Badlands (1973)


En teenagepige falder for en charmerende fyr, der ligner James Dean. Desværre har han nogle voldelige karaktertræk, og inden længe er de unge mennesker på flugt tværs over USA’s ødemark. Terrence Malicks debutfilm som instruktør er et mesterværk!

Badlands (1973)

Instruktør
Terrence Malick
Manuskript
Terrence Malick
Medvirkende
Martin Sheen (Kit), Sissy Spacek (Holly), Warren Oates (Hollys far) med flere
Spilletid
95 minutter
Sprog
Engelsk

 

Et umage par mødes

Anbefaling: Filminstruktøren Terrence Malick, der står bag blandt andet Days of Heaven og Thin Red Line, startede sin karriere med et vaskeægte mesterværk. Badlands. Filmens titel henviser til de uendelige græsmarker og prærielandskaber i det amerikanske midtvest. Der, hvor byerne er små og staterne småt befolket. Steder, hvor der foregår en masse skidt, og hvor man let kan gemme sig, hvis man ender på den forkerte siden af loven.

Filmens fortæller er teenagepigen Holly (Sissy Spacek). Hun er en dygtig, flittig og arbejdsom 15-årig pige, som ikke volder sin far meget besvær. Det ændrer sig dog, da hun møder Kit (Martin Sheen). Året er 1959, og Kit ligner og opfører sig som hjerteknuseren James Dean, der døde fem år før.

Badlands foregår i en lille søvnig by i staten South Dakota, og Malick slår med det samme fast, at der ikke sker en skid i den lille flække. Holly keder sig, og det samme gør Kit. Han har ikke nogen uddannelse, og må klare sig ved at arbejde som skraldemand for håndører. Forelskelsen mellem de to outsidere er ikke specielt smuk eller romantisk, men den passer perfekt til filmens miljø og stil.

En ung Martin Sheen (Charlie Sheens far) spiller driverten Kit, en charmerende, men asocial og voldelig fyr. Den akavede teenagepige Holly (Sissy Spacek) forelsker dig i Kit. Foto: Warner Bros.

 

Holly falder for den lidt sære og uambitiøse Kit, men hendes far er ikke begejstret for den unge mand. Kit begynder også at vise nogle mørke, voldelig sider af sig selv, og det ender i et heftigt skænderi mellem Kit og Hollys far. Inden længe er de to unge mennesker på landevejene, hvor de lever som Bonnie og Clyde, mens de trækker et blodigt spor efter sig hen over den amerikanske ødemark.  

Historien i Badlands er fiktiv, men den er inspireret af den virkelig historie om kæresteparret Charles Starkweather og Caril Ann Fugate, der i 1958 gik amok og over et par måneder begik adskillige mord som et form for oprør mod de autoriteter, der ville fortælle dem, hvordan de skulle leve deres liv. Badlands er en voldsom film, næsten usmagelig til tider, selvom vi i 2018 er vant til en stærkere most, hvad angår filmvold.

Dygtige filminstruktører har alle deres egen stil, næsten som et vandmærke. Terrence Malicks film er poetiske og absurd smukke i deres visuelle dybde og billedernes kompositioner. Det er Badlands også. Det er en af de flotteste film og mest sanselige film, jeg kan komme i tanke om – selvom instruktørens næste film Days of Heaven om muligt er endnu smukkere.  

 


 

Kommentarer: