Saving Private Ryan (1998)


Ingen anden krigsfilm har nogensinde formået at skildre både krigens brutalitet og soldaternes menneskelige sider så troværdigt som Steven Spielbergs episke og voldsomme mesterværk

Saving Private Ryan (1998)

Instruktør
Steven Spielberg
Manuskript
Robert Rodat
Medvirkende
Tom Hanks (Miller), Tom Sizemor (Horvath), Edward Bruns (Reiben), Matt Damon (Ryan) med flere
Spilletid
169 minutter
Sprog
Engelsk

 

Filmhistoriens blodigste 27 minutter

Anbefaling: Der er actionscener, og der er vilde actionscener. Og så er der åbningsakten i Saving Private Ryan. De første 27 minutter af Steven Spielbergs flotte krigsfilm satte nye standarter for action, og ingen anden film er efterfølgende kommet i nærheden af at opnå den intensitet og brutalitet, som Spielberg gjorde med genskabelsen af de allieredes landgang på Omaha Beach.

Resten af filmen bugner af sublime kampscener mellem allierede og tyske tropper, men det, der gør Saving Private Ryan til noget helt særligt, er, at filmen også formår at vise soldaterne i krigen som andet end henholdsvis dræbermaskiner og kanonføde. De skildres som mennesker med en fortid og med håb og drømme. Som sårbare og bange. Og det er stærkt.

Krigsveteraner stod i kø for at rose instruktøren for sit blodige mesterværk, der har indtaget sin plads som en af de hidtil stærkeste film om Anden Verdenskrig.

Spielberg kører på med en uforlignelig intensitet i Saving Private Ryans åbningsscene, der viser, hvordan de allierede gik i land ved Omaha Beach, hvor tyskerne med maskingeværer og artilleri ventede på dem. Foto: Paramount Pictures.

 

Som at finde en soldat i en krig

Efter at have været med i forreste geled under landgangen på Omaha Beach får kaptajn John Miller (Tom Hanks) en ny mission. Han skal sammen med sin deling på otte soldater drage dybt ind bag fjendens linjer for at finde den menige amerikanske soldat James Ryan (Matt Damon)

Ryans tre brødre er alle faldet i kamp, og den øverste ledelse har besluttet, at Ryan fortjener at få en billet hjem til sin sørgende mor. Missionen er livsfarlig, for der hersker total forvirring efter den kun delvist succesfulde D-dag og de mindre end succesfulde operationer med faldskærmstropper. Millers deling kan forvente hård modstand fra tyskerne.

Undervejs mister kaptajnen også flere af sine mænd, og delingen er i fare for at gå i opløsning, men det lykkes dem at finde Ryan i den sønderbombede og strategisk vigtige franske by, Ramelle. Til deres store overraskelse nægter unge Ryan at forlade sin post, og Miller beslutter sammen med resterne af sine mænd at blive og forsvare Ramelle mod et tysk panserkompagni, der vil krydse byens bro.

 

Første krigsfilm

Andens Verdenskrig og nazister var ikke et helt uprøvet stofområde for Steven Spielberg, inden han instruerede Saving Private Ryan. I Indiana Jones-filmene er nazisterne fremstillet som ambitiøse, men ubegavede og overtroiske skurke, og Schindler’s List handler om folkene i og omkring en koncentrationslejr i Polen, men historien om den farlige søgen efter Ryan var Spielbergs første rigtige krigsfilm med alt, hvad der hører sig til.

Sammen med Schindler’s List markerede filmen et stilskifte for Steven Spielberg, der indtil da mest havde beskæftiget sig med muntre eventyrfilm for hele familien. Saving Private Ryan er ikke en film for hele familien, og dens ekstreme skildring af krigens brutalitet er ikke for sarte sjæle.

Blodet sprøjter, lemmer sprænges til atomer, og stærke, modige mænd bliver bange, når livet forlader dem. Sådan er krig, og det ærlige og barske portræt af krigens vold er en befrielse og opnår i Spielbergs hænder en nærmest poetisk skønhed, hvor bizart det end lyder.

Bølgerne går højt, da Millers deling bliver uenige om, hvad de skal stille op med en tysk krigsfange. Tom Hanks som kaptajn Miller giver en fremragende og ægte tale, der får alle til, for en stund, at glemme, hvad der sker omkring dem. Foto: Paramount Pictures.

 

De ligner mennesker

Vold og action er altså i særklasse i Saving Private Ryan, men det er ikke den eneste grund til, at det er en af de bedste krigsfilm nogensinde. Andre ellers gode krigsfilm som Terrence Mallicks The Thin Red Line forsøger at give krigen et menneskeligt ansigt, men fejler fordi man ikke kan relatere til soldaterne og sætte sig i deres sted.

Det kan man i Saving Private Ryan, hvor soldaterne fortæller små, men troværdige anekdoter om det liv, de levede, før de blev soldater på fjerne slagmarker. Det er ømme øjeblikke, der giver ekstremt meget til historien og gør soldater til mennesker.

Det fantastiske cast tæller ud over Tom Hanks og Matt Damon også Tom Sizemore, Vin Diesel, Barry Pepper og Edward Burns, og de skaber en stærk gruppe med masser af personlighed og forskelligheder, der selvfølgelig også leder til en del konflikter. De er jo i krig, og deres mission synes både sindssyg og som et sindssygt spild af ressourcer.

Tom Hanks leverer som den rolige kaptajn sin karrieres bedste rolle (ja, bedre end Forrest Gump, meget endda). Hans soldater prøver at gætte, hvad han lavede inden krigen, og da han endelig afslører det, giver Tom Hanks en mindeværdige monolog, der vil give selv den hårdeste krigsveteran en klump i halsen.

Saving Private Ryan er et mesterværk og en af de bedste film om Anden Verdenskrig. Den store konflikt trækkes ned på et mikroniveau, og det er soldaternes konflikter med sig selv og hinanden, der giver historien den nærhed og det drama, som ingen andre film i genren har ramt på helt samme måde.

"Hvorfor ikke bare give os bind for øjnene?" spørger sergent Horvath, da kaptajn Miller beordrer sine folk af sted for at prøve at bryde tyskernes linjer ved Omaha Beach. Foto: Paramount Pictures.

 

 

Kommentarer: