De 3 afsluttede sager i Afdeling Q


Forfatter Jussi Adler-Olsen skriver på livet løs. På blot ti år er det blev til hele syv romaner om pansermakkerparret Carl Mørck og Assad i Afdeling Q. Nu bliver den fjerde i rækken, Journal 64, filmatiseret. Men Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares har meldt ud, at Journal 64 bliver sidste gang, de giver den som Mørck og Assad. Hvad der så sker er uvist. Hvad der er sikkert er, at der allerede er kommet tre film. Dem genopfrisker vi lige her, så alle mand er klædt på til den fjerde film.


Kvinden i buret (2013)

Instruktør: Mikkel Nørgaard

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter, Peter Plaugborg med flere

Solgte billetter: 691.000

Vi møder Carl Mørck for første gang. Nikolaj Lie Kaas er god i rollen som den udbrændte politibetjent, der er lidt for glad for bajere og lidt for træt af livet. Den fulde, livstrætte betjent er en af krimigenrens mest slidte klicheer, men Mørck fungerer nu alligevel ok. Efter en lang periode med modgang gemmes han væk i en kælder under Politigården i København. Her får han lov til at sidde og bladre i gamle, uløste sager i sin egen ”Afdeling Q”. Sager, der for længst er glemt af alle, undtagen de pårørende, der sidder tilbage. Til sin store modvilje får Mørck også en makker. Den  unge, høflige og veltrænede Assad, spillet af Fares Fares.

Mørck og Assad begynder at gennemgå de gamle efterforskning for fejl. De dykker ned i en uhyggelig sag om en forsvunden kvinde, Merete Lyngaard (Sonja Richter). I fem år har hun siddet indespærret i et trykkammer, fordi en psykopat har et horn i siden på hende. Kvinden i buret er en solid krimi, og dynamikken mellem Mørck og Assad er rigtig fin. Filmen blev årets største danske succes i biograferne.

Foto: Christian Geisnæs

Fasandræberne (2014)

Instruktør: Mikkel Nørgaard

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbæk, David Dencik med flere

Solgte billetter: 750.000

I Fasandræberne er Mørck og Assad efterhånden kommet godt i gang med arbejdet. De har leveret resultater i deres lille Afdeling Q, og makkerskabet blomstrer, deres mange forskelle til trods. I Fasandræberne kommer de jævne betjente på kant med samfundets usympatiske elite. En uhyggelig sag fra 1987, hvor et tvillingepar blev fundet brutalt myrdet, trækker nemlig tråde til erhvervsmanden Ditlev Pram (Pilou Asbæk), en rig og modbydelige skiderik med en mørk fortid som forkælet elev på en kostskole.

Fasandræberne er en mørk og uhyggelig fortælling om fortidens synder, anger og ulykkelig kærlighed. Men jeg synes ikke, den er lige så interessant som Kvinden i buret. I den første film var der fokus på makkerparret Mørck og Assad, der på mange måder er hinandens diametrale modsætninger. Dynamikken mellem politimændene træder i baggrunden i Fasandræberne, der dog unægtelig er et stykke rigtig godt og solidt filmhåndværk. Filmen blev en endnu større biografsucces en den første.

Foto: Christian Geisnæs

Flaskepost fra P (2016)

Instruktør: Hans Petter Moland

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen med flere

Solgte billetter: 688.000

I den tredje film, Flaskepost fra P, står Mørck og Assad over for en religiøs galning, der kidnapper et par børn, der er på vej hjem fra skole. Mørck er på sygeorlov, så det er Assad der er på kontoret, da en mystisk pakke finder vej til Afdeling Q. Den indeholder en flaskepost i form af en gammel Borup kemiflaske med en uhyggelig besked i. Den kommer fra et indespærret barn, der beder om hjælp. Mørck afbryder sin orlov og vender tilbage til Afdeling Q for at hjælpe Assad med at opklare den uhyggelige sag.

Jeg var bestemt ikke begejstret for Flaskepost fra P, som du kan læse i min anmeldelse. Jeg brød mig ikke om den måde, hvorpå skurken bliver afsløret i allerførste scene, hvilket for mig dræbte al spænding. I Flaskepost fra P var der desuden endnu mindre ping-pong mellem Mørck og Assad. Dermed kom vi endnu længere væk fra det, der gjorde den første film så god. En så succesfuld film som Flaskepost fra P skal kunne forstås af alle de mange, der går i biografen for at se den, og derfor endte den også som en alt for åbenlys og let gennemskuelig krimi.

Læs Movieboxens anmeldelse af Flaskepost fra P her.

Foto: Henrik Ohsten
 

Kommentarer: