5 2’ere, der alle er bedre end 1’eren


Okay, jeg siger ikke nødvendigvis, at Blade Runner 2049 er bedre end originalen fra 1982. Men det er fandme tæt på! I hvert fald har filmens succes fået mig til at tænke på efterfølgere, der er bedre end originalerne. Nummer 2 er nemlig ikke altid lort, så her kommer fem 2’ere, der alle er bedre end den ellers gode 1’er, de skulle leve op til. Enjoy!


Toy Story 2 (1999)

Instruktør: John Lasseter

Medvirkende: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack med flere

1’eren: Toy Story var Pixars første film, og dens enorme succes grundlagde studiet som en magtfactor i animationsbranchen.

Både forældre og børn verden over forelskede sig i cowboydukken Woody og rumhelten Buzz Lightyear, da Pixars første film, Toy Story, ramte biograferne i 1995. Og de formåede utroligt nok at overgå den succes med Toy Story 2, hvor et endnu større eventyr venter vennerne, da Woody bliver stjålet af en gal legetøjssamler. Toy Story 2 er endnu mere fantasifuld, mere overraskende og endnu flottere end sin fantastiske forgænger. At de så igen overgik alle forventninger med Toy Story 3 siger virkelig meget om Pixar som filmstudie.

Efter 2’eren: I 2010 fik vi endelig konklusionen på historien om legetøjet, og Toy Story 3 er en af de bedste animationsfilm nogensinde. Rygtet siger, en fjerde film er på vej…

Buzz Lightyear sammen med dinosauren Rex

Before Sunset (2004)

Instruktør: Richard Linklater

Medvirkende: Julie Delpy, Ethan Hawke

1’eren: I Before Sunrise fra 1995 mødes de unge rejsende Céline (Julie Delpy) og Jesse (Ethan Hawke) på toget fra Paris til Wien. De tilbringer en nat sammen i byen, hvor et stærkt bånd dannes – men vil de mødes igen?

I trilogiens navle er der gået ni år siden det første møde. De to forelskede sig i løbet af deres ene nat sammen i Wien og aftalte at mødes igen året efter – det skete bare ikke. Before Sunset er endnu mere intim og ægte end forgængeren, og der slår gnister mellem Céline og Jesse, der ikke kan undgå at bebrejde hinanden, at det ikke gik, som det skulle med dem. Filmens slutning er en smuk og romantisk hyldest til ikke blot deres kærlighed, men også byen Paris, som tager sig ualmindeligt godt ud gennem hele skuet. Before Sunset er en af de bedste kærlighedsfilm til dato. En film, og en trilogi, som man kan se igen og igen.

Efter 2’eren: Instruktør Richard Linklater har altid været ekstremt ambitiøs, og han afsluttede trilogien om Céline og Jesse i 2013 med Before Midnight – hele 18 efter de to mødte hinanden første gang.

Ethan Hawke og Julie Delpy spiller Jesse og Céline, der mødte hinanden for 9 år siden i Wien og forelskede sig. Siden da har de ikke set hinanden, og da de mødes i Paris, har de en hel del at tale om. Foto: Castle Rock Entertainment.

Terminator 2 (1991)

Instruktør: James Cameron

Medvirkende: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong

1’eren: Arnold Schwarzenegger blev udødeliggjort med sin rolle som iskold dræbermaskine fra fremtiden i James Camerons mesterværk fra 1984, The Terminator.

Der gik mange år, inden Cameron, manden bag blandt andet Aliens, Titanic og Avatar, var klar til at følge op på Terminator. Heldigvis var de syv år virkelig ventetiden værd, for Terminator 2 er på alle fronter større end første. Arnold Schwarzenegger vender tilbage til rollen som dræberrobotten Terminator, men denne gang er han ikke længere ond. Han i stedet sendt tilbage til fortiden for at beskytte John Conner, der skal lede kampen mod maskinerne i fremtiden. Terminator 2 er en af 1990’ernes bedste actionfilm og en perfekt 2’er.

Efter 2’eren: Der kom flere film – desværre. James Cameron sluttede på toppen og havde således intet at gøre med de forfærdelige efterfølgere, Terminator 3, Terminator Salvation og Terminator Genisys. Hold dig fra dem!

Linda Hamiltons karakter Sarah Connor er blevet en del mere rå og hårdtslående siden den første Terminator-film, hvor dræberrobotten forsøgte at skaffe hende af vejen. Foto: TriStar Pictures.

The Dark Knight (2008)

Instruktør: Christopher Nolan

Medvirkende: Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal med flere

1’eren: Christopher Nolan pustede nyt liv i den stendøde Batman med sin eminente Batman Begins, der viste en mere mørk og voksen version af den ikoniske helt.

The Dark Knight ramte en verden af filmfans som en spand kold vand i hovedet. Der var store forventninger til filmen takket være Batman Begins, men ingen var forberedt på, hvor stor en oplevelse, Nolan havde i ærmet. Mange af de rosende ord gik selvfølgelig til Heath Ledgers legendariske portræt af Jokeren, men selv når man ser bort fra den monumentale præstation, er Nolans anden film om den maskerede hævner et festfyrværkeri af bulder, brag og hamrende dygtig historiefortælling. The Dark Knight er stadig Christopher Nolans bedste film og en af mine absolutte favoritter.

Efter 2’eren: Nolan fulgte trilogien til dørs med den flotte og bombastiske The Dark Knight Rises, der dog var mindre ambitiøs end The Dark Knight.

Heath Ledger i fuld sminke. Det er ikke let, men man kan godt se, at det er den australske skuespiller, der gemmer sig bag den groteske ansigtsmaske. Foto: Warner Bros.

The Empire Strikes Back (1980)

Instruktør: Irvin Kershner

Medvirkende: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher med flere

1’eren: George Lucas grundlagde et dynasti med Star Wars i 1978. Hans ikoniske film behøver næppe den store introduktion. Den åbenbarede et univers af eventyr, fantasi og mystik for en hel verden af filmfans.

”Luke, I am your father!” Hidtil har ingen film i Star Wars-serien formået at overraske i samme grad som The Empire Strikes Back. I andet kapitel af fortællingen spidser kampen mellem Imperiet og Oprørene til, og filmen lægger ud med en vild kampscene på den frosne planet Hoth. Her må Han Solo, Luke Skywalker og de andre må kæmpe imod et storstilet angreb med AT-AT Walkers og andet militært isenkram fra Imperiet. Det er også i The Empire Strikes Back, at vi møder Yoda, Boba Fett og flere andre fede karakterer første gang. Det er mesterværk, som bliver svært for andre Star Wars-film at overgå.

Efter 2’eren: Nu går vi og venter på den 9. (!) film i Star Wars-universet, og vi venter også stadig på den film, der kan overgå The Empire Strikes Back, som faktisk ikke er lavet af George Lucas.

Den anden Star Wars-film, The Empire Strikes Back, dykker endnu dybere ned i karakteren Darth Vader, en af alletiders mest ikoniske filmskurke. Foto: 20th Century Fox.

 

Kommentarer: