Stjernerne bag kameraet! 🎥


Robert Redford gjorde det. Client Eastwood gjorde det. George Clooney gjorde det. Ron Howard, Mel Gibson, Ben Affleck og Greta Gerwick. Angelina Jolie og Jodie Foster. Det er bestemt ikke udsædvanligt, at dygtige skuespillere stiller sig bag kameraet og bliver instruktører. Det er sket gennem hele filmhistorien, og det sker stadig i 2018. Her er tre spændende film, som inden længe vil kunne opleves i de danske biografer. Fælles for dem er, at de er lavet af mænd, som vi normalt forbinder med skuespil og hovedroller.

 

A Star is Born – Bradley Coopers første film som instruktør

Bradley Cooper er nok især kendt for sin rolle som Phil i The Hangover-filmene. Har været Oscarnomineret for Silver Linings PlaybookAmerican Hustle og American Sniper.

Det er ikke første gang, vi skal høre historien om en fordrukken countrysanger, der tager en ung, talentfuld, men uheldig kvinde under sine vinger og gør hende til en stjerne. Faktisk er det hele fjerde gang, at en film med titlen A Star is Born, og den samme historie, kommer i biograferne. Bradley Cooper får med A Star is Born debut som instruktør, og filmen har allerede haft premiere ved filmfestivalen i Venedig. Hvor den fik en voldsom flot modtagelse. Og det er, til min store overraskelse, særligt Lady Gaga, roserne er gået til.

Foruden at synge som en drøm, kan “Mother Monster” åbenbart også spille skuespil, og der spekuleres i, at Cooper med sin første film måske har instrueret sin medspiller til en Oscarnominering for bedste kvindelige hovedrolle. A Star is Born tegner altså til at blive den perfekte begyndelse på instruktørtilværelsen for Bradley Cooper, der sikkert ikke får så svært ved at få finansiering til fremtidige projekter. Og så bliver det selvfølgelig vildt spændende at se, om vi skal til at vænne os til Lady Gaga som leading lady.

A Star is Born får dansk premiere 6. december. 

Bradley Cooper og Lady Gaga har taget anmelderne med storm, og Coopers debut som instruktør nævnes som en tidlig outsider i Oscarkapløbet. Foto: Warner Bros.

 


Wildlife – Paul Danos første film som instruktør

Paul Dano spiller ofte skæve roller i mindre film. For eksempel i Swiss Army Man, hvor han giver den som strandet mand på en øde ø uden andet selskab end et lig, som bliver hans bedste ven. 

There Will be Blood er en af mine favoritfilm, og karakteren Eli Sunday er en af de mest uforglemmelige, slimede og luskede, jeg har set i nogen film. Den ambitiøse og stædige unge præst, der går op imod den mægtige oliemand Daniel Plainview, spilles af Paul Dano. En skuespiller, der er en sand mester ud i at skildre skæve, nørdede og usikre karakterer. Hans drengede udseende og knirkende stemme er hans adelsmærke, og jeg har altid holdt meget af ham som skuespiller. Nu skal vi så snart opleve ham som instruktør.

Dano debuterer nemlig med dramaet Wildlife, der har fænomenale Carey Mulligan og ligeledes fremragende Jake Gyllenhaal i hovedrollerne. De spiller et ægtepar, hvis forhold går i opløsning, da de begge er utro. Den voldsomme kuldsejling opleves fra deres teenagesøns perspektiv, og det ser altså ret så traumatiserende ud, det familien må gå i gennem. Filmen, som Dano også har været med til at skrive, er allerede blevet vist frem på festivaller, og modtagelsen har været meget positiv. Snart kan den ses i København til CPH PIX. Jeg glæder mig!

Wildlife vises til CPH PIX og ventes også at få dansk premiere senere.

Carey Mulligan spiller rollen som en kvinde, hvis ægteskab går i opløsning, da hun indleder en affære. Foto: IFC films.

 


Boy Erased – Joel Edgertons anden film som instruktør

Joel Edgerton fik sit store gennembrud i 2011 i dramaet Warrior, hvor han spillede over for Tom Hardy og Nick Nolte. 

Modsat de to andre på denne liste,  så har Joel Edgerton allerede haft chancen for at vise, at han også kan som instruktør. Det gjorde han med sin uhyggelige debutfilm, The Gift, hvor Edgerton også selv spiller en af de bærende roller. The Gift er en selvsikker og bundsolid debutfilm, og derfor er forventningerne til hans anden film, Boy Erased, også store.

Filmen, som Edgerton selv har skrevet manuskriptet til, handler om en 19-årig mand i en lille amerikansk by. Hans kommer fra et stærkt religiøst baptistisk hjem, og hans far er præst i den lokale menighed. Forældrenes verden går i opløsning, da sønnen fortæller, at han er homoseksuel. Faren beslutter, at hans søn skal ”omvendes” og sender ham derfor på genopdragelse på en såkaldt ”gay conversion camp”. Lucas Hedges, som var Oscarnomineret for sin birolle i Manchester by the Sea og desuden medvirkede i både Three Billboards Outside Ebbing, Missouri og Lady Bird, spiller sønnen. Oscarvinderne Russel Crowe og Nicole Kidman spiller mor og far i den tragiske film, der er baseret på en virkelig historie. Boy Erased har altså alt, hvad der skal til, for at være en rigtig god film!

Boy Erased får dansk premiere 10. januar næste år.

Joel Edgerton spiller selv rollen som den præst, der får til opgave at "omvende" en ung mand, der er homoseksuel. Edgerton har også instrueret og skrevet manus til filmen. Foto: UIP.

 


 

Kommentarer: