Hyldest til Rusland: Tre gode russiske film 🇷🇺


Rehmeiers Moviebox hylder russisk med tre anbefalinger til gode fra det store land med den stolte filmhistorie. To af filmene er af nyere dato, og af samme instruktør, og de giver et vildt fascinerende indblik i det moderne Rusland. Et land, der på mange måder ligner Vesten, som vi kender det, men som alligevel er mere vildt og uforudsigeligt. Den sidste er en af de mest brutale film om Anden Verdenskrig, jeg nogensinde har set.

наслаждаться (god fornøjelse)

*Der er ingen film af den russiske mester Andrej Tarkovskij, hvilket er helt bevidst*


Gå og se (1985)

Instruktør: Elem Klimov

Året er 1943, og to drenge finder en nedgravet kasse med våben. Krigen raser på Østfronten, og tyskerne er på flugt efter nederlaget ved Stalingrad. Den ene af drengene, Flyora (Aleksey Kravchenko), vil kæmpe mod nazisterne, og han forlader sit trygge hjem for at rejse ind i de gigantiske skove for at slutte sig til partisanerne, der kæmper mod den tyske overmagt. Drengens møde med nazisternes brutalitet er så gruopvækkende, at alt håb om nogensinde at blive et helt menneske igen fuldstændig slukkes i ham. Gå og se er en af de mest uforglemmelige og brutale film, jeg har set. Jeg har set den to gange, og selvom den er prøvelse at komme igennem, belønner den med en meget anderledes filmoplevelse. Jeg tror ikke nogen anden film har fremstillet Anden Verdenskrig i et så ucharmerende og uromantisk lys som Gå og se gør det. Se den, hvis du engang skulle få chancen. Det er en vild film!

Leviathan (2014)

Instruktør: Andrey Zvyagintsev

Korruptionens besnærende lænker lægger stramt om borgerne i den lille fiskerby Pribrezhny, hvor automekanikeren Kolya (Aleksei Serebryakov) rammes af alle Biblens plager og ulykker. Han ryger uklar med byens borgmester, en fed, usympatisk og bundkorrupt narrøv, der terroriserer den lille by fra sit kontor, hvor et billede af Vladimir Putin hænger over hans skrivebord. Historien om Kolya er inspireret af bibelfortællingen om Job, der mister alt, men stadig har sin tro på Gud. Leviathan er en fascinerende film om eksistens og samfund i det moderne Rusland, hvor en korrupt elite gør almindelige menneskers liv til et helvede. Filmen var ekstremt anmelderrost, og instruktør (Andrey Zvyagintsev) blev beundret for sit mod, da filmen er en udtalt kritik af Vladimir Putins måde at styre biksen på. Leviathan sætter sig som en klump i halsen, da stakkels Kolyas søn forsvinder, men filmen synker aldrig til melodrama, men er bare ubønhørlig og kompromisløs.

Se filmen gratis på filmstriben.dk.

Loveless (2017)

Instruktør: Andrey Zvyagintsev

Få år efter Leviathan var instruktør (Andrey Zvyagintsev) igen banen med en fremragende film. I Loveless er fokus ikke på kritikken af samfundets elite som undertrykkende organ, men i stedet af det selvoptagede individ. Vi møder Boris (Aleksey Rozin) og Zhenya (Maryana Spivak), et par fanget i en bitter skilsmisse. De har begge fundet nye partnere, og ingen af dem har overskud (eller lyst) til at tage sig af deres fælles søn, den følsomme og bange Alyosha (Matvey Novikov) på 12. Drengen overhører sine forældre skændes, og de hæslige ting, de siger om ham, får forståeligt nok Alyosha til at stikke af hjemmefra. Forældreparret må forsøge at lægge stridighederne bag sig for at finde sønnen, og Loveless folder sig ud som en tragisk fortælling om social arv, nyfunden frihed og rigdom, egoisme og sorg. Andrey Zvyagintsev er en eminent historiefortæller, og Loveless er endnu en fjer i hatten for den hyldede russer.   

Se filmen gratis på filmstriben.dk.

 

 

Kommentarer: