Winter’s Bone (2010)


Jennifer Lawrence fik sit gennembrud med rollen som en ung kvinde, der må redde dagen og opspore sin far, da han forsvinder og efterlader familien med gæld.

Filmen er en barsk og intens fortælling om stort ansvar på et ungt menneskes skuldre, og Jennifer Lawrence blev i en alder af blot 20 år nomineret til Oscar for bedste kvindelige hovedrolle

Winter’s Bone (2010)

Instruktør
Debra Granik
Medvirkende
Jennifer Lawrence (Ree), John Hawkes (Teardrop), Kevin Breznahan (Little Arthur) med flere
Cinematografi
Michael McDonough
Spilletid
100 minutter
Sprog
Engelsk

 

Det store break

Anbefaling: Hun er i dag en af Hollywoods absolut største stjerner, blandt andet takket være roller i film som The Hunger Games, X-Men og American Hustle, men allerede i 2010 bragede Jennifer Lawrence igennem på den store scene. Som blot 20-årig blev hun som en af de yngste nogensinde nomineret til en Oscar for bedste kvindelige biorolle i filmen Winter’s Bone.

I en af årets bedste film, imponerede hun alt og alle med sin modenhed og flair for drama, og det endda i en meget svær rolle. Winter’s Bone er en film, der tryllebinder fra start fløjt og først giver slip, når rulleteksterne kører, hvilket ikke mindst skyldes kompromisløst skuespil fra Jennifer Lawrence og John Hawkes, der begge stråler i det nærværende og medrivende drama.

Selvom hun har et hjerte af guld, kan Ree ikke vise sine følelser. Hun er nødt til at være hård, for hele familiens skæbne afhænger af hende. Foto: Miracle Film Distribution.

 

Lille pige med stort ansvar

 Den 17-årige Ree Dolly (Jennifer Lawrence) bor langt ude på bøhlandet med sin lillebror, lillesøster og psykisk handicappede mor. Hendes upålidelige far ernærer sig ved at fremstille amfetamin, men det er længe siden, at familien har set ham. En dag kommer en politimand og fortæller Ree, at familien vil blive smidt ud af deres sølle skur af et hus, hvis ikke faderen dukker op i retten inden for få dage. Han har brugt deres hus som kaution, og hvis han ikke dukker op, vil de blive sat på gaden.

Ree bærer et stort ansvar på sine unge skuldre, og hun er bestemt ikke typen, der stikker op for bollemælk, så hun begiver sig ud for at finde faderen ved at lede blandt hans suspekte venner i det bjergrige område, familien bor i. Det fører hende på kollisionskurs med nogle meget farlige og skruppelløse mennesker, og Ree får brug for den modvillige hjælp, hendes onkel Teardrop (John Hawkes) giver hende, hvis hun vil finde sin far og stille ham til ansvar.

 

Ree Dolly er ingen dukke

Unge Ree befinder sig en lorte situation, og man får med det samme medlidenhed med hende. Instruktør Debra Granik slår hurtigt i filmen fast, at Ree er en god pige, der med ømhed og kærlighed tager sig af sine søskende og sin mor, og selvom hun insisterer på, at lillebror og lillesøster skal gå i skole, forbereder hun dem alligevel på, at livet er hårdt og sørger for, at de lærer nogle elementære overlevelses teknikker til livet i ødemarken.

Der er ingen, eller i bedste fald blot meget lidt, venlighed at finde hos naboerne i det øde område i det amerikanske midt-vest, hvor alle er sig selv nærmest. Lokalsamfundet er befolket med pushere og tyvknægte, og Ree, der drømmer om en bedre tilværelse for sig selv og sin familie, er som en sejlivet rose plantet i en svinesti.

Jennifer Lawrence stråler i den svære rolle som en rigtig hverdagshelt. Ree er snavset og bor i usselt hus, men hun har langt mere hjerte og moralsk karakter end nogen andre i filmen. Hun er jordnær, ofte bange og aldrig uovervindelig, og Jennifer Lawrence giver karakten Ree masser af troværdighed og sjæl og bliver en utraditionel, men tiltalende, heltinde.

 

Da politiet giver Ree besked om, at hendes far er stukket af fra både og sin gæld, er det op til hende at opspore ham. Miracle Film Distribution.

 

Bundsolidt drama

Winter’s Bone er barsk film, for Ree finder ganske vist sin far, men hun finder ham ikke på den måde, hun havde håbet på, og i løbet af sin søgen, må hun kaste den sidste rest af barndom fra sig, og det sker, uden at hun har tid til at stoppe op og spekulere nærmere over, hvad det egentlig er, hun giver afkald på.

Filmen er ikke socialrealistisk i sit udtryk eller fortællerform, men den skildrer en verden, der, for mange unge mennesker rundt om på kloden, nok ikke ligger så langt fra virkeligheden. En hverdag uden de store fremtidsudsigter, men Winter’s Bone er ikke en melodramatisk fortælling om en pige, opgivet af samfundet.

Det er en sært opmuntrende historie om familie og ansvar og om at gøre det anstændige for andre, selvom det er hårdt og farligt for en selv, og når sådan en historie fortælles så medrivende og med så meget selvsikkerhed, som det er tilfældet i Winter’s Bone, gør det ikke noget, at filmen ikke ligefrem genopfinder drama-genren. Den viser i stedet, hvorfor netop den genre bare er den stærkeste i filmens verden.

Som mange andre unge i USA, der står uden de store muligheder, overvejer Ree også at melde sig til militæret. Foto: Miracle Film Distribution.

 

 

Kommentarer: