It’s a Wonderful Life (1946)


Frank Capras klassiker er ikke blot den bedste julefilm, men en af de bedste film overhovedet takket være sit gode budskab, ikoniske persongalleri og fantastiske historie.

It’s a Wonderful Movie

It’s a Wonderful Life (1946)

Instruktør
Frank Capra
Manuskript
Frank Capra, Frances Goodrich og Albert Hackett
Medvirkende
James Stewart (George Bailey), Donna Reed (Mary Bailey), Lionel Barrymore (Mr. Potter)
Spilletid
130 minutter
Sprog
Engelsk
Dansk titel
Det er herligt at leve

 

Klassisk klassiker

Anbefaling: Det er svært at sige, hvilken film, der er den mest elskede. Alle (eller næsten alle) elsker jo film som Shawshank Redemption, Jurassic Park, The Godfather og mange, mange andre af de store eller mindre store klassikere. Men skulle man alligevel lave en liste over de mest afholdte filmklassikere, ville det være umuligt at se bort fra Frank Capras It’s a Wonderful Life i kampen om topplaceringerne.

Det er en julefilm, som man heldigvis kan se året rundt, for den handler ikke om juletræer, gaver og tykke mænd med hvidt skæg. Det er en film om de smås kamp mod ondskab og grådighed og historien om en god mand, der presses helt ud på kanten, hvor alt håb synes tabt. Indtil hjælpen viser sig fra en uventet kant.

It’s a Wonderful Life er snart 70 år gammel og vil for mange virke sært bekendt, da det er en af de film, der oftest refereres til i andre film og serier som The Simpsons, Friends, How I Met Your Mother og så videre og så videre.

En ung George Bailey (James Stewart) følger den søde Mary (Donna Reed) hjem fra fest, og undervejs taler de om deres drømme, der i Georges tilfælde alle handler om at forlade den lille by, hvor de er vokset op. Foto: Liberty Films

 

Brug for et julemirakel

Den 24. december står George Bailey (James Stewart) på kanten af en bro og skal til at springe i det iskolde vand og på den måde ende sine dage. Han er desperat, og selvom han har en sød familie og gode venner, føler han, at han er en fiasko, og at livet ville være bedre for alle omkring ham, hvis han aldrig var blevet født.

En engel bliver sendt ned til Jorden for at vise George, hvor meget godt han har gjort for andre mennesker i den lille by Bedford Falls, hvor han har boet hele sit liv. Og således hører vi historien om George Baileys enestående liv.

Hele livet har George drømt om at rejse ud og se verden, men er alligevel blevet i Bedford Falls, hvor han driver en lille kreditvirksomhed for folk, der ikke har råd til at betale bankens langt højere renter. Med støtte fra sin skønne hustru, Mary (Donna Reed), kæmper George en sej og ulige kamp mod kapitalisten Mr. Potter (Lionel Barrymoore), der med sin ondskab og smålighed truer med at kvæle byen.

Et slemt uheld tvinger George ud på kanten af håbløshed, men heldigvis får han mulighed for at se, hvor anderledes livet ville være, hvis ikke han havde påvirket så mange menneskers liv og hjulpet dem.

 

Hverdagshelten og superskurken

It’s a Wonderful Life er meget typisk for sin tid. Filmen er overdrevet karikeret, og det betyder, at de gode er meget gode, og de onde er meget onde. Og firkantede. Historiens skurk, Mr. Potter, er den direkte inspiration til Mr. Burns i The Simpsons, og han repræsenterer uden nogen form for nuancer alle kapitalismens negative sider.

Filmen er, hvis man ser på den meget kritisk og uden den mindste smule fantasi, tossedum, falde på halen-åndssvag og kvalmende sød. Men for pokker da også, hvor er It’s a Wonderful Life også en af de mest hjertevarme og fantasifulde drama-komedier, vi nogensinde er blevet velsignet med!

Historien er besynderligt rørende, og det er ikke svært at få sympati med stakkels George Bailey, der har så store drømme, men hele tiden må se dem blive knust i kampen for at redde den lille by, han egentlig bare helst vil forlade og aldrig se igen. Han er den ultimative hverdagshelt, og den rolle spiller James Stewart til perfektion og med al det fjolleri, der følger med. James Stewart var i øvrigt selv krigshelt og medvirkede i filmen kort tid efter, hans tid som pilot i det amerikanske flyvevåben var forbi.

 

En skøn kærlighedshistorie

Det handler om kærlighed. Kærlighed mellem familie og venner og om, hvor meget den kærlighed kan få George til at ofre. Og så handler det naturligvis om kærligheden til hans kone, Mary. Donna Reed har med sin rolle som den smukke og meget loyale hustru vundet generationer af mænds hjerter – selvom hun efter nutidens filmstandarter nok må betegnes som en smule afhængig og lidt for ivrig efter at please sin mand. Igen, typisk for filmens tid.

Det betyder dog ikke så meget, for historien om, hvordan de to finder sammen og skaber deres liv i Bedford Falls, er en af de bedste og mest klassiske kærlighedshistorier i nogen Hollywood-film, selv fra industriens guldalder. Kærligheden overvinder i sandhed alt…

Selvom filmen er tudsegammel, er den, takket være det gode budskab om at hjælpe andre, stadig aktuel og meget seværdig. Sjældent er det lykkes for en filmskaber at få historie, karakterer, univers og så videre til at spille så godt sammen som i den søde historie om stakkels George Bailey. Se den og fald pladask for dens charme.

 

Selvom George og Mary er fattige, og dårligt har til dagen og vejen, lærer den trætte familiefar en vigtig lektie om, at ingen mand kan være fattig, hvis han har venner. Foto: Liberty Films

 

 

Kommentarer: