The Shining (1980)


Stanley Kubricks filmatisering af Stephen Kings roman om det hjemsøgte hotel er en gyserfilmenes største klassikere. Jack Nicholson udødeliggjorde sig selv med rollen som den besatte familiefar, der på opfordring fra hotellets ånder vil sin familie til livs.

The Shining (1980)

Instruktør
Stanley Kubrick
Manuskript
Stanley Kubrick og Diane Johnson (baseret på romanen "The Shining" af Stephen King)
Medvirkende
Jack Nicholson (Jack Torrance), Shelley Duvall (Wendy Torrance), Danny Lloyd (Danny Torrance) med flere
Spilletid
144 minutter
Sprog
Engelsk
Dansk titel
Ondskabens hotel

 

Det sjældne, ægte gys

Anmeldelse: Som filminstruktør nåede Stanley Kubrick vidt omkring inden for stort set alle genrer. Fra krigsfilm til drama. Fra komedie til Sci-Fi. Fra det historiske til det futuristiske. Kubrick prøvede det hele. Endda også gys, en af filmmediets sværeste og mest krævende genrer. Man kan let få folk til at græde af bevægelse. Man kan få dem til at dirre af harme. Grine af platte jokes – eller geniale jokes. Men det er en stor prøvelse at skræmme filmfans så meget, at de glemmer, at de sidder i en biograf, og at der slet ikke er noget at være bange for.

Helt alvorligt. Genkald dig den mest uhyggelig film, du har set. Tænk på, hvor bange du var. Hvordan din krop sitrede. Hvordan der gik et elektrisk stød gennem den, når det uundgåelig chokket kom. Tænk så på, at du formentlig (det vil jeg da håbe) har siddet i fuldkommen tryghed i en biograf eller hjemme i sofaen med en pude for ansigtet. Det er en mesterlig disciplin at skabe det ægte gys, den fuldkomne uhygge og totale utryghed med billeder og lyd. Det er noget, kun få instruktører har mestret. Stanley Kubrick var én af dem.

The Shining, Kubricks triumferende aftryk på gyseren, står for mig som genrens hovedværk. Som et mesterværk, der ikke blot med afstand er den lidt obskure filmgrens fornemmeste skuestykke, men en af filmmediets allerstørste og mest unikke oplevelser. Det er en film, der dyrkes. Der findes sider på nettet, der er dedikeret til at afkode de hemmeligheder, som Kubrick angiveligt gemte i billederne. Det er en film, der skræmmer. Selv den dag i dag, hvor de fleste gyserfans stiller sig tilfreds med høje lyde og letpåklædte kvindelige hovedpersoner. The Shining kan så meget mere!

Jack Nicholson er en klassik antihelt, ikke helt en skurk, men heller ikke en helt. Rollen i The Shining var første gang, han spillede en rigtig skurk, og mange advarede ham mod det. Heldigvis fulgte han sit instinkt og tog rollen. Foto: Warner Bros.

 

Jack Torrance (Jack Nicholson) får tilbudt job som opsynsmand i vintermånederne på Overlook Hotel, et stort hotel i Rocky Mountains, som er lukket, når sneen falder tungt. Jack skal sammen med sin kone Wendy (Shelley Duval) sørge for, at fyret kører, og at det hele fungerer på det tomme hotel. De tager desuden deres lille søn Danny (Danny Lloyd) med sig. Han har nogle specielle evner, og hans usynlige ven advarer ham mod hotellet.

Jack får at vide, at en tidligere opsynsmand gik amok, da isolationen fra andre mennesker kortsluttede hans hjerne, og han myrdede sin familie med en økse og skød sig selv. På trods af den ildevarslende besked tager familien Torrance af sted, og i begyndelsen går det fint. Jack har masser af tid til at skrive på den roman, han arbejder på.

Inden de tog af sted, fik de også at vide, at hotellet er bygget på en gammel gravplads for indianere. Det går da heller ikke lang tid, inden det går op for familien, at det spøger på hotellet, og ånderne begynder snart at bemægtige sig Jacks sind. De fortæller ham, at han skal ”irettesætte” sin familie, særligt Danny, hvis specielle evner truer Jacks drøm om at blive på hotellet for evigt. Og evigt. Og evigt…

 

King er ikke fan

Stanley Kubricks The Shining er et af gysergenrens helt store hovedværker, og en milepæl i Jack Nicholsons karriere. Ved premieren i 1980 fik filmen ikke en flot modtagelse af anmelderne, selvom den blev en ganske stor succes i biograferne. Filmen fik flest hug fra Stephen King, der ikke brød sig om Kubricks fortolkning af hans bog, og der er også visse forskelle på nogle af de centrale karakterer. Forfatteren er flere gange blevet spurgt, om han har ændret mening, men han har stået fast på, at The Shining er en dårlig filmatisering.

Den holdning står Stephen King dog relativt alene med, og The Shining er en kultfilm, som dyrkes af passionerede mennesker, Dokumentaren Room 237 handler om nogle af de tosser, der har viet deres liv til at forfølge de “ledetråde”, som Kubrick placerede i gyserens billeder. Der skulle være henvisninger til hans rolle i forbindelse med Apollo 11-månelandingen og meget, meget andet.

Det er et vidnesbyrd om den tidløse kraft, der besidder The Shining, at den snart 40 år efter premieren stadig studeres og diskuteres. Den er et af Stanley Kubricks hovedværker og en mesterlig gyser, man ikke må snyde sig selv for. Se den. Igen og lad dig opsluge for evigt. Og evigt. Og evigt…

Smukt set det ud, men for pokker, hvor ligger Overlook Hotel isoleret, og når det bliver vinter, er der ingen vej væk fra det store, hjemsøgte hotel. Foto: Warner Bros.

 

 

Kommentarer: