Nolans tre bedste venner


Det sker ofte, at gode filminstruktører genbruger de samme folk i mange film. Et godt eksempel er Martin Scorsese, der har brugt Robert De Niro i otte film og Leonardo Di Caprio i fem og Steven Spielberg, der har ladet John Williams komponere musikken i næsten alle sine film. Christopher Nolan arbejder også tit sammen med de samme mennesker, og her er de tre, der oftest er gået igen.


Komponisten: Hans Zimmer

Lavede musikken til: Batman Begins, The Dark Knight, Inception, The Dark Knight Rises og Interstellar

Hans Zimmer er en af de mest hyldede filmkomponister i branchen. Den tyske musikmager har siden 1980’erne lavet musikken til mere end 150 film, og han blev belønnet med en Oscar for musikken til Løvernes Konge i 1994. Nolan og Zimmer har indtil nu slået pjalterne sammen fem gange. Særligt har komponisten modtaget roser og fået fans for musikken til Nolans elskede The Dark Knight-trilogi, mens han også har stået den for den storslåede og dramatiske musik, der passer så godt til Inception og Interstellar. Christopher Nolan og Hans Zimmer er angiveligt rigtig gode venner, og de har begge udtalt, at de arbejder meget tæt sammen, hvilket passer godt på Nolans ry som en instruktør, der involverer sig i alt fra instruktion til cinematografi, klipning og altså også musik. Deres frugtbare samarbejde fortsætter heldigvis i fremtiden, for det ligger fast, at Hans Zimmer komponerer musikken til Nolans spændt ventede krigsfilm Dunkirk, der får premiere i sommeren 2017. Så ved vi i hvert fald, at musikken er i gode hænder.

Tyske Hans Zimmer har komponeret musikken til mere end 150 film, og han er særligt kendt for sit samarbejde med Christopher Nolan.

Fotografen: Wally Pfister

Filmede: Memento, Insomnia, Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight, Inception og The Dark Knight Rises

 Christopher Nolan og cinematograf Wally Pfister arbejdede sammen helt fra begyndelsen af Nolans karriere, men det samarbejde er nu slut, da kameramanden selv har kastet sig over virket som instruktør. Indtil videre er det kun blevet til den syrede og elendige Sci-Fi-film Transcendence. Det tættere samarbejde, Nolan og Pfister tidligt etablerede, var givtigt for begge parter, og alle Nolan-Pfister-film er velsignet med smukt og elegant kameraarbejde. Det gælder især for Inception, som byder på nogle helt fantastiske og surrealistiske skud, som også skaffede Wally Pfister en Oscar til kaminhylden. Nolan har nu udskiftet sin tidligere så trofaste kameramand med den dygtige Hoyte van Hoytema, der filmede Interstellar, og det bliver også den 44-årige hollænder, der får kam til sit hår med Dunkirk. Han kan måske lade sig inspirere af Janusz Kaminskis vilde billeder i Saving Private Ryan, der er en af de bedst filmede krigsfilm til dato.

Wally Pfister med den Oscar, han vandt for at filme Inception.

Skuespilleren: Michael Caine

Spillede med i: Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight, Inception, The Dark Knight Rises og Interstellar       

 Michael Caine og Christopher Nolan er begge to så ærkebritiske som te og småkager. Og der har altid været krummer i deres samarbejde. Michael Caine har aldrig spillet hovedrollen i Nolan-film, men indtager altid en vigtig birolle som den hyggelige, gamle og vise mand, der skal lede de unge brushaner på rette vej. Han er naturligvis mest kendt for sin rolle som den loyale butler Alfred i The Dark Knight-trilogien, men hans betydning er utvivlsomt større i The Prestige, der er en af Caines bedste roller i mange år. I Inception og Interstellar måtte Caine tage til takke med mindre roller, og det er næsten foruroligende, at han endnu ikke er nævnt som en del af castet i Dunkirk, men det betyder ikke, at håbet om at se Caine i endnu en film af Nolan er helt dødt. De holder måske bare en lille kunstpause, som eksempelvis Scorsese og De Niro har gjort i mange år. Det må man i hvert fald krydse fingre for. De to englændere har i interviews beskrevet deres respekt og beundring for hinanden, og Nolan har omtalt Caine som sin ”lykkeamulet”.

Michael Caine er kendt og elsket for sin rolle som butleren Alfred i Nolans film om Batman. Alfred er som en far for Bruce Wayne, og Caines portræt er indimellem hjerteskærende.

 

Kommentarer: