CPH PIX: Mine tre højdepunkter


CPH PIX markerede festivalens ti års jubilæum med en tsunami af gode film. Jeg fik set 19 film på 14 dage, og her har jeg valgt mine tre favoritter.


Shoplifters (Japan)

Instruktør: Hirokazu Koreeda 

PIX har i år budt på tre store festivalvindere. Touch me Not, der vandt i Berlin. Roma, der vandt i Venedig. Og Shoplifters, der vandt en af de allerfineste filmpriser i verden, De gyldne palmer, der uddeles på filmfestivalen i Cannes. Her slog den en række andre gode film, blandt andet det polske kærlighedsdrama Cold War og den spanske thriller Everybody Knows. Film, der også blev vist på CPH PIX, og som også kommer til de danske biografer senere.

Shoplifters er instrueret af den japanske mester Hirokazu Koreeda. Det hjertevarme og bittersøde drama handler om en familie i Tokyo. De bor i et rodet hus, og de stjæler fra supermarkeder. En aften finder de en lille, kold og forslået pige på gaden. De tager hende med hjem og beslutter sig for at beholde hende, selvom hun er efterlyst. Koreeda udforsker endnu engang temaer som blodets bånd kontra de forbindelser, vi selv skaber, samt ensomhed og loyalitet. Stærk og flot film.

P.S. Shoplifters får dansk premiere 11. oktober. 

Mor Nobuyo (Sakura Ando), far Osamu (Lily Franky) og pigen Yuri, som familien finder på gaden. Foto: Filmbazar.

The Rider

Instruktør: Chloé Zhao

Jeg lod mig helt opsluge af rodeoens sære verden, da jeg så den amerikanske film The Rider. Den er blevet rost til skyerne og har gået sin sejrsgang på filmfestivaler fra øst til vest. The Rider er et dybt og eftertænksomt drama om smerten ved opgive sine drømme. Den føles enormt ægte, fordi instruktøren har gravet sig dybt ned i det miljø, som filmen skildrer. Alle medvirkende er da også rodeoryttere, ikke skuespillere. Det fungerer!

Vi møder Brady, en ung og talentfuld rytter, som spås en stor fremtid inden for rodeo. Hans liv vendes på hovedet, da han kommer slemt til skade. En hest smadrer hans kranie, og lægen siger, at det er slut med den farlige sport, hvis ikke han vil dø som meget ung. Men hvordan skal Brady dog vende rodeoen ryggen? Det er det eneste, han vil, og det er også det eneste, han kan. Bradys kamp for at komme overens med sin skæbne er enormt gribende.

Læs mere om filmen her.

Brady Jandreau er fantastisk i rollen som rodeorytteren Brady. Den unge mand har ingen skuespilserfaring ud over The Rider. Foto: CPH PIX.

Leave No Trace

Instruktør: Debra Granik

To af mine tre PIX-favoritter er instrueret af kvinder. Men hvor The Riders Chloé Zhao er ny opdagelse for mig, er Leave No Trace-instruktøren Debra Granik langt mere bekendt. Hun står nemlig bag den uforglemmelige Winter’s Bone, som blev Jennifer Lawrences store gennembrud som skuespiller. Filmen sikrede Lawrence karrierens første Oscarnominering, og hun har endnu ikke overgået sin rolle som Ree Dolly i Winter’s Bone.

Jeg må dog sige, at Granik med Leave No Trace har nået helt nye højder. Filmen handler om en far og hans 13-årige datter, der bor i en skov. Han lider af slem PTSD og kan ikke tåle at omgås andre mennesker. Samtidig drømmer datteren om et liv med skole, venner og fritidsaktiviteter, og det fører til et uundgåeligt sammenstød mellem de to stærke mennesker. Det er en bevægende og vigtig film, Debra Granik har skabt med Leave No Trace. Selvom den er barsk og nådesløs, er den også varm og kærlig i sin skildring af de to outsidere, der prøver at passe på hinanden.

Læs mere om filmen her.

Ben Foster og Thomasin McKenzie spiller far og datter i den socialrealistiske Leave No Trace. Foto: CPH PIX.

 

Kommentarer: