De 100 bedste film på Netflix 📺


Den ultimative guide til filmstreaming på Netflix

Det er med allerstørste fornøjelse og en vis portion stolthed, at Rehmeiers Moviebox kan præsentere den gigantiske, ambitiøse, vidtrækkende og toneangivende guide til de 100 bedste film på Netflix. Der skiftes jævnligt ud i indholdet på Netflix, men Rehmeiers Moviebox sørger for at opdatere listen, så du kan altid har den perfekte guide til det bedste indhold.

Det har taget laaang tid at lave denne liste, og derfor vil jeg også godt bede jer, kære læsere, om at dele listen med alle, I kender, der har en interesse i film. Venner og fjender. Nærmeste familie og fjerne bekendte. Gamle flammer og nye affærer  – hvis de går op i film – og har Netflix – så vis dem denne liste.

Klik på filmtitlerne under billederne for at gå direkte til Netflix, så du med det samme kan streame, caste eller gemme filmen på din profil.

OPDATERET 26. september 2018.


Jeg har valgt at dele de 100 film op i kategorier. De er som følger: 

Rigtig god fornøjelse!


Drama

Alle film skal efter min mening rumme en grad af drama. Der skal simpelthen være noget på spil, så vi kan investere os i handlingen og karakterene. Der skal være drama. Alle film i denne kategori kan også høre hjemme i andre genrer. Thriller, romantik, eventyr, sport – men fælles for dem er, at den dramatiske historie er i fokus. En hed affære. En kamp for retfærdighed. En kamp mod uretfærdighed. En kamp mod andre. En kamp mod én selv. Værsågod!

 

21 Grams (2003)

Instruktør: Alejandro González Iñárritu

Nogle mener, at sjælen vejer 21 gram, når den forlader kroppen. Det lyder som noget bavl, men Alejandro González Iñárritu var så vild med ideen, at han opkaldte en film efter den 21 gram tunge sjæl. Og sikken en film! Dramaet er et kludetæppe af forskellige handlingstråde sammenvævet omkring et tragisk uheld. Sean Penn er i topform som dødssyg matematisk geni, men det er Naomi Watts, der som sørgende enke stjæler billedet. Hendes hidtil bedste rolle.

Vejen til Perdition (2002)

Instruktør: Sam Mendes

Hvert år til min fødselsdag ønsker jeg mig nyheden om, at Tom Hanks har påtaget sig rollen som virkelig modbydelig skurk i en film. Jeg får aldrig, hvad jeg ønsker mig. Det tætteste, Hanks nogensinde er kommet på en skurkerolle, er antihelten Michael Sullivan i det fantastiske og totalt oversete gangsterdrama Vejen til Perdition. Da Sullivans teenageknægt finder ud af, at hans far er lejemorder for mafiaen, må far og søn flygte over stok og sten med en led hitman i hælene.

De urørlige (2011)

Instruktør: Olivier Nakache og Éric Toledano

En af fransk films mest populære billetbaskere er den fantastisk dejlige historie om den lamme rigmand Phillipe og hans makker Driss. I De urørlige spiller Omar Sy rollen som den hårdkogte ghettoindvandrer Driss, der af kommunen sendes i aktivering som handikaphjælper. Det gider Driss fandme ikke, men til hans store overraskelse udvikler han et tæt venskab med den lamme Phillipe (Francois Cluzet). De to mænd kan lære ikke så lidt af hinanden, viser det sig.

 

Hunt for the Wilderpeople (2016)

Instruktør: Taika Waititi

Hunt for the Wilderpeople er en vidunderlig skæv film om et par skæve eksistenser. Den New Zealandske indie-darling følger drengen Ricky (Julian Dennison), en skidt knægt, der af myndighederne dømmes til et liv på landet hos sin tante og onkel. Ricky og tanten bliver dog hurtigt venner, og da Ricky tvinges på flugt sammen med sin onkel Hec (Sam Neill), lærer også de to at holde sammen. Den vidunderligt bittersøde film vandt filmanmeldernes hjerter, og mange ser den endda som 2016’s bedste film.

The Departed (2006)

Instruktør: Martin Scorsese

Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga, Alec Baldwin og Ray Winstone. Har nogen film nogensinde kunnet prale af et stærkere cast end Scorseses The Departed? Jeg tvivler! Instruktørens Oscarvindende politidrama kører af sted med 120 kilometer i timen, mens et par pansere (DiCaprio og Damon) begge arbejder undercover på hver sin side af loven. Jack Nicholson er virkelig fremragende som gangsterbossen Frank Costello.

 

Beasts of no Nation (2015)

Instruktør: Cary Joji Fukunaga

Medvirkende: Idris Elba, Abraham Attah med flere

Netflix har i flere år været med helt fremme, hvad angår produktion af gode tv-serier, og streamingtjensten vil også være dominerende på filmfronten. Beasts of no Nation var Netflix’ første rigtige mesterværk. Den lover godt for fremtiden – hvis Netflix da forsætter med at investere de penge og den tid, der skal til for at lave så store film.

Den barske historie handler om en børnesoldat i et anonymt afrikansk land. Han går fra at være en almindelige, glad dreng, til at være et nedbrudt væsen, frarøvet al sin værdighed og det meste af sin menneskelighed. Den mister han, da han tvinges til at myrde og plyndre i de voksnes sindssyge krige.

Beasts of no Nation er bestemt ikke filmen, du skal se, hvis du trænger til at blive muntret op. Det er en kompromisløs og ubarmhjertig fortælling. Men der er et spinkelt håb om, at den stakkels dreng kan vende tilbage til livet – det er vigtigt, og det giver faktisk filmen en underfundig skønhed og ømhed midt i alt det grimme.

Drengesoldaten Agu tvinges til at dræbe en mand for at bevise sit mod og sin loyalitet i den barske, men også seværdige dramafilm, Beasts of no Nation. Foto: Netflix

 

Mean Streets (1973)

Instruktør: Martin Scorsese

Inden der var Taxi Driver, Raging Bull og GoodFellas, var der Mean Streets. Gangsterfilmen blev begyndelsen til det store gennembrud for instruktør Martin Scorsese, og de gode erfaringer, han gjorde sig med filmen, går også igen i hans senere værker. Det blev også det første af hidtil 8 samarbejder med Robert De Niro. En vaskeægte og hårdkogt gangsterfilm er Mean  Streets, “de onde gader”. Den følger en gruppe unge forbryderes hårde og farlige liv i New Yorks underverden.

Memento (2000)

Instruktør: Christopher Nolan

Memento følger vi to historier, der hænger tæt sammen. Den ene er Leonards (Guy Pearce) jagt efter manden, der myrdede hans kone. I den anden historie, fortalt i sort/hvid, følger vi en mystisk telefonsamtale mellem Leonard og en ukendt person. Leonard fortæller i telefonen om en mand, han engang kendte, som led af den samme form for hukommelsestab, som nu plager Leonard. Mesterlig og minimalistisk thriller af Christopher Nolan. Filmen blev instruktørens store gennembrud.

München (2005)

Instruktør: Steven Spielberg

Under de Olympiske Lege i 1972 kidnapper og dræber terrorister fra Sorte September 11 israelske atleter. Israel sværger hævn, og sætter verdens vildeste tæskehold, efterretningstjenesten Mossad, til at finde og straffe de skyldige. Det bliver startskuddet til en mange år lang og frustrerende jagt, som er flot og medrivende skildret i Spielbergs München. Filmen er lang og en smule kompliceret, men hold tungen lige i munden og følg med – den er din opmærksomhed værd!

 

O Brother Where art thou (2000)

Instruktør: Ethan og Joel Coen

Coen-brødrene er nogle af de mest musikalske filminstruktører. Og O Brother Where Art Thou er nok deres mest rytmiske fuldtræffer. George Clooney har hovedrollen som sludrechatollet Ulysses Everett McGill, der stikker af fra en chaingang i 1930’ernes Mississippi. Han lokker sine to medfanger Pete (John Tuturro) og Delmar (Tim Blake Nelson) til at flygte sammen med sig. De tre fusker, svindler og synger sig gennem staten på vej efter en formue, som Everett har gemt.

De uovervindelige (1987)

Instruktør: Brian De Palma

Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery og Andy Garcia i én og samme film. En gangsterfilm, endda! Og instrueret af gangsterkongen Brian De Palma, manden bag blandt andet Scarface! Oh my god, oh my god, oh my god! Jeps, det er The Untouchables, et herligt epos om forbryderlegenden Al Capone og de mænd, der forsøgte at knække kongen. Foruden en yderst habil instruktør og en vifte af skuespillets spidser kan filmen også bryste sig af musik af selveste Ennio Morricone.

 

The Handmaiden (2017)

Instruktør: Park Chan-wook

Medvirkende:Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo med flere

The Handmaiden er en af de mest overdådige og overraskende filmoplevelser, jeg nogensinde har haft i en biograf. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til, da jeg en formiddag i Grand Teatret i København satte mig til rette for at se Park Chan-wooks anmelderroste erotiske drama. Men jeg havde i hvert fald ikke forventet den tsunami af visuelle indtryk, der skulle skylle ind over mig. Jeg var ikke forberedt på det overflødighedshorn af drama, intriger og erotik, jeg skulle til at sætte tænderne i. Filmen endte med at blive mit valg til årets bedste film 2017.

Historien handler om tyven Sook-hee, der bliver ansat som tjenestepige for den rige adelskvinde Hideko. Sook-hee ankommer til Hidekos palæ sammen med charmøren Fujiwara. En mand, der udgiver sig for at være greve og kunstsamler, men som i virkeligheden blot er en tyv og Sook-hees sleske, manipulerende chef. Planen er at få den rige Hideko gift med Fujiwara, for straks at få hende indlagt på en galeanstalt, så han kan få fingrene i hendes penge. Kan det mon virkelig være så let?

Det slår gnister mellem filmens to kvindelige hovedrolle indehavere, der forfører, samarbejder og modarbejder hinanden, mens begæret brænder mellem dem. Foto: Angels Films.

 

Moneyball (2011)

Instruktør: Bennett Miller

Baseball er ikke bare rundbold på steroider, selvom det er nærliggende at tro, når man ikke er amerikaner eller japaner. Baseball er faktisk big business, og det er meget godt illustreret i elegante Moneyball, hvor Brad Pitt giver en af sine bedste præstationer som træner for et lille, fattigt hold, der med den rette taktik ender med at vinde ligaen. En underholdende og eftertænksom sportsfilm og klassisk underdog-story. Om baseball, som altså er lidt svært at forstå…

Arrival (2016)

Instruktør: Denis Villeneuve

I Arrival bliver alle menneskers værste mareridt til virkelighed: Rumvæsenerne kommer! 12 gigantiske rumskibe dukker op på tilsyneladende tilfældige steder på Jorden. Lingvisten Louise Banks (Amy Adams) får til opgave at finde en måde at kommunikere med væsenerne ombord på skibene. Og hurtigt, for mange af verdens ledere vil gå til angreb på de mystiske skibe. Arrival er en meget begavet og filosofisk film, hvor Amy Adams leverer sit livs præstation.

Benjamin Button (2008)

Instruktør: David Fincher

Benjamin Button bliver, modsat langt de fleste, født som en gammel mand. For hvert år, han lever, bliver han yngre. Så da han er en gammel knark, ligner han en flot Brad Pitt. Ligesom virkelighedens Brad Pitt… David Fincher står bag den flotte og medrivende fortælling om Benjamin Button, der forsøger at leve et almindeligt liv med kærlighed og forelskelser, mens hans krop trodser al logik og sund medicinsk fornuft. Brad Pitt var Oscarnomineret for titelrollen.

 

The Town (2010)

Instruktør: Ben Affleck

Ben Affleck er en ganske habil filminstruktør, og The Town er en af de bedste frugter af hans instruktørarbejde. Den ældste af Affleck-brødrene spiller selv hovedrollen som en hårdkogt røver, der forelsker sig i en bankekspedient, som han har truet med den gode gamle ”hænderne op eller bukserne ned”. The Town er en god og velfungerende blanding af action, drama og romantik. Foruden Affleck spiller også Jeremy Renner og Rebecca Hall op til dans.

Mudbound (2017)

Instruktør: Dee Rees

Netflix satser stadigt hårdere på produktion af eget indhold. Det er endnu på serie-fronten, at streamingtjenesten klarer sig bedst. Men efterhånden er der også flere gode film, mest nævneværdige blandt dem er Beasts of no Nation og Ree Dees Mudbound, der var indstillet til fire Oscars, blandt andet bedste birolle til Mary J. Blige. Filmen handler om racisme i 1940’ernes Mississippi, og den føles både vigtig og svært aktuel. En barsk oplevelse, som lover godt for Netflix’ fremtid.

 

The Constant Gardener (2005)

Instruktør: Fernando Meirelles

Medvirkende: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy med flere

I den anmelderroste The Constant Gardener spiller altid gode Ralph Fiennes en diplomat i Afrika. Han må kaste sin forsigtighed over bord og skrue bissen på, da hans kone (spillet af Rachel Weisz, der vandt en Oscar for sin rolle) bliver fundet død sammen med sin chauffør i en grøft. Det viser sig, at hans idealistiske kone var på sporet af en møgbeskidt sag om magtmisbrug og korruption, og diplomaten må fortsætte sin afdøde kones arbejde.

Det politiske drama om kærlighed og korruption i Den tredje verden er ikke en ny filmgenre, og The Constant Gardener er da heller ikke en specielt original film. Men det er en velafbalanceret fortælling, som faktisk formår at gøre indtryk med den relativt komplekse historie og en klipning, der springer frem og tilbage i tiden. Rachel Wiesz er en skuespillerinde, der sjældent får den store anerkendelse, men hendes Oscar var velfortjent.

Hop tilbage til oversigten over kategorier

Rachel Weisz og Ralph Fiennes spiller hovedrollerne i The Constant Gardener, hvor Fiennes leder efter dem, der slog hans idealistiske kone ihjel. Foto: Focus Features

 

Actionfilm

“Action!” sagde snobben og vrængede på næsen. Ja, det er ganske vist ikke blandt film, der byder på en overflod af bulder og brag, at man finder de største og mest skelsættende mesterværker. Men, men, men. Det simple er også sjovt, og indimellem trænger man sgu bare til noget action. Jeg har i udvælgelsen af de bedste actionfilm på Netflix undgået de mest retarderede eksempler, og er i stedet gået efter de film, der også har fundet plads til historie og måske endda lidt karakterudvikling.

 

The Avengers (2012)

Instruktør: Joss Whedon

The Avengers er en imponerende og underholdende superheltefilm, men faktisk også en af de film, jeg hader allermest. Det var nemlig den, der for alvor viste filmselskaberne, hvor stor en succes de såkaldte ”shared universes” kan være. Nu drukner vi i superheltefilm, krydsreferencer og opblæste filmuniverser. Øv! Nå, men The Avengers er faktisk en helt okay film, på trods af alt mit brok.

Django Unchained (2012)

Instruktør: Quentin Tarantino

Tarantino har alle dage bestræbet sig på at fortælle overdrevne og tegneserieagtige historier om hævn og blod og skurke og helte. Med Django Unchained flyttede han rammen for historien tilbage til 1800-tallets slaveri i USA med fortællingen om slaven Django, der søger efter sin kone og undervejs bliver dusørjæger. Django er klassisk Tarantino med alt, hvad hører sig til af blod, splat, seje karakterer og blærede dialoger.

The Hunger Games (2012)

Instruktør: Gary Ross

Rollen som Katniss Everdeen i de fire Hunger Games-film har gjort Jennifer Lawrence til et idol for en hel generation af piger (og drenge) på samme måde, som Robert Pattison og Kristen Stewart blev det takket være Twilight. Historien om Katniss og hendes kamp for retfærdighed i en dystopisk republik er dog langt mere begavet og dyb end Twilight, hvilket også har ledt til prædikatet ”Thinking girl’s Twilight. Se filmen Battle Royal, hvis du vil se, hvor Hunger Games stammer fra.

 

Klodernes kamp (2005)

Instruktør: Steven Spielberg

Klodernes kamp er en af science fictions klassiske fortællinger. Steven Spielbergs version er en genindspilning af en Klodernes kamp fra 1950’erne, som igen er baseret på en roman af H. G. Wells fra slutningen af 1800-tallet. Tom Cruise giver den som en uansvarlig far, der må træde i karakter, da gigantiske trebenede rumuhyrer invaderer Jorden. Effekterne er i top, som man forventer af en Spielberg-film, og historien hænger da også rimelig godt sammen.

Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

Instruktør: Steven Spielberg

Netflix har af uransagelige årsager valgt at fjerne tre af Indiana Jones-filmene, så der nu kun er Temple of Doom tilbage. Desværre er det den dårligste i trilogien. Heldigvis er den alligevel skidegod og nok også den sjoveste. Indiana rejser til Indien, hvor han kommer på sporet af en kult, der ofrer mennesker til deres hedenske guder. Middagesscenen, hvor der blandt andet er afkølede abehjerner på menuen, er intet mindre end legendarisk, komisk guld!

 

The Dark Knight

Instruktør: Christopher Nolan

Medvirkende: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal

Den svære toer er den bedste i en fremragende trilogi. Christopher Nolans opfølger til Batman Begins er vildere end sin forgænger på alle måder. Særligt i afdelingen for superskurke. Heath Ledgers tour de force-præstation som den gale klovn er allerede gået over i historiebøgerne som en af de mest mindeværdige skurke. The Dark Knight er et forbillede for ikke blot superheltefilm, men actiongenren i det hele taget. En bombastisk blockbuster med hjerne og hjerte.

Batman (Christian Bale) er ved at have rimelig godt styr på Gothams kriminelle udskud, og han slår sig sammen med anklageren Harvey Dent (Aaron Eckhart), så han også har juraen på sin side. Men Batman og Dent står snart over for en fjende, der slet ikke ligner noget, de har prøvet før. En mand, der ikke spiller efter reglerne. En mand, som bare er ude på at skabe kaos. En mand, der bare vil se verden brænde. Jokeren!

Endelig har Batman fået paralyseret Jokeren og bragt ham til politistationen. Men er det mon en del af klovnens plan? De få scener, hvor Batman og Jokeren står overfor hinanden, er fantastiske. Foto: Warner Bros.

 

Doctor Strange (2016)

Instruktør: Scott Derrickson

Benedict Cumberbatch er som født til rollen som den arrogante kirurg Stephen Strange. Den engleske skuespiller er genial som selvoptaget geni (se Sherlock, for pokker), men han brillerer især, fordi karakterne har dybde. Det har lægen i Doctor Strange, og da en trafikulykke sætter en stopper for karrieren, må han finde anden måde at gøre sig nyttig. Klassisk Marvel, men med det klædeligt orientalsk strøg af Himalaya og mystisk, ældgammel magi.

The Bourne Identity (2002)

Instruktør: Doug Liman 

“Bourne in is cooler than Bond” skrev amerikansk anmelder i ren ekstase over The Bourne Identity i 2002. Hvem af de to, der er sejest, skal ikke diskuteres her. Jeg vil bare slå fast, at filmen om den uheldige og fortabte superspion med hukommelsestab, er en superfed actionfilm, som kan ses igen og igen. Jeg er generelt ikke så vild med Matt Damon, men i rollen som Bourne er han altså ret god. Der er indtil nu kommet 5 Bourne-film, og der er planer om flere.

King Kong (2005)

Instruktør: Peter Jackson

Efter Ringenes herre kastede Peter Jackson sig over en genindspilning af hans barndoms favoritfilm. King Kong. Jacksons version af eventyret om abemanden og skønheden er en forrygende flot film. Jeg forstår ikke, at den ikke er mere populære. Filminstruktøren Carl (Jack Black) kommer i besiddelse af et kort over en uopdaget ø langt ude i Stillehavet. Da Carl og hans filmhold når øen, finder de ud af, at den ikke just er ubeboet. Tværtimod er øen hjemsted for alle mulige uhyrer.

 

Sin City (2005)

Instruktør: Frank Miller og Robert Rodriguez

Frank Millers Sin City er 90 procent stiliseret moderne film noir og 10 procent torturporno. 90 procent tegneserie-agtig krimidrama om korrupte politikere, hårdtslående politifolk og strippere med hjerter af guld. Og 10 procent overdrevet (tegneserie-agtig) supervold med et stærkt aftryk af Quentin Tarantino over sig. Sin City er kult og fantasifuld, og selvom filmen efter min mening er lidt for selvhøjtidelig, er den stadig seværdig underholdning til tømmermænd.

Inception (2010)

Instruktør: Christopher Nolan

Du skal sgu være vågen, hvis du skal fatte en meter af Christopher Nolans absolut mest originale og ambitiøse film til dato. I Inception er det muligt at skaffe sig adgang til folks drømme, mens de sover. Det åbner op for en verden af interessante muligheder for kriminelle, blandt andet Cobb (Leonardo DiCaprio), der er i ufrivillig eksil i Europa. Nolans vilde kupfilm er en sindssyg flot og hæsblæsende omgang bulder og brag, lavet med omtanke og masser af fantasi.


De flyvende knives hus

Instruktør: Zhang Yimou

Medvirkende: Andy Lau, Zhang Ziyi, Takeshi Kaneshiro 

Gør dig klar til et festfyrværkeri for alle sanser! I den sindssygt smukke martial arts-film House of Flying Daggers bliver vi rullet ind i et hæsblæsende trekantsdrama mellem to soldater og en mystisk kvinde. Soldaterne har til opgave at opspore den mystiske oprørsgruppe “De flyvende knives hus”, og den unge kvinde, som de begge forelsker sig i, er nøglen til oprørerne. Billederne er afsindigt flotte, og lydtæppet tæt af pulserende stortrommer.

De majestætiske, snedækkede bjerge, dybe, grønne skove, blodrødt efterårsløv og frodige enge udgør de perfekte slagmarker. I en film, der måske nok handler om kærlighed og de store mod de små, fylder action og vilde dueller med sværd stadig rigtig meget, og den storslåede natur er den perfekte kamparena. Mest mindeværdig er en scene, hvor Mei må forsvare sig mod en flok edderkoppe-agtige soldater, der kravler op og ned ad de høje bambustræer, mens sværd mødes og slår gnister og blade og grene hvirvler rundt i luften. Det er en fryd for øjnene at betragte.

Man har aldrig set noget, der minder om den vilde kampscene, hvor den blinde Mei må forsvare sig mod soldater, der kravler ned af bambustræerne, som var de edderkopper. Det er så vildt at se på! Foto: Sony Pictures Classic.

 

Star Wars: Rogue One (2016)

Instruktør: Gareth Edwards

Star Wars-universet bare vokser. The Force Awakens skød gang i en ny trilogi, men der stoppede ambitionerne ikke. For pengemændene vil malke Lucas’ univers til sidste blodsdråbe, derfor en trilogi af spin off-film. Rogue One var den første, og den er ganske underholdende. Filmen er en forløber for den første Star Wars, og vi følger en gruppe oprører, hvis plan er at stjæle plantegningerne til Dødsstjernen. Siden Rogue One har vi også fået Solo: A Star Wars Story.

Eventyret om ringen (2001)

Instruktør: Peter Jackson

Ethvert eventyr har sin begyndelse, og eventyr over dem alle begynder med Eventyret om ringen. Peter Jackson skød sin episke trilogi i gang i 2001 med historien om hobbiten Frodo, der af sin onkel arver Den ene ring, som troldkarlen Sauron har lagt sin onde sjæl i. I kender jo historien, for pokker! Efter min mening er den første film den bedste, og indtil videre er det også den eneste, der er tilgængelig på Netflix. Mon ikke de andre kommer engang.

Léon (1994)

Instruktør: Luc Besson

Léon er den 12-årige Mathilda (Natalie Portman) vidne til, at hele hendes familie bliver dræbt af den korrupte panser Norm Stansfield (Gary Oldman). Hun syger ly og beskyttelse hos sin mærkelige nabo, lejemorderen Leon (Jean Reno). Han tager hende under sine vinger og lærer hende, hvor han ”gør rent” (dræber folk). Blodig, bizar og en smule kontroversiel, Luc Bessons Léon blev næsten øjeblikke en kultfilm, som man kan se igen og igen.

Hop tilbage til oversigten over kategorier

 

Danske film

Vi kan sagtens være stolte af vores danske filmindustri, selvom den i disse år er en smule presset. Danmark kan trods alt bryste sig af store, internationale navne som Susanne Bier, Thomas Vinterberg, Nicolas Winding Refn og Lars von Trier, mens også et nyt kuld danske instruktørtalenter står klar. Her har jeg fundet de bedste danske film, Netflix har at byde på. Det er dramaet, der er i fokus.

 

Pusher (1996)

Instruktør: Nicolas Winding Refn

Nicolas Winding Refn er en af vores mest markante filminstruktører, og selvom han ikke helt har kunnet finde formen fra Drive igen, er han stadig en af vores fornemmeste bannerfører i det store udland. Herhjemme blev succes skudt i gang med en brutale Pusher, hvor vi følger et par dage i forbryderen Franks (Kim Bodnia) liv. Filmen er mere rå, end danskerne var vant til, og den blev et hit.

Pusher II (2004)

Instruktør: Nicolas Winding Refn

Den svære 2’er? Ikke for Winding Refn, der med Pusher II lavede sin til dato bedste film. Denne gang følger vi Tonny, som vi også mødte i den første film. Vi følger hans umulige kamp for at vinde sin fars respekt, mens Tonny også prøver at komme overens med, at han selv har fået et barn, som han skal tage et eller andet form for ansvar for. Pusher II er hårdkogt og overraskende rørende gadedrama.

Pusher III (2005)

Instruktør: Nicolas Winding Refn

I sidste del af trilogien følger vi Milo, en tidligere storpusher og narkoman, som også er med i de første film. Filmen foregår over et døgns tid, hvor Milo forbereder sin datters bryllup, mens han desperat forsøger at holde sig uden for kriminalitet – og væk fra de stoffer, han savner så meget. Pusher III er den mindst vellykkede i trilogien, men stadig en god og flot film, samt en værdig konklusion.

 

Jagten (2012)

Instruktør: Thomas Vinterberg

Jagten er en af de bedste danske film i nyere tid, og Mads Mikkelsen viser karrierens mest komplette skuespil som den hårdt prøvede pædagog Lucas, der anklages for pædofili af et barn. Anklagen, og den efterfølgende heksejagt, ødelægger ikke blot Lucas’ liv, men skaber splid i hele det lille samfund. Filmen vandt en del priser, deriblandt æren for bedste rolle til Mikkelsen ved filmfestivalen i Cannes – det er en stor pris at vinde!

Hævnen (2010)

Instruktør: Susanne Bier

Susanne Bier vandt en af dansk filmhistories fornemmeste priser, da hendes film Hævnen vandt Oscaren for bedste udenlandske film. Den barske historie handler om to drenge fra brudte hjem, der udvikler et farligt venskab, hvor både drengene selv og andre kommer i fare, da forældrene ikke har styr på dem. Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Kim Bodnia og Mikael Persbrandt er blandt de skuespillere, der gør Hævnen til en yderst stærk filmoplevelse.

 

9. april

Instruktør: Roni Ezra

Da tyskerne kom med pansrede kampvogne, mødte vi dem på cykler. Ja, så absurd fremstår den danske modstand mod tysken i den flotte 9. april. Filmen formår på en overbevisende og autentisk måde at vise, at danske soldater faktisk gjorde modstand, men at de var så fornuftige at stoppe, inden den totale overmagt udraderede dem. Kuglerne flyver, og blodet sprøjter, men jeg synes ikke, at krigen forherliges i 9. april. Krig er noget beskidt noget, og det er man ikke i tvivl om.  

En kongelig Affære (2012)

Instruktør: Nikolaj Arcel

Mads Mikkelsen og svenske Alicia Vikander spiller hovedrollerne som det ulykkeligt forelskede par, der gik bag om ryggen på den mægtige (og sindssyge) kong Christian VII. Historien om livlægen Struensee og dronning Caroline Mathilde er fejende flot, og instruktør Nikolaj Arcel levendegør dramaet på en måde, som er uhørt ambitiøs og omfattende for en dansk periodefilm. Hvis du er til historisk drama, er En kongelig affære altså helt klart pensum!

Skammerens datter (2015)

Instruktør: Kenneth Kainz

Filmatiseringen af første roman i Lene Kaaberbøls serie om Skammerens børn sætter en helt ny standard for kvaliteten af danske børnefilm. Effekterne er enormt flotte og imponerende, og Skammerens datters historie er tilpas spændende til at engagere både børn og deres forældre – særligt hvis forældrene holder af fantasy som Games of Thrones. Vi venter spændt på anden film i serien om Skammerens børn, der gerne skulle få premiere i løbet af 2018.

Hop tilbage til oversigten over kategorier


Science Fiction

Jeg elsker science fiction. Det er en af de mest fantasifulde og mangfoldige filmgenrer. Nogle af mine yndlingsfilm hører til i denne forunderlige gren af filmuniverset, og flere af dem er også på Netflix. Her har jeg fundet et udsnit af film, som alle formår at mikse nogle dele ægte med heftige doser af det fantastisk og syrede. Om det så er i fremtiden, nutiden eller sågar i fortiden…

 

Cloverfield (2008)

Instruktør: Matt Reeves

En flok venner holder fest i New York for Rob, der har fået job i Japan. Da festen er ved at komme godt i gang, ryster det pludselig i hele lejligheden. De festglade gæster rammes af panik og tror selvfølgelig, at byen er ramt af endnu et terrorangreb. Det viser sig dog at være en langt mere frygtindgydende fjende end fundamentalistiske muslimer, der er gået amok i downtown Manhattan. Cloverfield er skræmmende effektivt filmet med håndholdt kamera.

10 Cloverfield Lane (2016)

Instruktør: Dan Trachtenberg

10 Cloverfield Lane var en skøn positiv overraskelse. Filmen, en ”spirituel efterfølger” til ikoniske Cloverfield,  og kom som et lyn fra en klar himmel, fordi holdet bag filmen formåede at holde den hemmelig indtil kort før premieren. Der er altså også bare tale om en film, der bombarderer dig med WHAT THE FUCK-øjeblikke. Uhygge, hygge, gys, grin og syret sci fi – du finder det hele på 10 Cloverfield Lane.

2001: Rumrejsen (1968)

Instruktør: Stanley Kubrick 

Apollo 11 landede på månen i 1969, og rummet var dermed ikke længere helt uudforsket land for mennesket. Men allerede et år før, i 1968, begav Stanley Kubrick sig ud, hvor ingen andre tidligere havde været. Hans egen rumrejse, Rumrejsen 2001, var nemlig uhørt ambitiøs og et banebrydende teknisk mesterværk, der for altid ændrede måden, man laver film. Profetisk, foruroligende og forførende, Kubricks hovedværk holder stadig 100 procent.

 

District 9 (2009)

Instruktør: Neill Blomkamp

District 9 er en af de mest overraskende Sci Fi-film, jeg nogensinde har set. Neill Blomkamps rystende debutfilm fortæller historien om en ghetto i Sydafrikas Johannesborg. En ghetto bestående af menneskelignende rumvæsener fra det rumskib, der 25 år tidligere dukkede op over byen. Grådige virksomheder og regeringer bruger væsenerne som forsøgskaniner, og en embedsmand fanges midt i kaosset i ghettoen District 9. Det er apartheid om igen!

Sunshine (2007)

Instruktør: Danny Boyle

Solen mister sin glød, så nu er det temmelig koldt på Jorden. En gruppe forskere sendes på en selvmordsmission: De skal rejse langt ud i rummet, helt hen til solen. Når de kommer frem, skal de skyde en gigantiske atombombe på solen for på den måde at genstarte den. Ja, det lyder lidt spacy, men Sunshine er faktisk en rigtig god og medrivende omgang science fiction. Historien er skrevet af Alex Garland, manden bag blandt andet Ex Machina og Annihilation.

 

Blade Runner (1982)

Instruktør: Ridley Scott

Medvirkende: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young med flere

I sci fi-universet må Blade Runner regnes som et af de hellige moderskibe. Ridley Scott, manden bag Alien og Gladiator, instruerede den vilde, næsten psykedeliske fremtidsvision, der er Blade Runner. Harrison Ford spiller Deckard, en panser, der jagter menneskelignende robotter ude af kontrol. De såkaldte replicants. Selvom Blade Runner er futuristisk, er den også en stor hyldest til fortidens film noir-stil med lange skygger og farlige, forførende kvinder.

I 2017 fik Blade Runner langt om længe en efterfølger. Noget, der havde været på tale i flere årtier. Det blev ikke Ridley Scott, der skulle tage en svingom mere med replikanterne. I stedet gav han stafetten videre til canadiske Denis Villeneuve. Og instruktøren skuffede bestemt ikke. Blade Runner 2049 er en forrygende flot og ambitiøs film, som fik en flot modtagelse af anmelderne, men som alligevel skuffede ved billetlugerne. Underligt! Nå, men se den originale Blade Runner på Netflix og lej så dens efterfølger på din foretrukne on demand-tjeneste.

Blade Runner har mange år på bagen, men filmen har på ingen måde mistet sin aktualitet. Ridley Scotts Sci-Fi-mesterværk er stadig fantastisk, og i 2017 får den endelig, endelig, ENDELIG en efterfølger - godt nok instrureret af en anden instruktør, men stadig... Foto: Warner Bros.

 

The Prestige (2006)

Instruktør: Christopher Nolan

Foruden en vis lille trilogi om en maskeret hævner, har Nolan blandt andet også lavet filmperlen The PrestigeFilmen handler om to tryllekunstneres ekstreme kappestrid og om de voldsomme konsekvenser, det får for alle omkring dem. Fejende flot, vovet og begavet – The Prestige er Chistopher Nolan i en nøddeskal, og filmen er en af hans bedste hidtil. Den vilde kappestrid mellem Christan Bale og Hugh Jackmans karakterer er for vild!

Looper (2012)

Instruktør:  Rian Johnson

30 år ude i fremtiden er det ikke længere muligt at begå mord, uden at blive opdaget og fanget. Til gengæld har man udviklet tidsrejser. Derfor sender mafiaen de folk, som de vil have skaffet af vejen, 30 år tilbage i tiden, hvor særlige lejemordere, såkaldte Loopers, står klar til at gøre det beskidte arbejde. Looper er en meget intelligent og tankepirrende fremtidsfilm fra Rian Johnson, manden bag sidste års Star Wars: The Last Jedi.

Hop tilbage til oversigten over kategorier


Gys og spænding

Jeg har valgt at slå thrillere og gysere sammen i én kategori. Der er mange dårlige og ligegyldige gysere på Netflix, men der er også enkelte gode og effektive gemt i mængden. Dem har jeg taget med på listen. Det gælder også for thrillerne, hvor det faktisk står bedre til, både med de nyere film og en ældre klassiker, som alle fans af gys og spænding skal se.

 

Sininster (2012)

Instruktør: Scott Derrickson

Forfatteren Ellison Oswalt (Ethan Hawke) flytter sammen med sin familie ind i et gammelt hus. På loftet finder Ellison en papkasse med nogle gamle 8 mm-film, som han tror blot er hjemmevideoer. Da han ser filmene, viser det sig dog, at de er optagelser af grufulde mord begået i huset. Efter at forfatteren har set filmene, begynder der at ske klamme ting i huset, og Ellison må sande, at morderen fra filmene stadig huserer. Sinister er en solid gyser!

Lad den rette komme ind (2008)

Instruktør: Thomas Alfredson

Oskar er en stakkels knægt på 12. Han vokser op i en trist forstad til Stockholm. Oskar bliver mobbet og får tæsk, og hans forældre er fraværende. Livet bliver bedre, da Oskar møder pigen Eli, som også er en outsider. Foruden at være venneløs og småsær, er Eli også en vaskeægte vampyr, og det er ikke så dumt endda at være venner med sådan en. Lad den rette komme ind er et jättebra stykke svensk filmhåndværk, som blev amerikaniseret med en genindspilning i 2010.

Oldboy (2003)

Instruktør: Park Chan-wook

En mand vågner op i et fremmede rum. Rummet er låst. Ikke rart. Rummet bliver mandens celle de næste 15 år, hvor han holdes indespærret og kæmper for ikke at blive sindssyg. Da han endelig slipper ud, skal han selvfølgelig have hævn! Den ekstremt voldelige Oldboy er på rekordtid blevet kult i vesten, og filmen bærer vidnesbyrd om, at Sydkoreanske filminstruktører laver vildt mange gode film. Hold dig langt væk fra det elendige amerikanske remake.

 

The Thing (1982)

Instruktør: John Carpenter

I det iskolde Antarktis gør en gruppe forskere et besynderligt fund. Dybt nede i isen finder de en gigantisk flyvende tallerken, som de anslår har været der i mindst 100.000 år. Forskerne må sande, at der ombord på skibet gemte sig en ondskabsfuld livsform, som kan lægge Jorden øde, hvis ikke de gør noget for at stoppe det. John Carpenters The Thing har visse slægtsbånd med Alien, især følelsen af isolation, fare og kulde går gennem marv og ben.

Don’t Breathe (2016)

Instruktør: Fede Álvarez

Don’t Breathe er en af de mest intense og overraskende filmoplevelser, jeg har længe har haft. Den voldsomme historie handler om tre indbrudstyve i Detroit. De beslutter sig for at bryde ind hos en blind krigsveteran, som gemmer sine penge i huset. Det burde jo være en smal sag. Men desværre for dem har manden indrettet sit hus som en fæstning, og selvom han er blind, fejler hans andre sanser intet. Filmen bliver en klassisk katten-efter-musen thriller, og det fungerer!

 

IT (2017)

Instruktør: Andy Muschietti

Medvirkende: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgård, Jeremy Ray Taylor med flere

Stephen Kings klamme klovn Pennywise har sikker givet mange børn af 1990’erne mareridt. Efter at klovne pludselig har fået et kæmpe comeback, blev det besluttet, at den jævnt dårlige IT fra 1990 skulle genindspilles. Således fik vi IT anno 2017, en ikke vildt uhyggelig, men faktisk overraskende god skræmmefilm.

It er lavet med den samme kærlighed til tidsperioden (1980’erne) og formår at fortælle en historie om sammenhold lige så godt som i Netflix-serien Stranger Things. Som i serien handler også filmens historie om en gruppe unger, der er groft mobbet i skolen, er uden for sammenholdet og står på tærsklen til voksenlivet i en lille, søvnig by uden de store fremtidsperspektiver. Det hjælper også på sammenligningerne, at Finn Wolfhard, der spiller hovedrollen i Stranger Things, har en af de bærende roller i It.

Historien om de stakkels børn, der hjemsøges af den morderiske klovn i kloakken, blev så god en forretning, at en IT-film mere er på vej.

Klovnen Pennywise holder til i kloakkerne under byen Derry. Han spiller på sine ofres værste frygt, og han har ligget i dvale længe. Men nu er han klar til igen at terrorisere. Foto: Warner Bros.

 

Ondskabens hotel (1980)

Instruktør: Stanley Kubrick

Den uhyggeligste film, der nogensinde er lavet. Ja, det mener jeg faktisk! Stanley Kubricks Ondskabens hotel er et studie i suspense og karakterudvikling, og fra de første, hjemsøgende billeder af de trædækkede bjerge omkring Panorama Hotellet, er uhyggen skudt i gang – og Kubrick slipper os ikke ud af angsten, før rulleteksterne kører. Jack Nicholson er uforglemmelig som Jack Torrance.

Okja (2017)

Instruktør: Bong Joon-ho 

Hvordan er det egentlig, at svinekoteletterne i køledisken bliver til? Hvad gør vi, når klodens befolkningstal eksploderer, og der bliver stadigt flere munde at mætte? Er landbruget ondskabsfuldt? Netflix-filmen Okja stiller svære spørgsmål, og tør søge de hårde svar, i en eventyrlig og uhyggelig film om en pige og hendes genmodificerede supergris Okja. Okja er en eftertænksom og overraskende rørende film.

Kvinden i toget (2016)

Instruktør: Tate Taylor

Rachel (Emily Blunt) sørger over, at hendes mand er skredet fra hende. Rachel bor hos en veninde, hvor hun bestemt ikke længere er velkommen, og hun drikker heftigt. En dag vågner Rachel op med et hul i hukommelsen og blod på tøjet. Hun er nødt til at få styr på sin hukommelse, hvis hun ikke vil i fængsel. Kvinden i toget er dragende thriller med erotik og mystik. Den kan sammenlignes med Kvinden der forsvandt med Ben Affleck.

 

The Conjuring (2013)

Instruktør: James Wan

The Conjuring-universet er blevet udvandet i helt grotesk grad. Adskillige efterfølgere og spin offs udstiller filmfolkenes mangel på opfindsomhed og vilje til at malke et kendt navn, og det er selvfølgelig en kedelig tendens. Nå, men den første The Conjuring er faktisk en ret god og uhyggelig film om en clairvoyants forsøg på at hjælpe en familie, hvis hus er hjemsøgt af ondskabsfulde dæmoner. Vera Farmiga og Patrick Wilson drysser stjernestøv på rollelisten.

Eksorcisten (1973)

Instruktør: William Friedkin

Da den 12-årige pige Regan (Linda Blair) besættes af en dæmon, tilkalder hendes mor hjælp fra den katolske kirke. Hvad skal man ellers gøre? Kirken sender to præster, den usikre fader Karras (Jason Miller) og den vise fader Merrin (Max Von Sydow). De to præster får deres sag for mod den grovmundende dæmon, der tvinger den stakkels pige til blandt andet at pisse på gulvet og onanere med et krucifiks. Eksorcisten er en af de helt store, uundgåelige gyserklassikere.


Gerald’s Game (2017)

Instruktør: Mike Flanagan

Medvirkende: Carla Gugino, Bruce Greenwood med flere

Man kan ikke fodre mange svin med gode filmatiseringer af Stephen King-romaner. Der er faktisk virkelig mange elendige eksempler på King på det store lærred. Men Geralds Gameer undtagelsen for reglen om, at King på film skal stinke som en svinestald. Det er undtagelsen, vi har ventet på! Nu lever håbet om, at vi kan komme til at se flere gode, uhyggelige film baseret på Kings værker.

Filmen handler om et ægtepar med alvorlige skår i forholdet. De tager i sommerhus og prøver at krydre sexlivet med håndjern. Da manden får et hjertestop og falder død om, går det op for den stakkels kvinde, at hun er lænket til sengen i et hus ude på landet, langt væk fra naboer, og ingen ved, hun er der. Gulp!

Gerald’s Game er et glimrende psykologisk spil mellem en kuet kvinde og hendes tyranniske og dominerende mand. Filmen er ikke for sarte sjæle, og man bliver virkelig smittet af den panik, der gennemsyrer kvindens krop og sjæl, da det går op for hende, hvor håbløs hendes situation egentlig er.

Hop tilbage til oversigten over kategorier

Lænket til sengen i et hus langt ude på landet med en død mand liggende for fanden af sengen. Det er en træls situation, vores hovedperson befinder sig i i filmen Geralds Game. Foto: Netflix

 

Historiske film

Hvem elsker ikke en film, der foregår i de gode, gamle dage? Og dem er der faktisk overraskende mange af på Netflix. Jeg har udvalgt en bred vifte af gode film indenfor både action, drama og spænding. Oprørsledere, slaver som gladiatorer, store opdagelsesrejsende og selvfølgelig et par film eller tre om Anden Verdenskrig . I denne kategori gemmer der sig altså rigtig mange gode film. Glæd dig.

 

The Lost City of Z (2017)

Instruktør: James Gray

Der var mange gode film i 2017. Mange film, der fik masser af omtale. Og så var der de gode film, der gik under radaren hos både anmeldere og publikum. Og The Lost City of Z er en af de allerbedste oversete film. Den handler om den engelske opdagelsesrejsende Sir Percy Fawcett og hans søgen efter en forsvunden by i Amazones jungle. Storslået, smuk og mystisk, The Lost City of Z er et vaskeægte eventyr, som alt for få fik set. Nu har du chancen!

Barry Lyndon (1975)

Instruktør: Stanley Kubrick 

Stanley Kubricks ambition var at lave verdens bedste film om Napoleons liv. Filmskaberen brugte tusindvis af timer på at forberede sin film, men i sidste ende blev den aldrig til noget. Det var dog ikke helt skønne spildte kræfter, for i stedet lavede han den svært undervurderede Barry Lyndon om en britisk svindlers vej fra fattigdom til ambitiøs og skruppelløs aristokrat. Filmen er et kunststykke af overdådig scenografi og detaljerede, tidstro kostumer.

 

Schindlers List (1993)

Instruktør: Steven Spielberg

Steven Spielberg står bag to af de bedste film om 2. Verdenskrig. Saving Private Ryan og selvfølgelig den umanerligt barske Schindlers liste. Liam Neeson giver sit livs præstation som opportunisten Oscar Schindler, der bruger jøder som billig arbejdskraft på sin fabrik i Krakow. Da nazismens brutalitet for alvor går op for ham, begynder han at tænke på, hvordan han kan redde dem, han før dårligt nok så som mennesker. Ralph Fiennes’ Amon Göth fryser blodet til is!

Der Untergang (2004)

Instruktør: Oliver Hirschbiegel

Der er mange film om Anden Verdenskrig, men ingen kommer så tæt på Hitler som den brutale tyske film Der Untergang. En film, som din lærer sikkert viste i tysktimerne. Det ambitiøse drama skildrer de sidste dage og timer af førerens liv, hvor han skifter mellem vanvittig selvsikkerhed og selvbebrejdelser. Bruno Ganz er manisk i den umulige rolle som Hitler, og stik mod alle forventninger viser han i små glimt, at Hitler også kunne være et menneske.

Dunkirk (2017)

Instruktør: Christopher Nolan

Christopher Nolan har i efterhånden snart 20 år instrueret film af allerhøjeste kvalitet. Han er især kendt for sin Batman-trilogi og film som Inception og Interstellar. Altså science fiction film med masser af plads til kreativitet og tyngdekraftsbøjning ad libitum. Den slags fjollerier er der ikke plads til i Dunkirk, instruktørens hæsblæsende film om den mirakuløse evakuering af soldaterne ved Dunkerque under 2. Verdenskrig. Super stram og velfortalt drama.

 

Gladiator (2000)

Instruktør: Ridley Scott 

”My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the armies of the north…” ja, I kender rumlen, for alle har jo fanden set Gladiator. Ridley Scotts Oscarvindende storfilm kickstartede Hollywoods fascination af antikken, og samtidig sendte filmen Russel Crowe lige lukt op i skuespillernes stjernehimmel, hvor han siddet lige siden. Gladiator er storslået, hæsblæsende, historisk ukorrekt og vigtigst af alt mægtig flot. Og så er Connie Nielsen jo med…

Braveheart (1995)

Instruktør: Mel Gibson

Mel Gibsons episke epos om det skotske nationalklenodie William Wallace hører til blandt de mest historisk ukorrekt film nogensinde. Gibson tog sig abnormt mange kunstneriske friheder med historiske fakta, men resultatet blev også en flot og storslået film, som ikke fik mange fans i de støvede kredse af historielektorer, men til gengæld bjergtog en verden af mindre faktakritiske filmfans. FREEDOM!!!

Hop tilbage til oversigten over kategorier

 

Klassikere

Rehmeiers Moviebox elsker filmklassikerne. I hvert fald mange af dem. Netflix elsker dem ikke i helt så høj grad. Det er i hvert fald langt fra den bristefærdige underkategori. Nå, men det er okay, for der er trods alt blevet plads til flere gode på Flix’en. Så tag med tilbage i tiden og nyd blandt andet en klassiker med en ung Clint Eastwood, en brandvarm Al Pacino og en uhyggelig thriller med Orson Wells.

 

GoodFellas (1990)

Instruktør: Martin Scorsese

Medvirkende: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci med flere

Med GoodFellas viste Martin Scorsese mafiaens mænd som mænd, men som mænd, man gerne ville lære at kende – og drikke sig fuld med. Som sjove mænd, men stadig som forbrydere. Men Scorsese gør sig alligevel ikke helt skyldig i at romantisere mafiaen, for med den geniale GoodFellas perfektionerede han nemlig den læresætning, han allerede havde taget hul på med Raging Bull og som han senere videreførte i film som Casino og The Wolf of Wall StreetHøjt at flyve, dybt af falde.

Det er historie så gammel som Ikaros, der fløj for tæt på solen. Når man bliver for kæphøj, for stor og for udødelig, så rammer man gulvet endnu hårdere, når man falder. Det gør Henry Hill (Ray Liotta) og hans venner Jimmy Conway (Robert De Niro) og Tommy DeVito (Joe Pesci), efter de har nået toppen af New Yorks underverden med skånselsløs vold og foragt for alle andre end dem selv.

Robert De Niro og Ray Liotta i GoodFellas. De Niro har lavet i alt 8 film sammen med instruktør Martin Scorsese. Foto: Warner Bros.

 

Dirty Harry (1971)

Instruktør: Don Siegel

”Do you feel lucky, punk?” Clint Eastwoods image som alletiders benhårde machomand kan i høj grad tilskrives rollen som den kompromisløse panser Dirty Harry i filmserien af samme navn. Den første film er fra en tid, hvor man skubbede til græserne for, hvor meget filmvold publikum kunne udsættes for, og Dirty Harry var ved premieren ret kontroversiel. I dag er den kult og anerkendt som en vigtig film.

Patton (1970)

Instruktør: Franklin J. Schaffner

General George Patton, kendt som pansergeneralen, er en af USA’s mest ikoniske militærmænd i landets krigsliderlige historie. Under 2. Verdenskrig anførte han panserlegioner i på Europas slagmarker, og hans uortodokse stil gjorde ham til en legende. George C. Scott vandt en Oscar for sit fantastiske portræt af pansergeneral i Patton. Filmen, der er skrevet af Francis Ford Coppola, er meget berømt for sin åbningsscene, hvor Patton holder tale for sine mænd.

A Clockwork Orange (1971)

Instruktør: Stanley Kubrick

Han stepper og danser. Han plyndrer og voldtager. Han prygler og hærger. Ja, unge Alex De Large er ikke en mand, der keder sig. Det altoverskyggende tema i Stanley Kubricks rystende mesterværk A Clockwork Orange er vold. Vold som et middel, borgerne bruger til at terrorisere hinanden. Men også som et værktøj, magthaverne anvender, når de vil styre borgerne. Kubricks klassiker er en af hans mest kontroversielle film, og instruktøren modtog adskillige dødstrusler på grund af filmen.

 

Cool Hand Luke (1967)

Instruktør: Stuart Rosenberg

Paul Newman var definitionen af cool. En maskulin machomand af den gamle skole, en kvindebedårer og slagsbror, en hård bisse indhyllet i mystik. Rollen i fængselsklassikeren Cool Hand Luke er en af Newmans mest ikoniske. Han spiller en hærdet krigsveteran, der dømmes til at afsone to år bag tremmer. Der kræves kæft trit og retning, og den slags bøjer Luke sig ikke for! Filmen følger hans kamp for retfærdighed i fængslet, og det er en vild kamp!

Das Boot (1981)

Instruktør: Wolfgang Petersen

Få ting er mere klaustrofobiske end ubåde, og tanken om at være fanget i bugen på sådan et uhyre, langt under havets overflade, er nok til at give de fleste myrekryb – allerede inden sagen om den gale Raket-Madsen og den parterede svenske journalist Kim Wall. Klassikeren Das Boot følger en tysk ubådsbesætnings desperate kamp for overlevelse, og det er slet ikke svært at fatte sympati med tyskerne – selvom de jo er de onde i verden!

Sophie’s Choice (1982)

Instruktør: Alan J. Pakula

Meryl Streep er det tætteste, Amerika kommer på en dronning. Fru Streep har gennem 40 år leveret den ene pragtrolle efter den anden. For mig er rollen som Sophie i Sophie’s Choice hendes bedste. Stakkels Sophie er polsk flygtning, der har overlevet holocaust, er kommet til USA og har fundet kærligheden på ny. Men hendes liv er hårdt, for hun er plaget af skyldfølelse, og hendes kærlighedsliv er heller ikke en dans på roser. Streep er magisk!

 

Politiets blinde øje (1958)

Instruktør: Orson Wells

Orson Wells er en mytisk personlighed i filmbranchen. Den legendariske filmmager skrev, instruerede og spillede hovedrollen i Citizen Kane, da han var 25. Men han skabte også andre film. Blandt andet Poltiets blinde øje (Touch of Evil), hvor Wells spiller bundkorrupt politimand. Filmen foregår i en lille flække på grænsen mellem USA og Mexico, og korruption og vold er hverdagskost for både politi, forbrydere og almindelige borgere i byen. Storslået, klassisk film-noir af en stor mester.

Trainspotting (1996)

Instruktør: Danny Boyle

”Choose Life”. Det bliver ikke meget mere ikonisk end den episke åbningsmonolog, Ewan McGregors Renton karakter fyrer af i Trainspotting, Danny Boyles rå og barske fortælling om en gruppe narkomaner i 1990’ernes Skotland. Filmen er en af de helt store kultklassikere, kendt for både de sjove billeder (Renton, der dykker ned i et lokum), men også de klamme, uforglemmelige billeder (den døde Baby Dawn i loftet). Trainspotting fik en skrækkeligt skuffende efterfølger sidste år.

To Kill a Mockingbird (1962)

Instruktør: Robert Mulligan

Filmatiseringen af USA’s måske mest elskede roman. Harper Lees To Kill a Mockingbird, hvor en idealistisk, god advokat må forsvare en sort mands liv. Den klassiske fortælling byder på både bristede illusioner, nedbrudte fordomme og ægte heltemod. Gregory Peck er uforglemmelig i hovedrollen som den heltemodige forsvarsadvokat Atticus Finch. Selv mere end 50 år senere holder filmen stadig.

 

The Godfather (1972)

Instruktør: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppolas episke fortælling om familien Corleones storhed og fald er af mange anerkendt som den bedste film nogensinde. Instruktøren ville vise, at mafiaens mænd ikke blot er forbrydere, men også ægtemænd, fædre og sønner, og faktisk er The Godfather i høj grad et familieportræt – men af en ganske anderledes familie, end man var vant til. Marlon Brandos rolle som familieoverhoved gik over i historien.

The Godfather Part II (1974)

Instruktør: Francis Ford Coppola

Efter den enorme succes med The Godfather hvilede der et fuldstændig urimeligt tungt forventningspres på Francis Ford Coppolas unge skuldre, da han i 1974 skulle lave en opfølger til den store gangsterfilm. På trods af alle odds lykkedes det faktisk for Coppola at lave en endnu større og endnu mere ambitiøs film med Part II, hvor vi blandt andet følger den unge Don Corleone, spillet af en ung Robert De Niro. Lige så god som den første? Døm selv!

 

Tilbage til fremtiden (1985)

Instruktør: Robert Zemeckis

Medvirkende: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson med flere

Er der noget meget mere 80’er-agtigt end Michael J. Fox og Tilbage til fremtiden? Marty McFly er en rask knægt fra Californien, og da han bliver sendt tilbage i tiden af sin gamle professor-vens nye tidsmaskine, en heftigt modificeret DeLorean (en af de værste møgbiler, der nogensinde er lavet), må Marty finde en måde at vende tilbage til fremtiden. Altså nutiden. I 1985. Fortiden i vores nutid. 2018. Bare se filmen og lade være med at stille spørgsmål!

Instruktør Zemeckis fulgte op med to efterfølgere, der blev store succeser, selvom de ikke var lige så gode som den første. Michael J. Fox blev diagnosticeret med Parkinsonsyge i 1991. Da var han blot 29 år gammel. Hans sygdom er skyld i, at han måtte indstille sin aktive karriere i en tragisk ung alder, men heldigvis nåede han at være med i Tilbage til fremtiden-filmene .

Hop tilbage til oversigten over kategorier

Marty McFly og Doc ser temmelig forbløffede ud over det, de har præsteret med deres tidsrejse. Foto: Universal Pictures.

 

Biografiske film

“Baseret på en virkelig historie”. Selv en fem-årig ved, at det sluges med et helt saltkar, når en film åbner med ordene om, at den skam er ægte nok. Men det betyder ikke, at filmene ikke kan være gode, blot fordi man twister fakta en smule i underholdningens navn. Her har jeg fundet nogle film, som alle er baseret på virkelige personer, der har gjort et eller andet specielt, som gør deres historie værd at fortælle.

 

Malcolm X (1992)

Instruktør: Spike Lee

Malcom X var en ekstremt kriger i kampen for lige rettigheder for sorte i USA. Han døde i den kamp i den tragisk tidlige alder af 39 år. Inden da nåede han at leve et fascinerende liv, hvor hans syn på racekampen i USA ændrede sig flere gange, som han sad i fængsel, rejste, stiftede familie og mødte mennesker. Den lange, ekstreme fortælling er instrueret af Spike Lee og har Denzel Washington i hovedrollen som Malcom X. En flot, vigtig og stor film om en vigtig mand.

La Vie en Rose (2007)

Instruktør: Olivier Dahan

En af de mest karakteristiske sangstemmer nogensinde tilhørte franske Édith Piaf, “Den lille spurv”. Hun voksede op på gaderne i Paris, da hendes forældre kylede hende ud af hjemmet. Piaf kunne enten prostituere sig i et af byens kulørte kvarterer, eller hun kunne satse på sin fantastiske sangstemme som levevej. Hun valgte det sidste, og Marion Cotillard vandt Oscaren for bedste kvindelige hovedrolle for sin portræt af den psykisk ustabile sanger.

Into the Wild (2007)

Instruktør: Sean Penn

Christopher McCandless kom fra et privilegeret og tryg middelklasses hjem. Han var dygtig i skolen, og alle forudså, at han skulle ud og skabe sig en god karriere. Men den unge mand havde andre planer. Han ville ud i vildmarken og leve sine dage i naturen. Og der endte han også sit liv. I en alder af 24. Den vilde historie er smukt fortalt i filmen Into the Wild, som er instrueret af Sean Penn. Emile Hirsch spiller hovedrollen som Christopher McCandless.

 

Captain Phillips (2013)

Instruktør: Paul Greengrass

Instruktør Paul Grengrass er en mester til at filmatisere virkelige og dramatiske hændelser. Det har han gjort med Bloody Sunday, United 93 og med 22. juli om massakren på Utøya. Og så står han selvfølgelig bag Captain Phillips, den dramatiske historie om et skib fra Mærsk, der blev kapret af pirater ud for Somalias kyst. Hyggelige Tom Hanks spiller titelrollen, og han er som født til at portrættere den uselviske skibskaptajn. Flot og medrivende film.

The Social Network (2010)

Instruktør: David Fincher

Jeg var meget kritisk, da jeg første gange hørte, at der skulle laves en film om Facebooks far, Mark Zuckerberg. Manden var jo fanden kun 26 på daværende tidspunkt. Tidligt nok at udødeliggøre ham! Men The Social Network blev en fremragende film, der langt fra tegner et glitrende glansbillede af Zuckerberg. Finchers film har hjerte og sans for drama, men også nosser, til at vise, at en magtfuld mand kan være en kæmpeidiot.

Hop tilbage til oversigten over kategorier

 

Romantiske (men ikke kedelige) film

Med fare for at blive stemplet som sexistisk har jeg lavet denne kategori med film, som måske nok mest henvender sig til damerne, når det er deres tur til at vælge film. Men piger, I måske selvfølgelig også slå jer løs i action og sci fi-kategorien, hvis det er der, I får øje på den rette film. Nå, men her er der romantiske dramaer, som jeg garanterer stadig har masser af substans i form af gode historier og godt skuespil. Også selvom de i en eller anden grad må kaldes romantiske…

 

Stolthed og fordom (2005)

Instruktør: Joe Wright 

Kiera Knightley har været en superstjerne i mange år efterhånden, og utroligt nok har Joe Wrights (Darkest Hour) Stolthed og fordom allerede 13 år bag. Knightley spiller den klassiske rolle som den forelskede Elizabeth Bennet, der falder for den flotte Mr. Darcy. Stolthed og fordom er en flot filmatisering af Jane Austens hovedværk, og selvom den er lidt til den tøsede side, er det faktisk muligt at komme igennem den uden at himle for meget med øjnene.

Up in the Air (2009)

Instruktør: Jason Reitman

At rejse er at leve, siges det. Men i filmen Up in the Air er Ryans (George Clooney) tilværelse som omrejsende forretningsmand ikke et misundelsesværdigt liv. Han tilbringer sin tid i flyvemaskiner og på hotelværelser og er på alle måder rodløs. Indtil han møder den ligesindede Alex (Vera Farmiga), som han forelsker sig i. Up in the Air er en fin og eftertænksom romantisk fortælling. Der er gnist og kemi mellem Clooney og Farmiga som de ensomme arbejdsnarkomaner.

Brokeback Mountain (2005)

Instruktør: Ang Lee

Jeg har flere gange før skrevet det på denne blog, men vi tager den én gang til for Prins Knud: Det er kulsort, at Brokeback Mountain ikke vandt Oscaren for bedste pris. En pris, der i stedet gik den til ulideligt forudsigelige og forsigtige Crash. Brokeback Mountain er på alle måder en fantastisk film. Billederne er smukke. Musikken autentisk. Skuespillet er af højeste kaliber. Og historien om den forbudte og undertrykte kærlighed mellem hovedpersonerne er uforglemmelig. Fantastisk film!

 

Volver (2006)

Instruktør: Pedro Almodovar 

Den spanske filminstruktør Pedro Almodovar elsker at fortælle om stærke kvinder. Stort set alle hans film handler om kvinder, der udviser handlekraft for at hjælpe sig selv eller andre, og Volver er ingen undtagelse. Penelope Cruz var fuldt fortjent nomineret til Oscaren for bedste kvindelige hovedrolle for sit portræt af Raimunda. En stærk og selvstændig kvinde, der må skille sig af med en mand eller to for at få styr på sit og sin datters liv. Volver sprudler af liv, varme, uhygge og romantik.

Evigt solskin i et pletfrit sind (2004)

Instruktør:Michel Gondry

I en nær fremtid er det muligt at slette bestemt minder fra hukommelsen – og dermed minderne om bestemte personer. Det lyder som en opskrift på katastrofe og knuste hjerter, og det bliver det selvfølgelig også i den bittersøde Evigt solskin i et pletfrit sind, hvor komikeren Jim Carrey spiller en rolle, som ligger et stykke fra det, de fleste ellers kender ham for. Dyb og dybt filosofiske kærlighedsfilm med flot skuespil af også Kirsten Dunst og Kate Winslet.

 

Carol (2015)

Instruktør: Todd Haynes

Medvirkende: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy med flere

Australske Cate Blanchett er en af nyere tids dygtigste skuespillerinder. I en alder af 49 år har hun to gange vundet en Oscar, tre Golden Globes og et hav af andre priser for sine roller i en perlerække af flotte og anmelderroste film. Cate Blanchett er også den helt rigtige til hovedrollen i en film så vigtig som Carol.

Året er 1952, og Carol (Cate Blanchett) har tilsyneladende det hele. Penge, sikkerhed, frihed, en flot mand og en dejlig datter. Men seksuelt er hun frustreret, for hun elsker ikke sin mand, og det er ikke helt hemmeligt, at hun godt kan lide kvinder. En dag møder hun den usikre unge butiksekspedient Therese Belivet (Rooney Mara), og de to kvinder finder i hinanden en glæde og appetit på livet, som de ikke har haft før. Men det er ikke uden konsekvenser, for Carols mand truer med at tage deres fælles datter fra Carol og sørge for, at pigen ikke kommer til at se sin mor igen.

Cate Blanchett og Rooney Mara var begge nomineret til Oscars for deres roller i Carol, men ingen af dem vandt. Blanchett tabte til Brie Larson i Room, og Mara til Alicia Vikander i den danske pige. Foto: Scanbox Entrertainment.

 

The Lobster (2015)

Instruktør: Yorgos Lanthimos

Er du til romantik med et (bizart) twist? Er svaret ja, er jeg sikker på, The Lobster er noget for dig. Den originale historie handler om en verden, hvor det ikke er tilladt at være alene. Da David (Colin Farrell) bliver single, skal han tjekke ind på et hotel sammen med andre enlige. De har 45 dage til at finde kærligheden, ellers bliver de forvandlet til dyr, jaget i skoven og dræbt. Men måske David finder kærligheden på en anden måde, end det var planen?

Lyset i havet (2016)

Instruktør: Derek Cianfrance

Michael Fassbender er gift med Alicia Vikander (heldige satan(er)). I filmatiseringen af romanen Lyset i havet danner de to skuespillere også par. Historien handler om fyrpasseren Tom (Fassbender), der gifter sig med den unge og livlige Isabel (Vikander). De lever en lykkelig, isoleret tilværelse på fyret, men tragedien rammer, da det står klart, at de ikke kan få børn. Da en robåd med et spædbarn en dag skylles på land ved deres fyrtårn, træffer de en skæbnesvanger beslutning…

Lost in Translation (2003)

Instruktør: Sofia Coppola

Sofia Coppola er datter af instruktørlegenden Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now). Navnet Coppola forpligter, og med Lost in Translation viste Sofia sig værdig til navnet! Den skæve og atypiske romantiske komedie handler om den livstrætte skuespiller Bob (Bill Murray) og den unge, usikre Charlotte (Scarlett Johansson). De to mødes i Tokyo, hvor de på trods af aldersforskellen udvikler et venskab. Et venskab, der måske kan blive til mere…

Hop tilbage til oversigten over kategorier

 

Film til tømmermænd

Blev det sent i går? Var det vådt? Virker cola og chips ikke? Det skyldes formentlig, at du endnu ikke har sat en film på. Det hjælper altid mig, hvis jeg har ondt i håret. Her har jeg fundet fem film, som er sikre go to-valg for mig til dagen derpå. Det skal siges, at der også her er tale om gode film, som altså også sagtens kan ses, hvis du er på toppen. Hvis du leder efter noget rigtig skrammel, kan jeg henvise dig til min “Dårlige film Netflix du SKAL se” vol. 1 og vol. 2. Men det er på eget ansvar…

 

Due Date (2010)

Instruktør: Todd Phillips

Manden med det umulige efternavn, Galifianakis blev alles helt efter hans rolle som den überkiksede Alan i Tømmermænd i Vegas, og kort tid efter den monstersucces stødte han sammen med selveste Robert Downey Jr. i den sjove komedie Due Date, hvor Galifianakis karakter, Ethan Tremblay, truer med at forhindre Downey Jr.’s Peter i at være med til dennes første barns fødsel. Det bliver startskuddet til et temmelig umage venskab og nogle vilde oplevelser tværs over USA.

Dum & dummere (1994)

Instruktør: Peter og Bobby Farrelly 

Hvilken karakter forbinder du allermest med Jim Carrey? Bruce den almægtige? Ace Ventura? Gækkeren (næppe)? For mit vedkommende vil manden med de tusinde ansigter altid hænge mest sammen med Lloyd Christmas fra klassikeren Dum & dummere fra 1994. Der rejser Lloyd og hans kammerat Harry (Jeff Daniels) til Aspen for at aflevere en kuffert til en kvinde, som Lloyd har forelsket sig i. Det bliver en uforglemmelig tur for de to idioter i en af 90’ernes sjoveste film.

Zombieland (2009)

Instruktør: Ruben Fleischer

Alle elsker Zombieland, gyserkomedien med nørdede Jesse Eisenberg, lækre Emma Stone, og naturligvis det bløde handyr Woody Harrelson. Filmen er en skøn parodi på den fortærskede zombiegenre, og særlig underholdende er de mange regler Eisenbergs karakter opstiller for sig selv og sælger som den ufejlbarlige guide til at overleve ragnarok. Zombieland blev et stort gennembrud for både Eisenberg og Stone, og lige nu arbejder hele holdet bag filmen på efterfølger. Det er fedt!

 

Rogue Nation (2015)

Instruktør: Christopher McQuarrie

Ethan Hunt (Tom Cruise) kommer på sporet af et internationalt syndikat af luskede agenter, som arbejder efter deres helt egen dagsorden. Lyder det bekendt? Tja, Rogue Nation genopfinder ikke den dybe tallerken, men leverer god, gedigen og uprætentiøs actionunderholdning. Jeg har ikke set den nyeste film i serien, Fallout, men jeg har set de andre, og af dem er Rogue Nation med afstand den bedste. Ethan Hunt er bare for sej, og det samme er Mission Impossible.

Hot Fuzz (2007)

Instruktør: Edgar Wright

Hot Fuzz er mellemste barn i Three Flavour Cornetto-søskendeflokken som også består af Shaun of the Dead og The World’s End. I Hot Fuzz bliver den dygtige og pligtopfyldende London-panser Nicholas Angel (Simon Pegg) forflyttet fra hovedstaden og til en søvnig landsby, da han får sine kollegaer i London til at se dårlige ud. For den opmærksomme betjent er det dog let at se, at der foregår noget uldent i landsbyen, hvor folk dør som fluer…

Hop tilbage til oversigten over kategorier

 

 

Kommentarer: