Rush (2013)


Den adrenalinpumpende Rush er historien om to af Formel 1’s største rivaler nogensinde – playboyen James Hunt og perfektionisten Niki Lauda. Der er smæk for skillingen i Ron Howards underholdende biopic.

Rush (2013)

Instruktør
Ron Howard
Manuskript
Peter Morgan
Medvirkende
Chris Hemsworth (James Hunt), Daniel Brühl (Niki Lauda), Olivia Wilde (Suzy Miller), Alexandra Maria Lara (Marlena Lauda) med flere
Cinematografi
Anthony Dod Mantle
Musik
Hans Zimmer
Spilletid
123 minutter

 

Ikke kun for Formel 1-fans

Anbefaling: Lad os få det på det rene med det samme: Du behøver ikke have benzin i blodet for at nyde den film, jeg anbefaler dig i dette indlæg. Det er bestemt ikke et krav, at du tilhører den særlige race, der kan sidde igennem et helt Formel 1-løb uden at dø af kedsomhed. Rush er nemlig ikke en historie om Formel 1. Det er i stedet en historie om de galninge, der er modige (dumdristige) nok til at sætte sig ned i en af de små vanvittigt hurtige biler. Faktisk er det historien om to af disse mænd.

James Hunt: Britisk, flot som få, charmerende som bare fanden og bidt af en gal fartdjævel. En mand, der får fans og beundrer lige meget, hvor han færdes. Niki Lauda: Østrigsk, kedelige og kalkluret, uinspirerende, men perfektionistisk og dedikeret. Det lyder jo som en god dyst, og dyste var netop også, hvad de to Formel 1-kørere gjorde i 1970’erne, hvor de var sportens ypperste kæmpere.     

 Deres rivalisering er legendarisk og dramatisk, yderst velegnet til filmatisering, og det blev den heldigvis også af Ron Howard i 2013. Instruktøren får det bedste ud af Peter Morgans manuskript, der virkelig fokuserer på forskellene på Hunt og Laudas livstil, men også på deres fælles passion for Formel 1 – og selvfølgelig på deres altopslugende tørst efter at vinde. Koste hvad det ville…

Niki Lauda (Daniel Brühl) sidder klar i sin Formel 1-racer fra Ferrari. Han ved, at det løb, han skal til at køre, er altafgørende for hans mesterskabschancer. Foto: Universal Pictures.

 

Allerede i 1970 krydser Hunt og Lauda for første gange karburatorer, da de støder sammen i Formula 3-serien i England, hvor glade amatører kan købe sig et plads – såfremt de har pengene til at betale for en bil. James Hunt (Chris Hemsworth) har det som en fisk i vandet. Han er støttet af en excentrisk rigmand, og når han ikke kører løb, boller han damer og drikker sig fuld.

Lauda, derimod, stammer fra en familie af succesfulde bankfolk. Han giver sin far fingeren og siger nej til en fremtid inden for den finansielle sektor. Han vil køre ræs, men han er nødt til at vise sit værd. Lauda har ikke Hunts naturtalent for at køre stærkt, men han er perfektionistisk ud over alle grænser, og ved at toptune bilen, begynder han at vinde hæder på racerbanen.

Som årene går, mødes de to i Formel 1, og deres forskelle bliver mere og mere udtalte. Hunts privatliv sejler, og hans ægteskab med skønheden Suzy (Olivia Wilde) går i opløsning. Hos Lauda går det bedre, da han har giftet sig med den smukke og jordbundne Marlene (Alexandre Maria Lara). Jagten på sejr tvinger begge mænd til at jokke klampen i bund og blæse på sikkerheden, og det får katastrofale konsekvenser for én af dem en dag i 1976.

 

Flot skuespil

Du lærer ikke, hvordan en motor er skruet sammen, og de finere detaljer og finesser i Formel 1 udfoldes ikke i Rush. Som allerede nævnt er det en film, som sagtens kan nydes af dem, der absolut ikke finder nydelse i motorsportens kongedisciplin. Det skyldes selvfølgelig, at filmen har masser af drama, konflikt og nerve i historien om kampen mellem mændene, ikke blot i kampen mellem racerkørerene.

Det er tydeligt, at de to nærede en modvillig respekt for hinanden, og at de havde brug for hinanden for at præstere maksimalt. Ron Howard instruerede med Rush begge sine hovedrolleindehavere til deres hidtil bedste og mest komplicerede roller. Hemsworth er skøn som bulderbassen og forføreren Hunt, mens Brühl rammer en flot balance mellem usympatisk kynisme og befriende sårbarhed i portrættet af Niki Lauda.

Filmen er ekstremt flot filmet, soundtracket er pulserende, og skuespillet i top. Faktisk er Rush en af de film, jeg altid kommer til at tænke på, når snakken falder på de allerbedste sportsfilm. For sjældent er en essensen i en rivalisering ramt så godt som i Peter Morgans manuskript. Den indædte modstand og den dybe respekt.

Lad mig afslutningsvis indskyde, at hvis du rent faktisk interesserer dig for Formel 1, bør du ikke blot se Rush, men også den formidable dokumentarfilm Senna om racerkørerfænomenet Ayerton Senna.

James Hunt (Chris Hemsworth) var en charmør og skørtejægere, som levede for fart og tempo. Han blev kun 45 år gammel. Foto: Universal Pictures.

 

 

Kommentarer: