Trainspotting på det store lærred ganske tro mod forlægget.

Klik her for at læse mere om Trainspotting.

Rent på tage benene på nakken, da han og Spud har forsøgt at lave et bræk hos en forretning for skaffe penge til deres narko. Det koster en tur i tremmehuset. Foto: Channel Four Films.

 


The Godfather (1972)

Instruktør: Francis Ford Coppola

Medvirkende: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton

Spilletid: 177 minutter

Et bryllup. En middag med en filminstruktør. Et afskåret hestehoved i en seng. Et frugtmarked. Et hospital. En fisk pakket ind i en avis. En skudepisode på en restaurant. En familie om en sygeseng. Endnu et bryllup. Et baghold ved en betalingsbro. En bilbombe på Sicilien. Et møde om et langt bord. En søn vender hjem. En appelsinskræl. En begravelse. En barnedåb. Et hævndrab. En lukket dør…

Francis Ford Coppolas episke fortælling om familien Corleones storhed og fald er af mange anerkendt som den bedste film nogensinde. Instruktøren ville vise, at mafiaens mænd ikke blot er forbrydere, men også ægtemænd, fædre og sønner, og faktisk er The Godfather i høj grad et familieportræt – men af en ganske anderledes familie, end man var vant til. Marlon Brandos rolle som familieoverhoved gik over i historien.

Klik her for at læse mere om The Godfather

Der findes næppe et mere ikonisk stilbillede fra filmhistorien end dette, hvor Don Corleone holder hof i sit kontor. Marlon Brando vandt karrierens anden Oscar for sin rolle som familieoverhoved. Foto: Paramount Pictures.

 


The Godfather Part II (1974)

Instruktør: Francis Ford Coppola

Medvirkende: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro

Spilletid: 200 minutter

Don Corleone er død, men hans søn Michael har overtaget familievirksomheden og styrer familien med hård hånd. Det er koldt på toppen, og Michaels liv er hele tiden i fare, mens han manøvrere rundt i New Yorks forbryderunderverden, hvor der altid er konkurrenter at skaffe af vejen. Som Michaels ambitioner vokser, bliver han mere og mere nådesløs. Mindre og mindre menneskelig.

Efter den enorme succes med The Godfather hvilede der et fuldstændig urimeligt tungt forventningspres på Francis Ford Coppolas unge skuldre, da han i 1974 skulle lave en opfølger til den store gangsterfilm. På trods af alle odds lykkedes det faktisk for Coppola at lave en endnu større og endnu mere ambitiøs film med Part II, hvor vi blandt andet følger den unge Don Corleone, spillet af en ung Robert De Niro. Lige så god som den første? Døm selv!

Klik her for at læse om instruktør Francis Ford Coppola.

Robert De Niro vandt en Oscar for sin rolle som den unge Don Vito Corleone i The Godfather Part II. Foto: Paramount Pictures.

 


2001: Rumrejsen (1968)

Instruktør: Stanley Kubrick

Medvirkende: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain

Spilletid: 142 minutter

Apollo 11 landede på månen i 1969, og rummet var dermed ikke længere helt uudforsket land for mennesket. Men allerede et år før, i 1968, begav Stanley Kubrick sig ud, hvor ingen andre tidligere havde været. Hans egen rumrejse, Rumrejsen 2001, var nemlig uhørt ambitiøs og et banebrydende teknisk mesterværk, der for altid ændrede måden, man laver film. Profetisk, foruroligende og forførende, Kubricks hovedværk holder stadig 100 procent.

I den langsomme, metodiske film starter vi med menneskets oprindelse. Filmens åbningsscene er en mere end 20 minutter lang fortælling om aber, der lærer at bruge værktøj og gå i krig mod hinanden. Millioner af år senere er vi ude i rummet, hvor en astronaut bliver sendt ud på en farlig mission, langt, langt ude på uendelige stjernehimmel.

Klik her for at læse mere om instruktør Stanley Kubrick.

Brugen af stærke farver og futuristisk lys er enestående i Stanley Kubricks Rumrejsen 2001, som var den primære inspiration for Christopher Nolan, da englænderen lavede Interstellar. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

 


Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

Instruktør: Steven Spielberg

Medvirkende: Harrison Ford, Kate Capshaw, Amrish Puri, Jonathan Ke Quan

Spilletid: 118 minutter

Netflix har af uransagelige årsager valgt at fjerne tre af Indiana Jones-filmene, så der nu kun er Temple of Doom tilbage. Desværre er det den dårligste i trilogien. Heldigvis er den alligevel skidegod og nok også den sjoveste. Indiana rejser til Indien, hvor han kommer på sporet af en kult, der ofrer mennesker til deres hedenske guder. Arkæologen bevæger sig ind i hjertet af et gammelt tempel, og der finder han ud af, at den gamle kult stadig er meget aktiv, og deres gud kræver ofre!

Det lyder jo makabert og uhyggeligt, men som nævnt er filmen også virkelig sjov. Middagesscenen i det fine tempel, hvor der blandt andet er afkølede abehjerner på menuen, er intet mindre end legendarisk, komisk guld! Den hører til blandt mine absolutte favoritscener fra de mange film, jeg i mit liv har set. Klik på videoen herunder og se et klip fra middagsbordet.

Klik her for at se læse mere om instruktør Steven Spielberg.

Som en lus mellem to negle er Indiana Jones fanget på en bro. Soldaterne trænger ind på ham fra begge sider. What to do, what to do... Foto: Paramount Pictures

 


Dirty Harry (1971)

Instruktør: Don Siegel

Medvirkende: Clint Eastwood, Andy Robinson, Harry Guardino, Reni Santoni

Spilletid: 102 minutter

“‘Do I feel lucky?’ Well, do you, punk?”. Clint Eastwoods image som alletiders benhårde machomand kan i høj grad tilskrives rollen som den kompromisløse panser Dirty Harry i filmserien af samme navn. Den første film er fra en tid, hvor man skubbede til græserne for, hvor meget filmvold publikum kunne udsættes for, og Dirty Harry var ved premieren ret kontroversiel. I dag er den kult og anerkendt som en vigtig film.

Den har inspireret mange andre film, og den nu stereotype hårde panser, der skider på reglerne og følger sine instinkter, blev allestedsnærværende i amerikanske film efter Dirty Harry. Foruden den navnløs, cigartyggende revolvermand i Sergio Leone-filmene, er den .44-bevæbnede Harry Clintens mest ikoniske alter ego.

" 'Do I feel lucky?' Well, do you, punk?". Clint Eastwood er übercool som den drabelige panser Dirty Harry. Foto: Warner Bros.

 


 

Kommentarer: