Wild Tales (2014)


Raseriet og vreden slippes løs med tragiske og komiske følger i den argentinske film Wild Tales, der fortæller seks enkeltstående historier om folk, der får nok.

Det er en fremragende og meget underholdende film om folk, der beslutter sig ikke at vende den anden kind til, og flere af situationerne kan mange sikkert nikke genkendende til.

Wild Tales (2014)

Instruktør
Damián Szifron
Manuskript
Damián Szifron
Medvirkende
Ricardo Darín (Simon Fischer), Érica Rivas (Romina), Oscar Martínez (Mauricio) med flere
Spilletid
122 minutter
Sprog
Spansk
Originaltitel
Relatos salvajes

 

Just let go!

Anbefaling: Hvor må det dog være befriende at give slip og gå lidt amok. Bare en gang i mellem. I vores pæne og kedeligt civiliserede samfund er vi programmeret til at vende den anden kind til og finde os i rigtig meget lort. Det er sikkert godt, for ellers livet nok være lidt for farligt.

Men tænk bare, hvor dejligt det ville være at lægge en lort på forruden af en bil, hvis fører har opført sig som, tja, lort, i trafikken. Eller gribe til kamp mod nogle af alle de mange skrankepaver man møder på sin vej i systemet. Eller gå lidt amok på ens partner, der har været utro.

Den geniale og chokerende Wild Tales fortæller ikke bare én, men seks historier om rasende mennesker, der ikke blot dvæler ved de søde tanker om hævn, men som rent faktisk gør noget ved det. Det er voldelige og absurde historier, filmen hedder trods alt Wild Tales, og det er vigtigst af alt skide underholdende at se på.

Det er altså ikke kun Game of Thrones, der kan præstere et "red wedding". I Wild Tales koster historien om brylluppet godt nok ikke menneskeliv, men det går stadig meget vildt for sig, da bruden afslører sin nye mand i at være hende utro. Foto: Scanbox Entertainment.

 

Pres mig ikke over evne

Passagerene på et fly finder ud af, at de alle sammen kender en mand ved navn Pasternak (ja, det hedder han). Det går op for dem, at de alle sammen har behandlet den uheldige Pasternak ad helvede til og været med til at gøre hans liv til et mareridt. Ærgerligt for dem er det, at Pasternak har taget kontrol over flyet, der begynder at tabe højde.

En led og ubehøvlet lånehaj gør stop ved en lille restaurant på en øde landevej. Han er grov over for den stakkels servitrice, der kender ham som et dumt svin og som en mand, der har været med til at ødelægge hendes familie. Hendes kollega i køkkenet, en hærdet gammel kone med en plettet straffeattest, foreslår, at de putter rottegift i mandens mad.

En karlsmart i en hurtig Audi råber ”abehjerne” efter en bonderøv i en sløv bil på en øde landevej. Senere indhenter bonderøven karlsmarten, og knytnæveslag, tis og puha flyver snart gennem luften.

En sprængningsekspert får mere end én parkeringsbøde og sin bil bugseret væk flere gange. Da han klager, møder han kun ubehøvlede skrankepaver og hån på sin vej. Manden planlægger at lade sin bil ”tage til fange” en sidste gang.

En forkælet søn af en rigmand kører en gravid kvinde ned i sin brandert og stikker af. Knægtens far forsøger at redde ham, og snart forsøger alle at flå rigmanden for penge ved at hjælpe med at holde sønnen væk fra tremmehuset.

Under en overdådig bryllupsfest opdager bruden, at hendes nye ægtemand har været hende utro. Og frillen er endda med til festen! Bruden beslutter sig for at lade gommen smage sin egen medicin. Og kyler desuden den smukke elskerinde ind i et spejl.

Det er næsten kun Grand Theft Auto, der kan prale af bedre Road Rage end det, der udfolder sig i Wild Tales. Og i GTA kan man trods alt ikke skide på andre folks biler. Foto: Scanbox Entertainment.

 

Kan du genkende det? Selvfølgelig kan du det!

Situationerne er ekstreme og brutale, men de er fortalt med en skøn, underfundig humor, der betyder, at Wild Tales både holder adrenalinen pumpende i kroppen og grinemusklerne i gang. Damián Szifron har skrevet og instrueret en original og gennemtænkt film, der igen viser, at den argentinske filmindustri har masser af guf at byde på.

Man kunne have fortalt én, lang historie om, hvordan en almindelig mand eller kvinde får nok af livets uretfærdigheder, men Wild Tales struktur virker så meget bedre end andre, mere klassiske film om folks oprør mod det bullshit, de udsættes for.

Det er forhåbentligt de færreste, der fuldt ud kan identificere sig med nogle af de seks historier, men de fleste har sikkert til en vis grad prøvet noget af det samme, som de uheldige mænd og kvinder gennemgår, og filmens allerbedste øjeblikke opstår da også, når man tænker på, hvor let det er at forstå heltenes raseri og frustrationer.

Wild Tales er en flabet og modig film, der griber tyren ved hornene og tager pis på nogle af de absurditeter, vi dagligt møder i vores samfund. Filmen tør lege med tanken om, hvad der ville ske, hvis ikke vi var sådan nogle pæne, nosserløse mennesker, der sødt vender den anden kind til og siger undskyld, hvis nogen behandler os dårligt. Det er galskab, og derfor er filmen også lige så forfriskende som et glas iskoldt vand på skoldhed dag.

 

Hvis du er oprettet som låner på dit lokale bibliotek, kan du streame filmen ganske gratis på filmstriben.dk

Pasternak er træt af, at folk altid har behandlet ham som lort. Han beslutter sig for at tage hævn, og det går ud over hans gamle plageånder, der sidder ombord på flyet. Foto: Scanbox Entertainment.

 


 

Kommentarer: