Deliverance (1972)


Fire venner fra storbyen Atlanta tager på kanotur i vildmarken. Turen, der bare skulle være en hyggelig weekend med drengene, udvikler sig til et mareridt, da vennerne forfølges af de lokale, der ikke bryder sig om fremmede… SQUEAL LIKE A PIG!

Deliverance (1972)

Instruktør
John Boorman
Manuskript
James Dickey
Medvirkende
Burt Reynolds (Lewis), Jon Voight (Ed), Ned Beatty (Bobby), Ronny Cox (Drew) med flere
Cinematografi
Vilmos Zsigmond
Musik
Eric Weissberg
Spilletid
110 minutter

 

En voldtægt, man ikke lige ryster af sig

Anbefaling: Det er en af de mest chokerende og berygtede scener i filmhistorien. Den buttede Bobby Trippe (spillet til perfektion af debutanten Ned Beatty) ligger på knæ ved en flodbred. Hans ven Ed (Jon Voight) er bundet til et træ og kan kun se til, mens Bobby med bar røv kæmper imod, da en tandløs bonderøv forsøger at voldtage ham, mens bonderøven hyler ”squeal like a pig”, hyl som en gris. En anden bonderøv har en skarpladt bøsse i hænderne, og alt håb syntes ude. Indtil de fire mænd hører den hvislende lyd af en pil og det efterfølgende bløde dunk af pilespidsen, der trænger gennem kød og knogler.

Jeg vil aldrig glemme den scene i den fantastiske og grumme thriller Deliverance, på dansk Udflugt med døden. Redningsmanden er Lewis, spillet af machosymbolet Burt Reynolds, leder af dødsudflugten. En fantastisk skuespiller, der døde i begyndelsen af september efter flere års sygdom. Af de mange ikoniske film, Reynolds medvirkede i, er ingen så uforglemmelig som Delievrance, særligt på grund af den famøse voldtægtsscene og ikke mindst ”squeal like a pig”-citatet. Det er frastødende, fænomenalt filmguld!

De fire venner Ned, Lewis, Drew og Ed begiver sig ud på det, der bare skulle være en sjov og spændende kanotur. Det ender som et mareridt og en kamp for livet. Foto: Warner Bros.

 

Ed (Jon Voight), Lewis (Burt Reynolds), Bobby (Ned Beatty) og Drew (Ronny Cox) bor i Atlanta. Lewis er en hård fyr, et rigtigt friluftsmenneske, og han overbeviser de tre andre om, at de skal ud i Georgias ødemark for at sejle på den fiktive Cahulawassee-flod, inden den inddæmmes og forvandles til en stor sø. Vennerne ser frem til en weekend med bål, bajere og mandesnak.

Det begynder dog skævt, da de ryger i klammeri med de lokale, der alle ligner indavlede hillbillies. De lokale bryder sig bestemt ikke om ”city boys” og deres attitude, og særligt Bobby er nedladende over for de mennesker, der bor i ødemarken ved floden. Drew kaster sig ud i en hæsblæsende guitar-banjo-duel med en knægt med skæve tænder, og det lader til at bløde lidt op for den dårlige stemning.

Vennerne begiver sig ud på floden, og Lewis og Ed har nok at se til, for hverken Drew eller Bobby er vant til at være ude i naturen. De er alle fire lidt på udebane, og noget tyder på, at nogen holder øje med dem fra skovens mørke. Og da kvartetten bliver adskilt, går det helt galt…

 

Brutaliteten er stadig slående

Det skulle have været en fed drengetur, men udvikler sig til en kamp på liv og død. Den angst, og frustration over tingenes udvikling, som bemægtiger sig vores helte, føler man meget tydeligt som seer, og det gør Deliverance til en film, der sluger en med hud og hår. Historien er en rutsjebanetur af frygt, vold og fornedrelse inden den endelige forløsning, der i sidste ende efterlader en bitter smag i munden hos vores hovedpersoner.

Meget af filmen fokuserer på Jon Voights karakter Ed, men det er alligevel Burt Reynolds hårde og kompromisløse Lewis, der fylder mest. Han er en klassisk machomand, en leder, men også en person, der hele tiden har brug for at vise sig frem. Hans forhold til de andre, og hele gruppens dynamik i krisens stund, er noget af det mest dragende ved Deliverance.

I begyndelsen af 1970’erne skete der i skred i Hollywood. Ekstrem vold samt eksplicitte seksuelle scener fandt vej til det store lærred. Deliverance var en af de film, der udfordrerede et biografpublikum, der ville have mere af det, der tidligere var dem forbudt, men som stadig godt kunne chokeres. Den voldsomme historie i Udflugt med døden var helt sikkert overvældende for mange i 1972, og stadig i dag er brutaliteten og den sadistiske voldtægtsscene kvalmende. Deliverance er en modig film (skuespillerne lavede deres stunts selv), og selvom vi er vant til stærkere most i 2018, holder Deliverance stadig.

Herunder kan du se den fuldstændig legendariske banjoduel.

Bevæbnet med bue og pil forlader vennerne sig på, at Lewis skal beskytte dem mod de vanvittige bjergmennesker, der jagter dem. Foto: Warner Bros.

 


 

Kommentarer: