Tre gode film om store sangstemmer


En amerikansk countrylegende. En fransk diva. En dansk vildbasse. Film om store sangere kan være underholdende, og her har jeg, i forbindelse med premieren på Så længe jeg lever om John Mogensen, fundet tre gode biografier om folkene bag de store stemmer.


Walk the Line (2005)

Instruktør: James Mangold

Rigtig mange Johnny Cash-fans var bekymret for, om nogen skuespiller overhovedet kunne spille deres store idol en film. Og Joaquin Phoenix var helt sikkert klart over, hvor mange hug han ville få, hvis han fejlede i sin hovedrolle i James Mangolds Walk the Line om Johnny Cash. Men det gjorde han ikke. Der er bred enighed om, at Phoenix ramte den lige i røven, og de mere end 1000 timers sangundervisning kom ham i den grad i gode. Han synger nemlig langt bedre, end nogen havde turdet håbe, og over for Reese Witherspoon får han det til at slå musikalske gnister. Makkerparret gør Walk the Line til en flot og fornøjelig film om en amerikansk musiks store stemmer. Witherspoon fortjente Oscaren for rollen som June Carter.

La Vie en Rose (2007)

Instruktør: Olivier Dahan

Franske Marion Cotillard vandt alle verdens filmpriser – inklusiv en Oscar – for hendes hovedrolle som den legendariske diva Édith Piaf, der tog vejret fra alle med sin enestående sangstemme. I filmen La Vie en Rose, som er en klassisk biografisk film, følger vi Piaf fra barndommen i armod til voksenlivet som feteret verdensstjerne. Édith Piaf levede et kaotisk liv med masser af romantiske forviklinger og afhængighed af sprut og stoffer. I en alder af blot 47 var Piaf simpelthen slidt op, og hun døde af leverkræft. Hun vejede på det tidspunkt omkring 30 kilo. Marion Cotillard synger smukt og spiller overbevisende i den svære rolle som den ulykkelige sangerinde.

Klik her for at se filmen på Netflix

Steppeulven (2015)

Instruktør: Ole Christian Madsen

Intet er mere passende for en vild rockmusiker end at lide en alt for tidlig død. Sådan gik det da også Eik Skaløe, forsanger for det legendariske danske rockband Steppeulvene. I filmen Steppeulven møder vi den unge Eik Skaløe (spillet af Joachim Fjelstrup) i 1962, hvor han under en demonstration møder den smukke Iben Rasmussen (Marie Tourell Søderberg). Iben bliver hans livs kærlighed, men hun er en fri sjæl, og Eik Skaløe har svært ved at finde balancen mellem sin egen anarkistiske frihed, og sin længsel efter at have Iben for sig selv. Som forsanger i Steppeulvene havde han en kort karriere, de udgav kun ét album, og han begik selvmord på en rejse i Nepal i 1968, blot 25 år.

Klik her for at se filmen på Filmstriben

 

 

Kommentarer: