Top 5: De bedste film, du kun kan se på Netflix


Netflix har altid satset benhårdt på egenproduktion af tv-serier, og det har været en enorm succes. Men streamingtjenesten har efterhånden også lagt meget energi i produktion og distributionsrettigheder af film, og selvom kvaliteten svinger en del, er der faktisk mange gode film, som kun kan ses på Flixen. Her er de 5 bedste.

NB: Netflix producerer voldsomt mange gode dokumentarer, og flere af dem kunne være med på denne liste. Men de får deres eget indlæg i nærmeste fremtid.

 

Beasts of no Nation (2015)

Instruktør: Cary Joji Fukunaga

Medvirkende: Abraham Attah, Idris Elba med flere

Beasts of no Nation var den første rigtig gode film, som Netflix stod bag. Den barske historie handler om Agu (Abraham Attah), en 12-årig dreng i et afrikansk land. Borgerkrig i land resulterer i, at Agu mister sin familie og ender som børnesoldat under en sadistiske officer (spillet af Idris Elba), der blot er kendt som kommandanten. Beasts of no Nation er instrueret af Cary Joji Fukunaga, manden bag True Detective. Hans fortæller historier med smukke billeder, filosofisk historier, men også ekstremt brutale historier. Brutal er Beasts of no Nation også, næsten ubærlig, fordi man som seer ved, at Agus historie ganske vist er opdigtet, men i den grad inspireret af virkelige historier om børn, der tvinges til at være soldater i de voksnes krige.

Filmen blev pænt modtaget af anmelderne, men desværre også overset. Med undtagelse af en Golden Globe-nominering til Idris Elba, blev den helt forbigået ved prisuddelingerne. Meget ufortjent!

Drengesoldaten Agu tvinges til at dræbe en mand for at bevise sit mod og sin loyalitet i den barske, men også seværdige dramafilm, Beasts of no Nation. Foto: Netflix

 


Mudbound (2017)

Instruktør: Dee Rees

Medvirkende: Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Clarke, Mary J. Blige

Netflix har altid været lidt en varm kartoffel, når der skal uddeles filmpriser. Ved flere af de mest prestigefulde filmfestivaller har Netflix’ film ikke været velkomne. Oscarakademiet har heller aldrig kigget i retning af streaminggigantens film – hvad Beast of no Nation og dens mangel på nominering vidner om. Det fik dog en ende med Mudbound, hvor Netflix endelig blev en del af det fine selskab. Filmen fik fire Oscarnomineringer, blandt andet bedste kvindelige birolle og bedste manuskript.

Mudbound er flot og medrivende fortælling om venskaber og fjendskaber i Mississippi i tiden før og efter 2. Verdenskrig. En hvid families skæbne væves sammen med en sort familie, og racismens grimme ansigt får store konsekvenser for de sønner, der har overlevet krigen i Europa. Mudbound er noget så udsædvanligt, og kærkomment, som en storfilm instrueret af en kvinde. OG den er også filmet af en kvinde. Lad os håbe, det kan bane vejen for flere kvinder i de traditionelle mandefag i filmens verden.

En sort familie og en hvid familie ender i en strid om jord i den Netflix-eksklusive Mudbound, der var nomineret til 4 Oscars. Foto: Netflix.

 


Okja (2017)

Instruktør: Bong Joon-ho

Medvirkende: Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Steven Yeun med flere

Okja ligner måske på overfladen en fjollet historie om en pige, der har en stor, genmodificeret gris som kæledyr. Men man skal ikke analysere særlig meget før det står klart, at Bong Joon-hos glimrende drama også er en film med et stærkt politisk budskab. Vores planet er presset i knæ under et stigende befolkningstal, og efterhånden som flere mennesker får flere penge, skal der mere kød på middagsbordene over hele verden. Det vil, ifølge instruktøren og hans film, skal en uholdbar situation, hvor hverken mennesker eller dyr kan vinde.

Forskere har udviklet en fantastisk genmodificeret gris, en ”supergris”, som kan give mad til rigtig mange mennesker. Vi følger den kærlige gris Okja og grisens bedste ven, pigen Mija (Ahn Seo-hyun). Mija forsøger, med hjælp fra en undergrundsgruppe af dyrerettighedsforkæmpere, at beskytte Okja mod den skæbne, der venter grisen på slagteriet. Stærk og rørende film om venskab og galskab med masser af paralleller til vores egen verden.

Pigen Mija lever en lykkelig tilværelse på et bjerg sammen med sin genmodificerede supergris Okja. Det idylliske liv får en brat ende en dag, da nogen vil have fat i Okja. Foto: Netflix.

 


Gerald’s Game (2017)

Instruktør: Mike Flanagan

Medvirkende:Carla Gugino, Bruce Greenwood med flere

Stephen King er en af verdens mest læste forfattere, og et utal af hans romaner er også filmatiseret. Men langt de fleste filmatiseringer af gysermesterens bøger er noget værre skrammel. Men så kom Gerald’s Game, som faktisk er en af de allersværeste romaner at overføre til det store lærred. Utroligt nok har instruktøren formået skabe en enormt skræmmende og dramatisk film ud fra den simple bog om en sexleg, der går helt galt.

Gerald (Bruce Greenwood) og Jessie (Carla Gugino) tager i sommerhus for at forsøge at få liv gnist tilbage i ægteskabet. For at give den lidt ekstra, beder Gerald om lov til at lænke Jessie til sengen. Hun indvilliger, om end modstræbende, og det er da også vældig frækt og eksotisk. Altså lige indtil Gerald dør af et hjertestop og efterlader sig kone i en temmelig penibel situation. Bundet til sengen, uden mulighed for at slippe fri, ingen naboer i miles afstand og uden andet selskab end sine egne mørke tanker, en død ægtemand og sulten hund… DET er gys!

Lænket til sengen i et hus langt ude på landet med en død mand liggende for fanden af sengen. Det er en træls situation, vores hovedperson befinder sig i i filmen Geralds Game. Foto: Netflix

 


Annihilation (2018)

Instruktør: Alex Garland

Medvirkende: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar Isaac, Gina Rodriguez med flere

Det er er vild historie, at Annihilation overhovedet havnede på Netflix. Filmen er nemlig produceret af Paramount Pictures, men resultaterne af deres prøvevisninger på filmen gjorde dem så bekymrede, at de solgte distributionsrettighederne til Netflix. Testpublikummet mente, at filmen var for ”akademisk” og svær at følge med til. Paramount frygtede så, at filmen ville floppe i biograferne og solgte den i stedet til streaming for at minimere tabet.

Den syrede sci-fi-film, som er instrueret af manden bag den visionære Ex Machina, handler om en gruppe forskere, der bevæger sig ind i et mystisk område kaldet The Shimmer, et besynderligt fænomen, hvor dyr og planter muterer. Forskerne skal finde medlemmerne af en tidligere ekspedition, der er forsvundet sporløst i den sære dis, og samtidig skal de finde ud af, hvor disen kommer fra, og hvad der gemmer sig i den. Annihilation er en flot og vild film, men jeg tror, Paramount havde ret i, at den ville have floppet i biffen.

Natalie Portman spiller en biolog, og tidligere elitesoldat, der må begive sig ud på en farlig mission for at redde ikke blot sin mand, men hele verden fra udslettelse. Foto: Netflix.

 


 

Kommentarer: