Ondskabens øjne (1991)


En af filmhistoriens mest ikoniske skurke/antihelte/helte så dagens lys i Ondskabens øjne, der vandt alle de mest eftertragtede Oscars. En film, som også vandt en plads i hjertet hos alle, der elsker spænding og uhygge.

Ondskabens øjne (1991)

Instruktør
Jonathan Demme
Manuskript
Ted Tally (baseret på romanen "The Silence of the Lambs" af Thomas Harris)
Medvirkende
Anthony Hopkins (Hannibal Lecter), Jodie Foster (Clarice Starling), Scott Glenn (Jack Crawford) med flere
Spilletid
118 minutter
Sprog
Engelsk
Originaltitel
The Silence of the Lambs

 

Bag glas og slå

Anbefaling: ”En terapeut forsøgte engang at analysere mig. Jeg spiste hans lever med bønner og en flaske Cianti til.” Med få ord slår Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) effektivt fast, at den ikke er helt rigtig oven i hovedet på ham. Hans hang til menneskekød har fået ham spærret inde. Ikke bag tremmer, men bag en glasvæg, hvor hans fangevogtere hele tiden kan observere ham og studere det besynderlige menneske i deres varetægt.

Kunne han da så bare blive der i sit bur, som et andet krybdyr i et terrarie, ville alt være godt. Glemt og borte, en gal mand, der hverken kan gøre skade på sig selv eller andre. Men desværre er Hannibal Lecter velsignet med et knivskarpt intellekt og en indsigt i psykisk syge mennesker, som gør ham til et nyttigt, men farligt, værktøj for FBI. Panserne sender den unge grønskolling Clarice Starling (Jodie Foster) af sted til fængslet for at afhøre Lecter og få hans hjælp til at opspore en anden gal morder. En morder, som de sensationshungrende aviser har døbt Buffalo Bill, fordi han flår sine ofre.

Starlings første besøg i den klamme kælder, hvor Lecter holdes fanget, bliver startskuddet til en af filmhistoriens mest intense menneskejagter. Men også indledning på nogle ekstremt fornøjelige scener mellem to skuespillere med enestående kemi i form af Hopkins og Foster, der begge vandt Oscars for deres roller. De gør Ondskabens øjne til en af 1990’ernes bedste film og den moderne thrillers moder.

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) er personificeringen af ondskab i den klassiske thriller om en gal kannibals leg med en ung FBI-agent, hvis opgave det er at stoppe en sindssyg morder. Foto: Orion Pictures.

 

Ondskabens øjne bliver ofte, og helt fejlagtigt, kategoriseret som en gyserfilm. Det er en hån mod filmen, som bedst og mest præcist må klassificeres som en psykologisk thriller. En thriller, fordi den er neglebidende spændende og nervepirrende. Psykologisk, fordi det er en film, der handler enormt meget om karaktererne og deres psykologiske spil med og mod hinanden. Noget, som konventionelle gyserfilm kun sjældent beskæftiger sig med.

Hannibel Lecter er i den sammenhæng filmens MVP. Rollen som psykopatisk kannibal er Hopkins signaturrolle, det store højdepunkt i en ret ujævn karriere. Lecter er faktisk kun med i cirka 20 minutter af filmen, men han ejer hvert eneste sekund med sin knivskarpe hjerne, sin intense mimik og spydige humor. Han piner den unge, idealistiske og ambitiøse Starling, der næsten kan række ud og fange morderen Buffalo Bill, men som alligevel mangler de sidste brikker i puslespillet. Brikker, som kun Lecter kan give hende.

Foster vandt fuldt fortjent en Oscar for sin rolle som den sårbare FBI-rookie, der må blotte sin sjæl og fortælle Lecter sine dybeste, mest fortrængte hemmeligheder fra sin barndom for at få de oplysninger, hun har brug for. For Lecter er det en leg, for Starling er det ramme alvor, og dynamikken mellem de to hovedpersoner er fantastisk.

 

En legendarisk film

Ondskabens øjne har inspireret film og serier som Seven og True Detective, og dens fokus på det psykologiske aspekt af karakterne gør den til noget særligt. Clarice Starling på i sin jagt efter Buffalo Bill ud på en farlig rejse, hvor hun udover mordere og kannibaler også må slås mod forstokkede og konservative mænd, som mener, at hun som kvinde ikke kan udføre et så vigtigt job.

Ondskabens øjne var faktisk ikke den første film i Hannibal Lecter-universet, men den blev filmen, der gjorde Lecter-figuren til en af de mest legendariske og genkendelige skikkelser i filmhistorien. Anthony Hopkins vendte tilbage til rollen i både Hannibal og The Red Dragon, som ikke nåede Ondskabens øjne til sokkeholderne. Og så må vi selvfølgelig ikke glemme den anmelderroste, men korte, serie Hannibal, hvor vores egen Mads Mikkelsen tacklede den komplekse karakter.

Intet når dog i nærheden af den femdobbelte Oscarvinder, som er et mesterværk af en thriller. Hvis man holder af spændingsfilm, diabolske karakterer og seje politimænd- og kvinder, så er Ondskabens øjne øverst på pensumlisten.

Alle celler i Lecters kælder huser en vanvittig morder. Men kun én er så speciel, at der er glas og ikke tremmer for hans celle. Nemlig Hannibal Lecter, som Clarice Starling (Jodie Foster) bliver nødt til at stole på. Foto: Orian Pictures.

 

 

Kommentarer: